Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Íránu se úspěšně daří obohacovat uran. Už ho má dost na výrobu tří jaderných bomb

Autor: ČTK - 
15. listopadu 2023
21:56

Írán výrazně pokročil s obohacováním uranu. Na úroveň 60 procent obohatil již takové množství tohoto prvku, že by to vystačilo na výrobu tří jaderných bomb. Informovala o tom dnes agentura Reuters, která se odvolává na důvěrnou zprávu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Agentura rovněž konstatuje, že Teherán jejím inspektorům nadále brání v efektivní kontrole svého jaderného programu.

Podle zprávy určené pro členské státy, kterou má Reuters k dispozici, vzrostly íránské zásoby uranu obohaceného až na 60 procent od poslední zprávy ze 4. září o 6,7 kilogramu na 128,3 kilogramu. Podle definice MAAE stačí na výrobu jaderné bomby 42 kilogramů takovéhoto uranu, pokud je dále obohacován. K výrobě jaderné zbraně je potřebný uran obohacený na hodnoty kolem 90 procent, píše Reuters. Írán uvádí, že jeho jaderný program je civilní a že nemá v úmyslu získat jadernou bombu.

Agentura v jiné zprávě dále konstatuje, že při jednání s Íránem nedosáhla žádného pokroku ohledně opětovné instalace dalšího monitorovacího zařízení, které Teherán loni odstranil. Íránští představitelé rovněž neodpověděli na otázky ohledně původu stop uranu nalezených ve dvou lokalitách, které nejsou nahlášeny jako místa pro manipulaci s ním.

Podle zprávy také Teherán nezměnil svou dosavadní praxi odebírání akreditací vybraným inspektorům MAAE vysílaným do země. Diplomaté uváděli, že se jednalo především o inspektory z Německa a Francie, přičemž podle MAAE šlo o odborníky s velkými zkušenostmi.

V roce 2015 Írán podepsal se světovými mocnostmi dohodu, jejíž součástí bylo zmírnění sankcí výměnou za omezení jaderných ambicí Teheránu a záruky, že Írán nebude vyvíjet jaderné zbraně. Dohoda Íránu umožňovala obohacovat uran na maximálně 3,67 procenta. Tehdejší americký prezident Donald Trump ale v roce 2018 od dohody odstoupil a sankce obnovil. Írán pak začal dohodu porušovat. Jednání o obnově dohody stagnují.

Video  Soud v Íránu poslal na deset a půl roku do vězení mladý pár za to, že společně tančili u u teheránské Věže svobody (Azádí).  - Reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi