Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vláda dlouholetého premiéra padla kvůli chybě!? Vyšetřovatelé si zřejmě popletli jména

Autor: ČTK - 
14. listopadu 2023
21:43

Vyšetřovatelé případu, který vedl minulý týden k demisi portugalského premiéra Antónia Costy, se podle obhajoby jednoho z obžalovaných dopustili vážné chyby. V jednom z klíčových odposlechů zaměnili jméno premiéra Antónia Costy se jménem ministra hospodářství Antónia Costy Silvy, který nyní žádnému vyšetřování nečelí. V pondělí navíc dozorující soud nepotvrdil obvinění z korupce, napsal dnes portugalský tisk.

Na možný omyl poukázala obhajoba advokáta, lobbisty a přítele premiéra Costy Dioga Lacerdy Machada. Záměny jmen se vyšetřovatelé podle ní dopustili v jednom z klíčových odposlechů, ve kterém Lacerda Machado sliboval, že kontaktuje Antónia Costu v souvislosti s výstavbou jednoho datového centra. Zmíněným Costou podle obhájce ale nebyl premiér, nýbrž ministr hospodářství, což podle něj jasně vyplývá z kontextu.

Lacerda Machado mluvil v telefonátu s Afonsem Salemou, šéfem firmy Start Campus, která chtěla datové centrum postavit ve městě Sines. Salema byl rovněž v případu obviněn a minulý týden zadržen.

Tvrzení obžaloby ohledně případu korupce však podle portugalského tisku výrazně zrevidoval dozorující soud. V pondělí večer neprodloužil vazbu pětici mužů, které policie zadržela minulý týden. Mezi nimi byl Lacerda Machado i šéf premiérova kabinetu Vítor Escária. Někteří propuštění však museli složit kauci či odevzdat pas. Soud navíc nepotvrdil nejzávažnější obvinění z korupce a zneužití moci. Podle něj se vyšetřovaní dopustili maximálně nepovoleného ovlivňovaní úřadů či takové ovlivňování slibovali. Mezi obviněnými, ačkoliv byl vyšetřován na svobodě, je také ministr infrastruktury Joao Galamba.

Kritika i posměšky na internetu

Počínání generální prokuratury vzbuzuje v portugalském tisku rostoucí pochybnosti a kritiku. „Byli jsme svědky zásahu justice, který vedl k pádu ministerského předsedy,“ uvedl v rozhovoru, který odvysílala stanice CNN Portugal, analytik André Macedo. I další analytici se domnívají, že prokuratura měla být v komunikaci opatrnější.

Údajná záměna jmen podle stanice France Info vzbudila pobavení mezi portugalskými uživateli sociálních sítí. Podle nich by Portugalci měli mít větší fantazii při výběru jmen. „Když se každý jmenuje António, Joao, Alfonso, Francisco, Miguel, Tomás nebo Diogo, tak je jasné, že dochází k záměnám,“ uvedl jeden z nich.

Záměna jména, na kterou poukázala obhajoba, však neznamená, že je premiér Costa mimo veškerá podezření. Prokuratura vyšetřuje údajné trestné činy také při povolování dvou lithiových dolů a jednoho střediska pro výrobu takzvaného zeleného vodíku. Costovo vyšetřování dozoruje odděleně nejvyšší soud.

António Costa, který vládne Portugalsku od roku 2015, podal demisi minulý týden. Prezident Marcelo Rebelo de Sousa ji sice přijal, ale pozastavil její platnost. Costův kabinet tak i nadále vládne. Demise by podle portugalského tisku měla začít platit na začátku prosince po schválení rozpočtu na příští rok. Pak zřejmě bude Costa vládnout jako premiér v demisi, než ho nahradí nová vláda, která vzejde z předčasných parlamentních voleb naplánovaných na březen. Samotný premiér uvedl, že ve volbách nebude znovu kandidovat, a jeho socialistická strana tak hledá nového lídra.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi