Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zpravodaj ČT Vostal promluvil o přepadení v USA: Tři zakuklenci a omluva od starostky!

Aktualizováno -
15. listopadu 2023
10:19
Autor: simao, bel - 
15. listopadu 2023
09:08

Místo květin ve vlasech se v dnešním San Francisku spíše »nosí« drogy, bezdomovectví a kriminalita. O tom se na vlastní kůži přesvědčil štáb České televize, který zločinci pod hrozbou namířené zbraně obrali o vybavení. Zahraniční zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal promluvil o přepadení a o tom, co následovalo, ve svém středečním ranním vstupu přímo ze San Francisca.

Loupežný incident, o němž informoval deník The San Francisco Standard, se odehrál v neděli před slavným knihkupectvím City Lights Bookstore. Jeho oběťmi se stali zahraniční zpravodaj Bohumil Vostal a kameraman Milan Nosek.

Právě reportovali z města, kde se má setkat americký prezident Joe Biden s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Deník uvedl, že členové štábu policii sdělili, že z auta vystoupili tři ozbrojení lidé a donutili je odevzdat vybavení. Trojice následně uprchla svým vozem.

Omluva od starostky

„Ano, my jsme se bohužel stali terčem loupežného přepadení při natáčení před summitem, kdy za bílého dne na nás zaútočili tři ozbrojenci, zakuklení. Vyhrožovali nám zbraněmi a ukradli nám profesionální nákladnou televizní techniku,“ uvedl ve středu ráno při svém živém vstupu ze San Francisca Vostal.

„Policie v San Franciscu to vyšetřuje, samotná starostka San Francisca nás přijala na radnici, omluvila se a slíbila, že se pokusí všemi prostředky nám tu techniku vrátit včetně natočeného materiálu,“ doplnil Vostal k setkání se starostkou London Breedovou.

Setkání nejmocnějších mužů světa

Incident získal velkou pozornost v amerických médiích, upozornil Vostal. „V San Franciscu platí velmi přísná bezpečnostní opatření, platí tu uzavírky, jsou uzavřené stanice metra a samozřejmě místo, kde se budou setkávat delegáti a světové špičky a státníci bude neprodyšně uzavřené pro všechny ty, co tam nemají co dělat. Setkají se tady v San Franciscu dva nejmocnější muži světa, takže si dokážete představit, jak přísná bezpečnostní opatření tu platí. Také se čekají demonstrace v ulicích,“ podotkl Vostal.

„Přesně na to se sanfranciská policie chystala. A bude se snažit ukázat toto město jako bezpečné město, protože ho často provází pověst jednoho z center Kalifornie, kde se daří například prodeji drog, je tu velmi silné bezdomovectví, v posledním roce tu hodně narostla kriminalita, co se týče loupeží, i když v těch ostatních oblastech poklesla,“ poznamenal ve svém živém vstupu z USA.

Okamžiky hrůzy

S kameramanem si přitom sami zažili okamžiky hrůzy. „Mířili pistolí na mého kameramana, na jeho břicho. Jeden mířil na mou hlavu,“ uvedl předtím Vostal pro server San Francisco Chronicle.

Lupiči se naštěstí spokojili jen s kořistí – uloupili vybavení v hodnotě 18 tisíc dolarů, tedy asi 414 tisíc korun.

Zástupce šéfredaktora Martin Řezníček Blesku napsal, že nešlo události předejít: „Zpravodajové i kameramani ČT denně přinášejí svědectví z nebezpečných či válečných zón, procházejí bezpečnostním školením, nicméně v návaznosti na tento incident ČT žádná nová opatření nechystá.“

Video  Nový šéf ČT Souček v Blesku: Jaká bude televize pod ním? Co vyšší poplatky a chystá se propouštět?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 15. listopadu 2023 11:06 )

kámoši, jak jinak
Pozor: Aktualizovaná verze WHO Pandemické smlouvy
http­s://rum­ble.co­m/v3vr­xry-pozor-aktualizovan-verze-who-pandemick-smlouvy.html

Zobrazit celou diskusi