Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čeští novináři v nebezpečí: Štáb ČT přepadli v USA. Mířili jim na hlavu i a břicho

Aktualizováno -
14. listopadu 2023
16:09
Autor: ČTK, bel - 
14. listopadu 2023
07:34

Štáb České televize byl přepaden a okraden při natáčení v americkém San Francisku, kde se uskuteční schůzka prezidenta Joea Bidena s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Podle zástupce šéfredaktora ČT Martina Řezníčka jsou reportéři v pořádku.

Přepadení se odehrálo v neděli před slavným knihkupectvím City Lights Bookstore, uvedl v pondělí deník The San Francisco Standard. Podle něj členové štábu policii sdělili, že z auta vystoupili tři ozbrojení lidé a donutili je odevzdat vybavení. Trojice následně uprchla svým vozem.

Sanfranciská policie v prohlášení uvedla, že případ vyšetřuje oddělení loupeží. Z oloupeného štábu ČT deník identifikoval kameramana Milana Noska a zahraničního zpravodaje v USA Bohumila Vostala. Hodnota ukradeného vybavení činí 18.000 dolarů (414 000 Kč).

„Oba jsou v pořádku a s náhradní technikou pokračují v práci,“ uvedl k incidentu v pondělí večer Řezníček na sociální síti X. Vostal později poděkoval za podporu a sdělil, že štáb je v San Francisku kvůli středeční schůzce Bidena se Si Ťin-pchingem.

„Mířili pistolí na mého kameramana, na jeho břicho. Jeden mířil na mou hlavu,“ uvedl Vostal pro server San Francisco Chronicle.

„Když se z novináře stane téma ostatních médií, většinou to nic dobrého nevěstí. Tady to ale dobře dopadlo. Držte se,“ vzkázal z Prahy za oceán Michal Kubal, bývalý zahraniční zpravodaj ČT v USA a nový šéfredaktor zpravodajství ČT.

„Děkuji moc za podporu, jaké se nám dostalo ve zpravodajství ČT. Budeme točit dál. Jsme tu kvůli summitu prezidenta USA s čínským vůdcem. A budeme (jako vždy) za ČT u toho,“ odpověděl na sociální sít X Vostal, který dřívě působil jako zpravodaj ČT v Londýně či zpravodaj při EU a NATO v Bruselu..

Podle deníku The San Francisco Standard vrhá případ špatné světlo na San Francisko, které se už tak potýká s negativní publicitou v souvislosti s kriminalitou, bezdomovectvím a užíváním drog.

V posledních letech byli ve městě okradeni i jiní novináři, včetně štábu televize CNN, kterému v březnu před radnicí vykradli auto při natáčení reportáže o zločinnosti v San Francisku, připomíná list.

ČT opatření nechystá

Tisková mluvčí ČT Vendula Krejčová pro Blesk uvedla, že bezpečnost pracovníků je pro televizi nejvyšší prioritou. „Loupežné přepadení štábu ČT v San Franciscu je politováníhodnou událostí. Se zpravodajem Bohumilem Vostalem jsme ji řešili hned v pondělí brzo ráno středoevropského času a jak on, tak kameraman Milan Nosek mají naši plnou materiální i psychickou podporu,“ uvedla. 

Podle ní šlo o událost, které se nadá nijak předejít. „Štáb nenatáčel během nepokojů či demonstrací, nýbrž pořizoval záběry a rozhovory během dne v běžném provozu v centru civilizovaného města. Oba taktéž hned druhý den po incidentu pokračovali v práci. Zpravodajové i kameramani České televize denně přinášejí svědectví z nebezpečných či válečných zón, procházejí kvůli tomu bezpečnostním školením, nicméně v návaznosti na tento incident ČT žádná nová plošná opatření nechystá,“ popsala Krejčová.

Video  Nový šéf ČT Souček v Blesku: Jaká bude televize pod ním? Co vyšší poplatky a chystá se propouštět?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

krapotkin ( 15. listopadu 2023 06:28 )

V případě podvodníků z ČT bych preferoval opak.

krapotkin ( 15. listopadu 2023 06:26 )

Komouši si to dobře zařídili - žijí si dál jako prasata v žitě, protože je hloupý národ musí dál živit a oni jen stále lžou a kradou.

krapotkin ( 15. listopadu 2023 06:25 )

USA a jejich demokracie je přece vzorem pro celý svět a kdo nebude skákat jak Amík píská dočká se US tanků (stejně jako Československo v roce 1968 těch ruských).

bleskovka ( 15. listopadu 2023 05:32 )

Proč tam ČT jezdí,když údajně mají málo peněz,můžou to převzít z jiné tv,která bude u toho.

fesak2 ( 14. listopadu 2023 20:50 )

možná před 50 lety. Ani Rusko ani USA, ani islámská západní Evropa. Žijeme tady, vzorem je Česko!

Zobrazit celou diskusi