Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Po vyhazovu zvrat: Altman se vrací do křesla ředitele OpenAI, která stojí za chatbotem ChatGPT

Autor: ČTK - 
22. listopadu 2023
12:34

Na pozici ředitele americké společnosti OpenAI se vrací Sam Altman (38), oznámila dnes firma. Správní rada jej na konci minulého týdne nečekaně odvolala a v pondělí na uvolněnou pozici dosadila bývalého šéfa platformy Twitch Emmetta Sheara, zatímco Altman přešel do Microsoftu, který firmu OpenAI podporuje. Když ale většina zaměstnanců OpenAI pohrozila odchodem, pokud se Altman do šéfovského křesla nevrátí, věci nabraly nový spád. Za Altmanův návrat do čela OpenAI lobbovali i významní investoři.

Výsledek personální rošády vítá zejména investiční společnost Thrive Capital, která povede chystanou nabídku na prodej akcií OpenAI. Ta by podle dřívějších plánů mohla firmu ohodnotit na 86 miliard dolarů (1,9 bilionu Kč). „OpenAI má potenciál stát se jednou z nejvlivnějších společností v historii výpočetní techniky,“ uvedla společnost Thrive Capital.

OpenAI přistoupila na to, že správní rada se teď částečně obmění. Z počátku v ní usednou bývalý šéf společnosti Salesforce Bret Taylor, který se mimo jiní podílel na vývoji aplikace Google Maps, dále bývalý americký ministr financí Lawrence Summers a šéf společnosti Quora Adam D'Angelo. Ten byl i členem předchozí správní rady a podle agentury Bloomberg se účastnil jednání o Altmanově návratu. Předsedou správní rady bude nyní Taylor.

Zatím není jasné, zda si místo udrží zbylí členové předchozí správní rady, kteří nemají ve firmě podíl, uvedla agentura Reuters. Stejně tak podle ní není jasné, zda investoři v komerční části OpenAI získají křesla nová. K těmto investorům patří i Microsoft, který podle médií drží 49procentní podíl.

„Miluji OpenAI a vše, co jsem v posledních dnech udělal, sloužilo tomu, abych udržel tento tým a jeho poslání pohromadě. Když jsem se v neděli večer rozhodl připojit k Microsoftu, bylo jasné, že to byla pro mě i pro tým ta nejlepší cesta,“ napsal na platformě X Altman. S novou správní radou a podporou šéfa Microsoftu chce navázat na partnerství, které označil za pevné.

„Změny ve správní radě společnosti OpenAI nás těší. Věříme, že je to první zásadní krok na cestě ke stabilnějšímu, informovanějšímu a efektivnějšímu řízení,“ reagoval šéf Microsoftu Satya Nadella. Microsoft do OpenAI podle různých médií investoval zřejmě až 13 miliard dolarů (přes 290 miliard Kč) a má práva na jeho technologii. Nadella už v pondělí v několika rozhovorech řekl, že proti návratu Altmana do OpenAI nic nemá, pokud se vyřeší problematické řízení firmy.

Proč dostal vyhazov?

„Technologický gigant chce nyní místo v nové správní radě, která se bude muset zformovat v nadcházejících měsících. Chce se tím vyhnout dalším překvapením,“ řekla k postoji Microsoftu analytička Daniela Hathornová ze společnosti Capital.com.

„Stále visí otazník nad tím, proč Altman dostal vyhazov, a proč Microsoft o rozhodnutí patrně nic nevěděl,“ uvedla analytička Danni Hewsonová ze společnosti AJ Bell. „Podle všeho je ale jasné, že Microsoft bude nyní hrát mnohem větší roli, partnerství bude silnější a obě firmy více propojené,“ dodala.

Někteří odborníci poukazují na to, že Altmanova pozice je teď silnější. „Sam Altman se jeví jako neskutečně mocný a není jisté, že by na něj mohla nějaká rada dohlížet. Hrozí, že se ze správní rady stane pouze prostředek na schvalování návrhů. Je možné, že Altman a Nadella prosadili, že ten první z nich bude mít volnější ruku,“ myslí si Mak Yuen Teen ze Singapurské národní univerzity.

„Vzhledem k tomu, že na Sama Altmana bude dohlížet nová správní rada, budou jeho náhledy na to, jak firmu řídit, v jejím budoucím směřování dominovat,“ uvedla Susannah Streeterová ze společnosti Hargreaves Lansdown. Altmanův návrat by tak mohl pro OpenAI znamenat novou éru, píše Reuters. Firma se dosud potýkala s obavami ohledně bezpečnosti umělé inteligence (AI) a jejího komerčního využití.

Společnost OpenAI zhruba před rokem uvedla na trh svého chatbota ChatGPT, což spustilo všeobecný zájem o generativní umělou inteligenci a soutěžení technologických firem v tomto odvětví. Termínem generativní umělá inteligence se označují systémy, které na základě tréninku na obrovském množství dat dokážou vytvářet zdánlivě originální výstupy ve formě textů či obrázků v reakci na zadání uživatele.

Video  Jak umělá inteligence ovlivní náš život? Expertka zdůrazňuje, že lidský element je stále důležitý  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi