Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nad Polsko vletěl od hranic s Ukrajinou neznámý objekt. Šéf armády: Zřejmě ruská raketa!

Aktualizováno -
29. prosince 2023
21:27
Autor: ČTK, swp - 
29. prosince 2023
13:26

Do polského vzdušného prostoru zřejmě vletěla ruská raketa a následně jej opět opustila, uvedl dnes náčelník polského generálního štábu. Generál Wieslaw Kukula se tak podle médií vyjádřil k neidentifikovanému objektu, který dnes ráno přiletěl do Polska od hranice s Ukrajinou a následně zmizel z radarů. O situaci jednalo vedení státu, ozbrojených sil i bezpečnostní složky. Polská diplomacie si kvůli incidentu předvolala ruského chargé d´affaires. Solidaritu s polským spojencem vyjádřil jménem Severoatlantické aliance její generální tajemník Jens Stoltenberg, který hovořil s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Ruští představitelé se k incidentu dosud nevyjádřili, poznamenala agentura AP.

V kontaktu s Varšavou jsou také Spojené státy. Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan při hovoru se svým polským protějškem Jackem Siewierou ujistil, že incident „bedlivě sleduje“ i americký prezident Joe Biden, uvedla jeho kancelář. Pentagon se podle polské agentury PAP odmítl vyjádřit k dotazu, zda by mohl potvrdit ruský původ střely v polském vzdušném prostoru.

„Vše nasvědčuje tomu, že do polského vzdušného prostoru letěla ruská raketa. Sledovali jsme ji, opustila prostor. Máme to potvrzeno na národní a spojenecké úrovni,“ řekl náčelník štábu Kukula podle serveru Onet po jednání v úřadu pro národní bezpečnost, které k situaci svolal prezident Duda.

Velitel operačního velitelství ozbrojených sil, generál Maciej Kliszcz podle médií uvedl, že raketa přeletěla hranice okolo sedmé hodiny ranní. Podle generála Kukuly vzlétly polské stíhačky, aby střelu zničily, ale ta už stačila opustit polské území. „Objekt se nad polským územím pohyboval po přibližně tři minuty, asi v hloubi 40 kilometrů,“ dodal generál podle webu deníku Gazeta Wyborcza.

Polští vojáci se na zemi snaží ověřit dráhu letu střely, jak ji zachytily radary. „Pátráme, abychom to ještě ověřili,“ řekl náčelník generálního štábu.

Podle polského prezidenta Dudy se nikomu nic nestalo. „Nejsou zprávy o výbuchu,“ uvedla před novináři šéfka prezidentské kanceláře Gražyna Ignaczaková-Bandychová. Ocenila spolupráci mezi hlavou státu a vládou jako dobrou, napsala Gazeta Wyborcza.

Polská hranice tvoří zároveň hranici Evropské unie a Severoatlantické aliance.

„Hovořil jsem s prezidentem Andrzejem Dudou o incidentu s raketou v Polsku. NATO je solidární s naším váženým spojencem, sleduje situaci a zůstaneme v kontaktu, zatímco se zjišťují fakta. NATO zůstává ostražité,“ zdůraznil podle agentury Reuters generální tajemník aliance Stontenberg.

„Se spojenci jsme v stálém kontaktu,“ uvedl dříve před novináři polský ministr obrany Władyslaw Kosiniak-Kamysz, který je současně místopředsedou vlády. O stálém kontaktu se spojenci informoval v souvislosti s telefonátem mezi šéfem polského státu a politickým šéfem aliance také Marcin Mastalerek z prezidentské kanceláře.

Náhoda, nebo záměr?

Náměstek polského ministra zahraničí Wladysław Teofil Bartoszewski si večer povolal ruského chargé d’affaires a předal mu nótu, ve které se ministerstvo zahraničí domáhá objasnění incidentu s narušením vzdušného prostoru Polska řízenou střelou a okamžitého skoncování s aktivitami tohoto typu, oznámila polská diplomacie v komuniké, které zveřejnila na svém webu.

Pátrání vojáků a policistů v polském pohraničí po ruské střele skončilo bez nálezu trosek či jiného objektu, napsal server Onet s odvoláním na regionální úřady. Místní obyvatelé podle listu Gazeta Wyborcza viděli letící objekt „doutníkového tvaru“, což nejspíše byla buď letecká střela Ch-55 ještě sovětské konstrukce, anebo její ruská generační obměna Ch-101. Každopádně hrozila tragédie a lze se jen dohadovat, zda střela nad Polsko „zabloudila“ náhodou, anebo šlo o předem nachystané „testování“ reakce nové polské vlády, odhadl polský deník.

Rusko v noci na dnešek a ráno podniklo rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu. Masivní nálety na města po celé Ukrajině způsobily podle ukrajinských úřadů nejméně 19 obětí na životě, okolo stovky lidí je zraněných a jsou rozsáhlé škody. Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk podle agentur uvedl, že to byl nejmasivnější vzdušný úder od začátku ruské invaze. Velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj informoval o 114 zlikvidovaných dronech a střelách z celkem 158, kterými Rusko útočilo. Moskva se omezila na tvrzení, že v posledních dnech zasáhla na Ukrajině všechny určené cíle.

Loni v polovině listopadu zabila exploze po dopadu střely ve vsi Przewodów u hranic s Ukrajinou dva polské civilisty. Také tehdy Rusko podniklo proti Ukrajině masivní vzdušný útok. Incident tehdy vyvolal obavy, že válka na Ukrajině by se mohla vyhrotit do širšího konfliktu, pokud by šlo o ruský útok na území členského státu NATO. Nicméně Varšava i Severoatlantická aliance daly vzápětí najevo, že zřejmě šlo o ukrajinskou protileteckou raketu S-300, kterou se Ukrajina snažila sestřelit útočící ruskou střelu. Po tragédii v Przewodówě střežily region až do letošního listopadu německé systémy protivzdušné obrany Patriot.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Petr Dyk ( 8. ledna 2024 10:55 )

Také to mohlo být tak, že si ukrajinští "rakeťáci" spletli světové strany! Po několika flaškách vodky nebo nějaké ukrajinské samohonky se východ klidně splete se západem.

Martin Štáb ( 4. ledna 2024 22:03 )

Melberi ( 31. prosince 2023 03:03 )

Přesně tak!

Lomikel ( 30. prosince 2023 12:22 )

Řehka zatím tahá cvičně kačera. A čeká, až mu ten plastikový tank na setrvačník jeho nadřízená ministryně půjčí... 😁

Giza ( 30. prosince 2023 11:39 )

Zapomněl jsi na dětský hřiště.. oni jich mají sice 10 na celý ukrajine, ale vždy ho Rusové trefí..

Zobrazit celou diskusi