Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maďarsko si po skandálu zvolilo nového prezidenta. A chválilo vstup Švédska do NATO

Autor: ČTK, swp - 
26. února 2024
19:51

 Dosavadního předsedu maďarského ústavního soudu Tamáse Sulyoka dnes maďarský parlament zvolil novým prezidentem země, informovaly tiskové agentury. Sedmašedesátiletého Sulyoka do funkce navrhla vládnoucí strana Fidesz premiéra Viktora Orbána. Parlament dnes také schválil vstup Švédska do Severoatlantické aliance. Maďarsko je poslední zemí z 31 členských států NATO, která přistoupení Švédů do vojenského bloku dosud neratifikovala. Podle švédského premiéra Ulfa Kristerssona jde o „historický den“, informovala agentura Reuters.

Sulyokova předchůdkyně v úřadu hlavy státu Katalin Nováková odstoupila tento měsíc v důsledku aféry, kterou vyvolalo udělení milosti muži odsouzenému za pomoc při utajování sexuálního zneužívání chovanců dětského domova.

Sulyokovo zvolení se očekávalo. Podle agentury DPA pro něj ve 199členném parlamentu nakonec hlasovalo 134 poslanců, tedy více než nezbytná dvoutřetinová většina. Pět zákonodárců hlasovalo proti a řada dalších opozičních poslanců se volby nezúčastnila.

Sulyok v krátkém projevu po svém zvolení slíbil, že bude transparentní ohledně svých rozhodnutí týkajících se milostí a ocenění.

Aby byla ratifikace švédského vstupu do aliance platná, musí ji maďarský prezident podepsat. Podle agentury APA by nová hlava státu měla nastoupit do úřadu 5. března.

Vláda premiéra Viktora Orbána dokumenty týkající se švédského vstupu do NATO předala parlamentu už v polovině roku 2022, hlasování však dlouho oddalovali poslanci Orbánovy vládnoucí strany Fidesz. Premiér, který udržuje blízké vztahy s Ruskem navzdory více než dva roky trvající ruské agresi vůči Ukrajině, dal najevo, že vztahy mezi Maďarskem a Švédskem ochladly kvůli tomu, že švédští politici kritizují stav maďarské demokracie a právního státu.

Ve 199členném maďarském parlamentu hlasovalo pro přistoupení Švédska 188 poslanců, proti jich bylo šest, uvedla agentura AP.

Švédský premiér Kristersson označil dnešek za „historický den“ a uvedl, že jeho země je připravena převzít v NATO „svůj díl odpovědnosti za euroatlantickou bezpečnost“. Rozhodnutí maďarského parlamentu přivítal také generální tajemník aliance Jens Stoltenberg, který uvedl, že přistoupení Švédska „nás všechny posílí a zvýší naši bezpečnost“.

Švédsko podalo přihlášku do NATO společně s Finskem předloni v květnu, tedy krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Finsko se členem aliance stalo loni začátkem dubna. Vstupu Švédska do aliance vedle Maďarska po dlouhou dobu bránilo také Turecko, to ale připojení severské země k alianci odsouhlasilo minulý měsíc.

Manowar ( 27. února 2024 00:47 )

Však to je velice dobře.

Jitka Malá ( 26. února 2024 20:11 )

Tak snad to nebude takový vozembouch jako je ten náš co společně s Řehkou šíří poplašné zprávy.

DanY67 ( 26. února 2024 19:56 )

No neradujte se nový prezident je kopie Orbána

Zobrazit celou diskusi