Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kampaň byla místy nechutná, zhodnotil Pavel volby na Slovensku. Co řekli další čeští politici?

  • Autor: ula,ČTK,amb - 
    Aktualizováno -
    2. 10. 2023
    18:17
    1. 10. 2023
    09:56

    Předseda nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andrej Babiš pogratuloval na sociální síti X Robertu Ficovi k vítězství ve slovenských parlamentních volbách. Slovensku přeje vládu, která bude pracovat pro lepší životy lidí a v Evropě bude hájit zájmy slovenských občanů. Premiér Petr Fiala (ODS) se elegantně vyhnul gratulaci vítězi a popřál spíše samotnému Slovensku, ať povolební vyjednávání vedou k sestavení dobré vlády. I prezident Petr Pavel sdělil, že až povolební jednání ukážou, jakou cestou se Slovensko vydá. Ficovi poblahopřál také bývalý prezident Václav Klaus.

  • 1.Andrej Babiš (ANO)

    Kromě gratulace Ficovi k vítězství ve volbách Babiš ocenil také volební výsledek strany Hlas - sociální demokracie, která skončila zhruba s 15 procenty na třetím místě. „Celému Slovensku přeji, aby mělo vládu, která doma bude pracovat pro lepší životy lidí a v Evropě tvrdě hájit zájmy všech slovenských občanů,“ uvedl Babiš.

  • 2.Petr Fiala (ODS)

    Opatrněji ke gratulacím naopak přistoupil premiér Petr Fiala. Nepopřál přímo vítěznému Ficovi, ale spíše popřál celému Slovensku k sestavení dobré vlády.

    „Se Slovenskem nás pojí nejen hluboké historické vazby, blízkost, ale i přátelské vztahy na všech úrovních. Sledoval jsem výsledky slovenských voleb a přeji Slovákům, ať povolební vyjednávání vedou k sestavení dobré vlády. Věřím, že budeme na vládní úrovni nadále úzce spolupracovat ku prospěchu obou našich zemí,“ napsal Fiala na sociální síť X.

  • 3.Prezident Pavel

    Vůli občanů je třeba respektovat, uvedl prezident Petr Pavel. Podle hlavy státu až povolební jednání ukážou, jakou cestou se Slovensko vydá. V zájmu České republiky je udržet se Slováky dlouhodobě nadstandardní vztahy. Pavlovo vyjádření poskytla Mária Pfeiferová z odboru komunikace Hradu.

    V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl Pavel v pondělí 2. října dotázán, zda se politika v řadě země obrací k horšímu. „Stává se doménou konfrontace místo jednání, snahou svoje politické protivníky ne udolat argumenty, ale očernit nebo překřičet," uvedl s tím, že naposledy jsme to viděli během slovenských voleb a nechutné kampaně, která je doprovázela. Přestože to však někde může vypadat jako předem ztracený boj, je důležité se nevzdávat. 

    „Příspěvek Slovenska sám o sobě Ukrajinu nezachtání ani nepotopí, ale je to důležité, protože všichni zdůrazňujeme, jaký význam má jednota," sdělil prezident.  

    Video  Tisková konference Pavla a Čaputové  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 4.Alena Schillerová (ANO)

    Z volebního výsledku na Slovensku má radost Alena Schillerová (ANO). Blahopřála Ficovi i Pellegrinimu k výbornému výsledku.

    „Věřím, že nás čekají další léta prvotřídních vztahů nejen jako nejbližších sousedů, ale také jako sebevědomých členů EU, NATO a dalších mezinárodních společenství,“ dodala Schillerová.

  • 5.Ivan Bartoš (Piráti)

    Gratulaci Ficovi se vyhnul i předseda Pirátů Ivan Bartoš (Piráti). Osobně pogratuloval Michalovi Šimečkovi (39) a jeho straně Progresivní Slovensko.

    „Navzdory všem prokázal, že liberální politika má své místo na slunci i ve střední Evropě, a za to mu patří velké poděkování,“ vzkázal Bartoš Šimečkovi.

    K volebnímu výsledku strany Progresivní Slovensko se naopak nevyjádřil Andrej Babiš. Před volbami zveřejnil na sociálních sítích video, ve kterém před volbou této strany varoval. „Progresívne Slovensko pana Šimečky je stejné jako naši Piráti. Vítání migrantů, legalizace drog, vyšší daně, nižší důchody a poslušnost Bruselu. Tak to dopadlo v ČR a Slovensku stejný osud nepřeju,“ napsal Babiš v pátek na síti X.

  • 6.Hlasy z KDU-ČSL

    Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) projevil radost spíše nad tím, že se partnerská strana lidovců vrátila do Národní rady.

    „Jakkoli budí výsledek slovenských voleb rozpaky a nejistá očekávání, tak mám radost, že se do Národní rady vrací KDH. Blahopřeji! Naší partnerské straně se povedlo to, co i KDU-ČSL. A věřím, že i tento fakt pomůže nadále dobrým vztahům mezi Českem a Slovenskem,“ uvedl Výborný.

    Vicepremiéra Mariana Jurečku (KDU-ČSL) také potěšil výsledek slovenských lidovců, kteří se tak vrátí do slovenské Národní rady. „Stejně tak z celého srdce přeji Slovensku, aby se podařilo složit vládu, která zachová prozápadní a prodemokratické směřování země a bude nám nadále spolehlivým partnerem i spojencem,“ uvedl vicepremiér Jurečka.

  • 7.Vít Rakušan (STAN)

    Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) jsou volby na Slovensku poučením pro ČR. Pokud chce liberální demokracii, musí její výhody vysvětlit lidem z periferie či zklamaným.

    „Výsledek slovenských voleb je pro nás varováním i poučením. Obavy lidí, kteří žijí často na periferii zájmu, nemusejí mít reálný základ, ale nejsou proto méně skutečné. Pokud chceme udržet v Česku liberální demokracii, musíme vysvětlovat její výhody i těm, kdo z nich v současné době neprofitují, nebo jen málo. Lidem ve vyloučených lokalitách, lidem chudším, zklamaným. A vytvářet společnost odolnou proti strachu,“ vzkázal Rakušan na sociální síti X.

  • 8.Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

    Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) jsou vztahy Česka a Slovenska i po rozdělení společného státu mimořádné. Je přesvědčena o tom, že to tak zůstane. „Přeji Slovensku sestavení vlády, která se přihlásí k euroatlantickému směru zahraniční politiky a dokáže uklidnit polarizovanou společnost,“ napsala šéfka TOP 09.

  • 9.Exprezident Klaus

    Někdejší prezident Václav Klaus také Ficovi pogratuloval. Podle něj je to šance na návrat k vlastní sebevědomé slovenské politice a impuls pro politiku sousedních států včetně ČR.

    „Vážený pane předsedo, jen rychlá nedělní ranní gratulace k Vašemu pro mnohé nečekanému, ale zaslouženému vítězství ve volbách. Ukázalo se, že volič uvěřil věrohodnému politikovi, kterému jde o svou zemi a ne o uspokojení mocné mediálně podporované komunity, která usiluje o něco úplně jiného. Je to šance na návrat k vlastní sebevědomé slovenské politice a je to i impuls pro politiku v zemích vašich sousedů, včetně České republiky. Přeji vám úspěch při povolebním vyjednávání, což – jak dobře vím – není o nic lehčí než vlastní volby,“ napsal Klaus v dopise.

    Klaus i bývalý prezident Miloš Zeman již před volbami vyjádřili podporu slovenským sociálním demokratům.

    Sobotní parlamentní volby na Slovensku vyhrála Ficova strana Směr - sociální demokracie (Směr-SD), podle neoficiálních výsledků získala hlasy více než 23 procent voličů. S výrazným odstupem skončilo druhé Progresivní Slovensko, které má přes 17 procent. Třetí je zhruba s 15 procenty strana Hlas - sociální demokracie, jejíž šéf Peter Pellegrini gratuloval Ficovi a mluvil o možné povolební spolupráci.

padrino ( 3. října 2023 19:29 )

Za to podle Narcise byly naše volby křišťálové čisté

Annika ( 3. října 2023 16:52 )

Nackove se nezaprou,taky jeden pod 110?

Annika ( 3. října 2023 16:49 )

To nestaci???

Annika ( 3. října 2023 16:29 )

Q-107

Annika ( 3. října 2023 16:27 )

Pepa by chtel volby jako jeho zfalsovane,proste aby pocitac otocil milion hlasu.

Zobrazit celou diskusi