Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Špatná zpráva před vánočním pečením. Čokoláda bude zdražovat, na světě chybí kakao

Autor: ČTK - 
30. září 2023
18:32

Ceny čokolády, které se už delší dobu zvyšují, by podle analytiků mohly pokračovat v růstu. Pro jejich další vývoj bude klíčová sklizeň kakaa v Západní Africe. V uplynulém roce se ceny kakaa zvýšily téměř o polovinu kvůli obavám, že nepříznivé počasí a choroby rostlin zasáhnou produkci v Pobřeží slonoviny a Ghaně. Tyto dvě země se na celosvětových dodávkách kakaa podílejí zhruba dvěma třetinami. Informuje o tom agentura Bloomberg.

Analytici se obávají, že bude přetrvávat globální nedostatek kakaa. Vysoká inflace v oblasti čokoládových výrobků by tak mohla pokračovat, ačkoli širší inflační tlaky v potravinářském sektoru polevují. Přední výrobci čokolád, například firmy Hershey a Lindt & Sprüngli, už varovali, že možná budou nuceni přikročit k dalšímu zvýšení cen.

„Současná situace vypadá dost hrozivě, pokud nenastane dramatické zlepšení výhledu,“ uvedl analytik Darren Stetzel ze společnosti StoneX. „Další zvyšování cen by mohlo mít negativní dopad na spotřebu,“ dodal.

Ceny termínových kontraktů na kakao na komoditní burze v New Yorku se v polovině září vyšplhaly na 12letá maxima. Od té doby sice mírně klesly, jejich další vývoj však bude záviset na výsledku sklizní, které nyní začínají v Ghaně a Pobřeží slonoviny. Zdroje obeznámené se situací v červenci podle agentury Bloomberg uvedly, že Pobřeží slonoviny v hlavní sezoně, která trvá od října do března, očekává pokles produkce kakaa téměř o pětinu.

Analytici ze společnosti Rabobank a Marex předpokládají, že produkce kakaa v nadcházející sezoně klesne v celé západní Africe. Společnost Marex odhaduje, že na světovém trhu bude chybět 279.000 tun kakaa, což je výrazně více než v předchozích dvou sezonách.

Napjatá situace na trhu s kakaem se odráží napříč dodavatelským řetězcem. Závody na zpracování kakaových bobů po celém světě snižují tempo výroby produktů využívaných v cukrovinkách, píše Bloomberg. Podle firmy Cargill, která obchoduje se zemědělskými komoditami, začínají vysoké ceny podkopávat poptávku.

Video  Historie čokolády: Od obyčejných tabulek po luxusní zboží  - Videohub
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 3. října 2023 09:58 )

Lepí na zuby

Celebrity-chachacha ( 3. října 2023 09:57 )

Jo a místo kakaového másla palmový tuk . Krásně se to lepší na zuby a jazyk a tuhne v žilách . Rozpustí se až při 40 stupňové horečce.

Celebrity-chachacha ( 3. října 2023 09:55 )

Taková obyčejná čokoláda ,jsou to takový volný kostičky, laciná stála v roce 1990 59 pfeniků =30 centů, včera v Ká landu 1.29 Euro.

Miroslav Šídlo ( 30. září 2023 19:30 )

Zdražení kakaa se dotkne i výrobců čoko cukrovinek. Zákazník to ale nepozná, bude platit stále stejně, akorát v těch obalech budou menší gramáže.

Zobrazit celou diskusi