Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Trump má potíže: V Maine ho diskvalifikovali z primárek! Proti rozhodnutí tajemnice se odvolá

Autor: ČTK - 
29. prosince 2023
07:14

Státní tajemnice Maine Shenna Bellowsová diskvalifikovala bývalého prezidenta Donalda Trumpa z hlasování v prezidentských primárkách v tomto státě na severovýchodě USA. Po Coloradu jde o druhý americký stát, který k tomuto kroku přistoupil v souvislosti se zapojením exprezidenta do útoku na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna 2021, píše agentura AP.

Proti rozhodnutí Bellowsové se lze odvolat u mainského soudu a Trumpova kampaň už v reakci oznámila, že tak učiní.

Úřad státního tajemníka je nejvyšším postem ve státě, co se konání voleb týče. Demokratka Bellowsová je zároveň první volební úřednicí, která jednostranně podobné rozhodnutí přijala.

V Coloradu o Trumpově diskvalifikaci rozhodl tamní nejvyšší soud 19. prosince. Naopak nejvyšší soud v americkém státě Michigan tento týden stejný krok odmítl.

Trump slíbil, že se odvolá i proti verdiktu coloradského soudu. Na americký nejvyšší soud se ve čtvrtek obrátila i Republikánská strana v tomto státě.

Bellowsová podle AP dospěla k závěru, že Trump, favorit na republikánskou nominaci v roce 2024, podněcoval vzpouru, když šířil nepravdivá tvrzení o podvodech na voličích v prezidentském hlasování v roce 2020 a poté vyzval své příznivce, aby pochodovali na Kapitol a zabránili zákonodárcům v potvrzení hlasování.

Video  Bývalý prezident USA Donald Trump si u soudu vyslechl obvinění z více než 30 trestných činů. (4.4.2023)  - Reuters
Video se připravuje ...

Matos7 ( 29. prosince 2023 10:11 )

Neverim blesku ani slovo, stejně jako fyjalovy.

regozdenekk ( 29. prosince 2023 09:47 )

Biden ti nevadí?

sekebo ( 29. prosince 2023 09:12 )

Stářím sešlý Trump zase kandiduje?!? To mi připomíná prezidentství Černěnka ze SSSR nebo Zemana z ČR. Když ti senilové nemají žádnou sebereflexi, tak by měl platit zákon 70 let a dost !!!

russoo ( 29. prosince 2023 07:51 )

Jo kdyby vyřadili kandidáta v Rusku, to by bylo haló o totalitě, ale v Émerice to je demokratické. 😕 👎 Že se jedná o účelové rozhodmutí protistrany demokratky Shenny Bellowsové je jasné každému, protože důvod se najde vždy u každého kandidáta, např. u Bidena jeho zločinecký syn. No jeětě je tu soud a jestli je v Émerice alespoň zbytek demokracie, tak toto totalitní rozhodnutí diktátorky Bellowsové zruší stejně jako se tak stalo v Michiganu. 👍 👍 👍

Zobrazit celou diskusi