Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rozloučení s Navalným se komplikuje. Ruské pohřební služby a obřadní síně pietu odmítají

Autor: ČTK - 
27. února 2024
18:35

Spolupracovníkům Alexeje Navalného se nedaří najít místo pro veřejné rozloučení s tímto nedávno zesnulým ruským opozičním předákem a kritikem Kremlu. Informuje o tom Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda a server Meduza s odvoláním na Navalného mluvčí Kiru Jarmyšovou. Někde říkají, že prostory jsou obsazené, jinde odmítají při zmínce jména Navalnyj, napsala Jarmyšová na platformě X... 

„Na jednom místě nám přímo řekli, že pohřební agentury mají zakázáno s námi spolupracovat,“ sdělila mluvčí. Místo pro rozloučení s Navalným se jeho spolupracovníci snaží podle ní najít od pondělka, přičemž obvolali většinu pohřebních služeb, síní a vhodných komerčních míst. „Po 24 hodinách hledání prostory pro poslední rozloučení nejsou,“ dodala.

O den dříve na stejné platformě Jarmyšová napsala, že Navalného spolupracovníci hledají síň pro veřejné rozloučení v závěru tohoto pracovního týdne. Někteří členové týmu zesnulého kritika Kremlu zároveň popírali zvěsti o pohřbu s datem 29. února, které označili za lživé. „Všechny spolehlivé informace budou na mém twitteru,“ uvedla Jarmyšová s odkazem na starší název sítě X.

Očekává se, že Navalnyj bude pohřben na jednom z moskevských hřbitovů, ale datum ani místo pohřbu zatím nebyly oznámeny, podotkla Meduza. RFE/RL připomíná, že od opozičníkovy smrti ruské úřady zadržely napříč zemí stovky lidí, kteří si Navalného připomínali například kladením květin na různých místech, jako jsou památníky obětí politických represí.

Navalnyj podle úřední zprávy zemřel náhle 16. února v trestanecké kolonii na Sibiři. Úřady vydaly tělo jeho matce podle médií 24. února. Do té doby ho odmítly předat s tvrzením, že pokračuje vyšetřování příčin smrti. Podle Navalného spolupracovníků zástupci vyšetřovacího výboru po Ljudmile Navalné před vydáním pozůstatků jejího syna požadovali, aby souhlasila s tajným pohřbem bez veřejného rozloučení. Navalná odmítla požadavky splnit, napsala Meduza. Mluvčí Dmitrij Peskov mezitím podle tohoto webu uvedl, že Kreml nevyvíjel na matku Navalného v souvislosti s pohřbem žádný nátlak.

Navalnyj byl roky hlavní tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval Putinův režim především za korupci. Od roku 2021 byl ve vězení, postupně si vyslechl tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku. Loni v prosinci ho úřady přemístily do zařízení v Jamaloněneckém autonomním okruhu na Sibiři. Ruská opozice i řada západních představitelů přičítá vinu za Navalného úmrtí Putinovi. Kreml popřel, že by se na jeho smrti podílel stát.

Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 28. února 2024 04:52 )

A co je mi po tom??? P.R.D!!!🫡🫡🫡😂

Jitka Malá ( 27. února 2024 20:20 )

To jsou zase kecy. Hlavně se zviditelnit.

Zobrazit celou diskusi