Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Skutečným zrádcem je Putin!“ Novinářka označila ruského vůdce za vraha a dostala 8,5 roku

Aktualizováno -
4. října 2023
13:00
Autor: ČTK, swp - 
4. října 2023
10:47

Moskevský soud vyměřil trest ve výši 8,5 roku vězení bývalé novinářce ruské státní televize Marině Ovsjannikovové, kterou shledal vinnou z šíření nepravdivých informací o ruské armádě. Učinil tak v její nepřítomnosti, neboť žurnalistka z Ruska uprchla a žije v zahraničí. Informovala o tom dnes ruská média. Ovsjannikovová se loni stala známou svým protestem proti ruské invazi na Ukrajinu v živém televizním vysílání. Novinářka v předvečer vynesení verdiktu vinu odmítla.

„Soud ji rovněž zbavil práva vykonávat činnost související se správou elektronických stránek nebo informačních a telekomunikačních sítí, včetně internetu, na dobu čtyř let,“ cituje ruská státní agentura TASS prokuraturu. Ta žádala pro novinářku trest 9,5 roku za mřížemi.

Současný proces se zabýval obviněním, podle něhož Ovsjannikovová loni v červenci zveřejnila na svých sociálních sítích video a fotografie s plakátem a textem obsahujícím podle vyšetřovatelů vědomě nepravdivé informace o ruských vojácích během speciální vojenské operace, píše TASS, který použil oficiální termín Moskvy pro její vojenskou agresi na sousední Ukrajině.

Nezávislý server Meduza v této souvislosti připomíná solitérní protestní akci Ovsjannikovové přímo naproti Kremlu, kde v polovině července držela v rukou plakát s nápisem „Putin je vrah. Jeho vojáci jsou fašisté. Zemřelo 352 dětí. Kolik dětí ještě musí zemřít, abyste přestali?“. K nohám si přitom položila panenky potřísněné červenou barvou.

Ovsjannikovová v úterý večer zveřejnila prohlášení, kde obvinění označila za absurdní a politicky motivovaná. „Rozhodli se mi dát demonstrativní výprask, protože jsem se nebála a nazvala věci jejich pravými jmény. Ruskou televizi prolhaným propagandistickým strojem, válku válkou a (prezidenta Vladimira) Putina válečným zločinem,“ napsala a odmítla označení zrádkyně, kterého se jí podle ní dostává v Rusku.

Označila se za vlastenku. „Skutečným zrádcem své země je Putin a jeho nejužší kruh... Stali jsme se vyvrheli. Celý svět běží kupředu mílovými kroky, a Rusko se na vrzající káře valí dozadu, do propasti, do hlubiny tmářství, propagandy a marginality,“ dodala.

Utekla do Paříže

Policie novinářku zadržela a úřady ji poslaly do domácího vězení, z toho však i se svou dcerou uprchla a soudě dle jejích účtů na sociálních sítích se nyní nachází v Paříži, píše Meduza. Podle agentury TASS je na seznamu mezinárodně hledaných osob.

Ovsjannikovová loni v březnu poprvé veřejně vyjádřila odpor proti ruské invazi na Ukrajinu tím, že narušila živé vysílání nejsledovanější ruské televizní stanice Pervyj kanal. V hlavním vysílacím čase se objevila za zády moderátorky a roztáhla plakát s nápisem, kde mimo jiné stálo: „Zastavte válku, nevěřte propagandě, tady vám lžou“. Televize dala novinářce výpověď a úřady jí uložily pokutu.

Pětačtyřicetiletá žurnalistka se podle Meduzy účastnila více protiválečných akcí a třikrát dostala pokutu za „diskreditaci“ ruské armády. Rusko zákony proti diskreditaci armády nebo proti záměrnému šíření lživých informací o ní přijalo začátkem loňského března, jen několik dnů po vpádu do sousední země. V podstatě se vztahují na jakékoliv informace o ruské válce proti Ukrajině, jež jsou v rozporu s narativem prosazovaným Kremlem.

Video  Koudelka: Ruský agent v Česku zneužíval osobnosti, podplácel a šířil lži  - Poslanecká sněmovna
Video se připravuje ...

fesak2 ( 4. října 2023 22:17 )

Obdivuhodná žena

RASPUTIN ( 4. října 2023 19:59 )

I novinář je občanem

Pan Didaktor ( 4. října 2023 19:36 )

Šikovná holka.

nadčasový MP ( 4. října 2023 16:15 )

Občan, ale ne novinář.

kamil capka ( 4. října 2023 15:46 )

No není to nějak málo. Za vlastizradu

Zobrazit celou diskusi