Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Si Ťin-pching na návštěvě USA: Řešil i vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy

Autor: ČTK - 
17. listopadu 2023
13:29

Čínský prezident Si Ťin-pching ve Spojených státech v noci na dnešek poprvé po roce osobně jednal s japonským premiérem Fumiem Kišidou. Setkání Sia a Kišidy se konalo na okraj summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). USA a Filipíny během něj podepsaly dohodu o jaderné energetice, kterou agentura Reuters označuje za přelomovou.

Si a Kišida se podle čínské státní televize na setkání dohodli, že Čína a Japonsko budou pokračovat v rozhovorech na vysoké úrovni, aby našli řešení otázky vypouštění přečištěné radioaktivní vody z poškozené japonské jaderné elektrárny Fukušima do moře, kvůli němuž Čína zakázala dovoz ryb a mořských plodů z podstatné části Japonska.

Kišida na začátku jednání v San Francisku uvedl, že Čína a Japonsko mají odpovědnost přispívat ke světovému míru a prosperitě. Si pak zase řekl, že by obě země měly „stvrdit své vzájemně výhodné strategické vztahy“ a dát jim nový rozměr. Schůzka naznačila, že dvě největší asijské ekonomiky jsou připraveny zlepšit své napjaté vztahy, napsala agentura Reuters.

Peking a Tokio v posledních letech rozdělují územní a obchodní spory či otázka Tchaj-wanu, který Čína považuje za svou provincii. Rozhořčení Číny vyvolalo nedávno i rozhodnutí Japonska vypouštět upravenou radioaktivní vodu z Fukušimy. Kišida po schůzce řekl, že čínského prezidenta důrazně vyzval, aby Peking zrušil zákaz dovozu ryb a mořských plodů z Japonska.

Japonský premiér uvedl, že rovněž po Siovi žádal rychlé propuštění japonského podnikatele zadržovaného v Číně. Si prohlásil, že Japonsko by mělo brát obavy týkající se vypouštění vody z Fukušimy vážně a mělo by k němu přistupovat zodpovědně.

Schůzka Sia s Kišidou následovala po napjatě očekávaném summitu čínského prezidenta s šéfem Bílého domu Joem Bidenem, na němž se obě velmoci dohodly na zřízení prezidentské horké linky a obnovení komunikace mezi svými armádami, napsala agentura Reuters.

Lepší vztahy nyní pojí USA a Filipíny, jejichž nová dohoda počítá s tím, že by Washington do této asijské země mohl vyvézt svou jadernou technologii a materiál, které by Filipíny mohly využít k výrobě energie z jádra, což by přispělo k jejich dekarbonizaci a zvýšení energetické nezávislosti.

Video  Robot natáčel uvnitř vybuchlé Fukušimy: Jak dlouho to vydržel?  - David Vaníček, Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi