Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ministerstvo varuje Čechy před cestami do Náhorního Karabachu: Je třeba zvýšená opatrnost

Autor: ČTK - 
29. září 2023
09:14

Ministerstvo zahraničí varovalo Čechy kvůli eskalaci napětí před cestami do oblastí u hranice Arménie a Ázerbájdžánu a do Náhorního Karabachu. V některých částech Arménie podle úřadu hrozí riziko zhoršení bezpečnostní situace, je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Ministerstvo to uvedlo na webu.

Ázerbájdžánské jednotky minulý týden provedly v Náhorním Karabachu krátkou vojenskou operaci s cílem převzít nad ní kontrolu. Karabašské úřady kapitulovaly. Arméni nyní z oblasti prchají kvůli tomu, že mají strach z pronásledování a etnických čistek navzdory prohlášením z Baku, které slibuje respektovat jejich práva.

Ministerstvo varuje české občany před cestami do částí provincií Tavuš, Gegharkunik, Ararat, Vajoc Dzor a do celé provincie Sjunik.

„Je nutné dbát zvýšené opatrnosti v blízkosti všech hranic mezi Arménií a Ázerbájdžánem, vyhýbat se cestám v blízkosti konfliktní zóny a linie dotyku Náhorního Karabachu. Poblíž hranic s Ázerbájdžánem je průjezd rizikový. Pokud je cesta nezbytná, je nutné se držet asi deset až 15 kilometrů od hranic,“ uvedl resort.

Česká velvyslanectví v Jerevanu a Baku mají podle ministerstva velmi omezené možnosti poskytovat konzulární ochranu a pomoc v místech s omezeným přístupem. „Vzhledem k množství demonstrací a protestů v centrální části Jerevanu (zejména v okolí náměstí Republiky) roste pravděpodobnost střetů protestujících a policie. Doporučuje se vyhýbat rizikovým místům a velkým shromážděním osob,“ dodal úřad. Ministerstvo zároveň doporučilo cestovatelům registrovat se v systému Drozd.

Video  Náhorní Karabach: Spory, ostřelování, "protiteroristická akce" Ázerbájdžánců i davy uprchlíků  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi