Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

K okamžitému příměří v Gaze vyzvalo Valné shromáždění OSN. Česko, Izrael a USA proti!

Aktualizováno -
12. prosince 2023
23:34
Autor: ČTK - 
12. prosince 2023
23:04

Valné shromáždění OSN schválilo převážnou většinou rezoluci, která žádá humanitární příměří v Pásmu Gazy. Pro hlasovalo 153 států, proti bylo deset zemí včetně České republiky. Ukazují to údaje o hlasování. Proti textu rezoluce byly i Spojené státy a Izrael. Rezoluce Valného shromáždění OSN nejsou právně závazné, píše agentura AP.

Mimořádné zasedání Valného shromáždění OSN nechaly svolat arabské a muslimské země poté, co minulý týden Spojené státy vetovaly v Radě bezpečnosti OSN rezoluci, která rovněž vyzývala k zastavení bojů mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás.

Text rezoluce podle agentury AFP vyzývá k „okamžitému humanitárnímu příměří v Pásmu Gazy“ a také k okamžitému a nepodmíněnému propuštění všech rukojmích. Požaduje také ochranu civilního obyvatelstva.

Valné shromáždění naopak neschválilo americký pozměňovací návrh, který do textu chtěl přidat odsouzení „hanebných teroristických útoků“ palestinského hnutí Hamás ze soboty 7. října, při kterých podle izraelských úřadů zemřelo nejméně 1200 lidí.

Němci a Slováci se zdrželi, Černín vysvětluje český postoj

Dnešní rezoluce dostala více hlasů, než podobný text, pro který ve Valném shromáždění v říjnu hlasovalo 120 zemí, píše agentura AP. Mezi evropskými zeměmi dnes hlasovalo proti rezoluci vedle ČR také Rakousko. Německo, Slovensko či Maďarsko se hlasování zdržely.

„Aktivně jsme podporovali, aby text rezoluce zahrnoval odsouzení teroristického útoku Hamásu ze 7. října a jasnější jazyk k okamžitému propuštění rukojmích držených Hamásem a dalšími teroristickými skupinami. Vzhledem k tomu, že tyto změny se do textu nepodařilo prosadit, hlasovalo Česko proti,“ sdělil ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Izraelský velvyslanec: Pokrytectví

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan označil text rezoluce za pokrytecký. Příměří by podle něj jen vedlo k posílení palestinského hnutí Hamás.

Palestinský velvyslanec při OSN Rijád Mansúr po hlasování řekl, že dnešek je „historickým dnem“. „Je naším společným úkolem pokračovat na této cestě, abychom mohli vidět konec této agrese proti našemu lidu,“ uvedl velvyslanec.

USA podle americké velvyslankyně při OSN Lindy Thomasové-Greenfieldové podporují výzvy k propuštění rukojmích, navýšení humanitární pomoci Pásmu Gazy či zlepšení ochrany civilistů. „Příměří by nyní bylo v nejlepším případě dočasné a v nejhorším nebezpečné,“ uvedla velvyslankyně.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Kraus v Hráčích: Proč nevěří Palestincům a mluví o fingování se smrtí?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Josef Webr ( 15. prosince 2023 10:31 )

👍👍👍

Josef Webr ( 15. prosince 2023 10:30 )

Česko vždy jak poslušný ratlík USA,hnus.

Levsalonu ( 13. prosince 2023 16:36 )

Výborně Česko! ❤️‍ ❤️‍ ❤️‍ ❤️‍ ❤️‍

rumovapalice ( 13. prosince 2023 12:51 )

Jakmile izraelci uhlídají, že maj podporu Ameriky, tak svoje úsilí znásobí, což pro druhou stranu nebude příjemné.

vlasok ( 13. prosince 2023 11:45 )

Bože Češi, čo ste vy za ľudia, na jednej strane je to zlé, na druhej to "schvaľujete? Že vás hanba nefackuje , ako sa podlizujete niekomu.

Zobrazit celou diskusi