Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Při halloweenské tlačenici zemřelo 159 lidí: Soud tvrdě potrestal policisty, kteří mazali důkazy

Autor: ČTK - 
14. února 2024
18:53

Dva bývalí policejní důstojníci byli dnes jihokorejským soudem odsouzeni za smazání důkazů spojených s halloweenskou tlačenicí, při níž v roce 2022 v Soulu zemřelo 159 převážně mladých lidí. V souvislosti s neštěstím to je první verdikt týkající se policistů, píše agentura AFP.

K oslavám svátku Halloween v Soulu do čtvrti Itewon, která je známá množstvím barů a nočních klubů, se 29. října 2022 podle místních médií sjelo na 100.000 lidí. Byla to první velká halloweenská událost po třech letech omezení spojených s pandemií covidu-19.

V jednu chvíli začala tlačenice, když se do úzké uličky začaly hrnout tisíce lidí, mnozí v různých kostýmech. Policie za svůj pomalý a neadekvátní zásah sklidila velkou kritiku. Loni byl na místě tlačenice odhalen památník obětem neštěstí.

Soud dnes bývalé důstojníky potrestal za to, že nařídili smazat interní policejní zprávy, které už před začátkem tlačenice varovaly před bezpečnostní hrozbou kvůli velikosti davu v dotčené čtvrti. Bývalý velitel policejní zpravodajské služby v Soulu Pak Sung Min dostal trest 18 měsíců vězení. Někdejší velitel policejní stanice Kim Čin Ho dostal roční trest vězení s tříletou podmínkou.

„Obžalovaní měli aktivně spolupracovat při vyšetřování, aby zachovali existující informace, ale místo toho svévolně vymazali nebo zničili interní zprávy sepsané před nehodou a zničili důkazy,“ uvedl soud.

„Přísný trest“ byl nevyhnutelný, protože „ztížili zjištění pravdy tím, že minimalizovali a zatajili odpovědnost policie“, dodal soud.

Policejní vyšetřování zjistilo závažná pochybení při zvládání davu během zásahu. Žádní vysoce postavení funkcionáři ale nebyli obviněni ani propuštěni a nikdo z nich neodstoupil. Obviněním čelí jen důstojníci na úrovni okrsků, píše AFP.

Video  Záběry z tlačenice v Soulu, při které zemřelo přes 150 lidí.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi