Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Palestinci rozpoutali peklo v ulicích: Při protestu v Berlíně hořela auta! Hrozbu potíží řeší i Češi

Aktualizováno -
19. října 2023
18:33
Autor: ČTK, simao - 
19. října 2023
09:05

Propalestinské shromáždění v Berlíně v noci na čtvrtek opět doprovázely násilnosti, dav zapálil několik aut, útočil na policii a skandoval antisemitská hesla. Německá policie dnes na síti X uvedla, že zraněno bylo několik policistů a také kolemjdoucích. Vyhrocené propalestinské demonstrace prožil Berlín už v noci na středu, kdy dvojice neznámých útočníků hodila zápalné lahve na židovské komunitní středisko se synagogou. Jak přistupovat k takovým demonstracím a případným potížím, z nich plynoucích, to nyní řeší i česká policie.

Nejdramatičtější situace byla v noci na dnešek v berlínské čtvrti Neukölln, kde se dav shromažďoval od středečního večera i přes zákaz propalestinských manifestací. Tento zákaz platí kvůli obavám z protiizraelských nálad. Část účastníků akce házela po policii lahve, kamení či petardy a vykřikovala hesla na podporu Palestiny a urážející Izrael.

Policie uvedla, že dav zapálil několik aut, že požár se rozšířil i na strom a že zajišťovala bezpečnost zasahujících hasičů. Podle agentury DPA shořela čtyři auta a také jedna dodávka.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Další noční propalestinská shromáždění se konala mimo jiné v Kasselu či ve Frankfurtu nad Mohanem. Zatímco v Kasselu zůstala manifestace poklidná, ve Frankfurtu se rychle vyhrotila. Policie zde dav rozehnala vodním dělem.

Protesty v Německu vypukly po úterním výbuchu v nemocnici v Pásmu Gazy, kde podle palestinských úřadů ovládaných radikálním hnutím Hamás zemřely stovky lidí. Zatímco Hamás připisuje odpovědnost izraelskému bombardování, Izrael tvrdí, že nemocnici zasáhla palestinská raketa. Židovský stát, který na svou obhajobu předložil řadu videí a snímků, rovněž zpochybňuje počet obětí.

Česko přistupuje k preventivním opatřením

V Praze se dnes mimořádně sešla Bezpečnostní rada státu. Její účastníci na jednání ve Strakově akademii probírali přitom právě i otázku přístupu k propalestinským demonstracím.

Policejní prezident Martin Vondrášek připomenul, že v Česku existuje právo pokojně se shromažďovat.

„Osobně si velmi vážím, že žiju v demokratické zemi, kde je kromě jiného i právo pokojně se shromažďovat, které je zakotveno v Listině základních práv a svobod. Musíte to shromáždění oznámit a úřad rozhoduje o tom, jestli zde jsou důvody pro zakázání toho shromáždění, nebo nejsou a úřad potom v době shromáždění rozhoduje, zda jsou dány důvody pro rozpuštění shromáždění, či nejsou. Role policie v tomto by měla být naprosto subsidiární a já k tomu vyzývám i policejní velitele. Ale vedle toho my na všech těchto shromážděních máme naše specialisty na extremismus a terorismus, spolupracujeme i s externími partnery, v tomto případě samozřejmě s lidmi z oboru arabistiky, politologie apod. A opravdu věřte, že jsme připraveni reagovat v případě, že by jakýkoliv projev vybočoval z těch pravidel, které stanoví český právní řád,“ uvedl Vondrášek na tiskovce na Úřadu vlády.

„Přistoupili jsme k preventivním opatřením, která chrání rizikové objekty a akce,“ dodal obecně premiér Petr Fiala (ODS).

Video  Fiala o Izraeli i migrantech: Riziko teroristického útoku nní v Česku vyšší!  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Oliver ( 7. listopadu 2023 12:55 )

Netykam ,Jenom SE riká ,,vyckej casu jak hus klasu,,

stoura ( 21. října 2023 05:54 )

Ne že se můžeme dočkat, ono to sem totiž příjde a nebude to trvat dlouho!!!

stoura ( 21. října 2023 05:49 )

hafblaf ( 20. října 2023 11:57 )

Samozřejmě nemám na mysli normální Palestince, kteří se budou od Hamásu distancovat (jestli takoví existují).

ja-do ( 19. října 2023 21:07 )

Ano, zatím. Jenže až je nebude chtít Německo přijímat a to se může stát rychle, kam půjdou migranti? Domů sotva. Rozlezou se i tam kam původně nechtěli. V tomhle optimista nejsem.

Zobrazit celou diskusi