Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Japonsko po silném zemětřesení: Obětí přibývá a varování přes obří tsunami

Aktualizováno -
1. ledna 2024
21:11
Autor: ČTK - 
1. ledna 2024
08:40

Centrální část Japonska u Japonského moře dnes zasáhlo zemětřesení o síle zhruba 7,6 stupně, po kterém úřady vydaly varování před tsunami. Pro oblast kolem epicentra zemětřesení poprvé od března 2011 platila výstraha před tsunami velkého rozsahu, později ale byla zmírněna. Otřesy podle úřadů připravily o život nejméně čtyři lidi, bilance ale patrně poroste. Bezmála 100.000 osob z pěti různých prefektur dostalo pokyn k evakuaci. Také ruské úřady na ostrově Sachalin a ve dvou městech na Dálném východě varovaly před cunami, na nebezpečí mohutných přívalových vln upozorňovaly Jižní i Severní Korea. Podle mluvčího japonské vlády v důsledku zemětřesení nevznikly žádné problémy v provozu jaderných elektráren.

Japonský hydrometeorologický ústav uvedl, že Išikawu může zasáhnout až pětimetrová vlna. Podle televizní stanice NHK byly z přístavu Wadžima na poloostrově Noto hlášeny vlny vysoké 1,2 metru. Vlny se mohou vracet. „Každá minuta se počítá, prosím, evakuujte se okamžitě do bezpečných míst,“ vyzval mluvčí japonské vlády. Premiér Fumio Kišida řekl, že se lidé mají připravit na další možné katastrofy. „Je potřeba, aby byli lidé zůstávali ostražití kvůli dalším možným otřesům,“ uvedl. Meteorologická služba naléhá, aby se lidi do domovů nevraceli, protože cunami se může vrátit.

Ohnisko zemětřesení bylo v malé hloubce na poloostrově Noto v prefektuře Išikawa. Šlo o nejsilnější zemětřesení, jaké meteorologický ústav na poloostrově zaznamenal od začátku měření v roce 1885, píše agentura Reuters. Britská BBC na svých internetových stránkách uvedla, že centrální část Japonska za několik posledních hodin zasáhlo asi 50 zemětřesení se silou od 3,4 do 7,6 stupně.

Úřady v prefektuře Išikawa potvrdily zatím čtyři mrtvé, uvedla agentura Kjódó. Podle serveru BBC bilance obětí v následujících hodinách pravděpodobně poroste. V přístavu Wadžima se podle hasičů zřítilo nejméně 30 domů, popraskaný je povrch některých ulic a parkovišť, v jedné továrně vypukl požár. Japonská vláda uvedla, že má informace o šesti případech, kdy jsou lidé zasypaní pod sutinami. Podle BBC však není jasné, kolik lidí přesně pod troskami je.

V centrálním a východním Japonsku byl přerušen provoz rychlovlaků, nefunguje ani letecké spojení se zasaženými regiony. Někde jsou hlášeny problémy s telefonním spojením a internetem. Elektrárenská společnost Hokuriku Electric Power uvedla, že více než 36.000 domácností v prefekturách Išikawa a Tojama je bez dodávek proudu. Záchvěvy budov byly patrné i v Tokiu. Kancelář japonského císaře v reakci na zemětřesení oznámila, že se ruší na úterý plánovaná panovníkova novoroční zdravice.

Americký prezident Joe Biden podle agentury Reuters v prohlášení uvedl, že Spojené státy jsou připraveny poskytnout Japoncům veškerou potřebnou pomoc.

Japonsko patří mezi země nejvíce ohrožené zemětřeseními. V březnu 2011 zemětřesení a následná vlna cunami připravily o život skoro 20.000 lidí a způsobily havárii v jaderné elektrárně ve Fukušimě.

Úřady dnes vydal pro Išikawu varování před následnými otřesy. Jihokorejská meteorologická služba upozornila, že v důsledku zemětřesení v Japonsku se může zvednout hladina moře u části území na východě Jižní Koreje a úřady v provincii Kangwondo prostřednictvím textových zpráv vyzvaly lidi, aby nechodili na pobřeží a aby utekli do vyšších míst.

Varování před tsunami vydaly také úřady na ostrově Sachalin a ve městech Vladivostok a Nachodka na ruském Dálném východě, napsal list Kommersant. Ruské ministerstvo pro mimořádné situace nicméně později podle agentury TASS popřelo dřívější zprávu úřadů o evakuaci části Sachalinu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi