Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Předvolební strach o práva LGBT+ lidí na Slovensku: Ficova strana prý v kampani šíří nenávist!

Autor: ČTK - 
26. září 2023
07:39

Kampaň před sobotními parlamentními volbami na Slovensku vzbudila mezi LGBT+ lidmi obavy. Píše to dnes agentura AFP. Jeden z favoritů voleb, strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD), brojil proti genderové ideologii a její šéf Robert Fico odmítá rozšíření manželství i na stejnopohlavní páry. Větší práva pro LGBT+ lidi mají v programu jen dvě strany se šancí se dostat do parlamentu. Představitelé gay a lesbické komunity tak neočekávají, že se stav jejich práv po volbách zlepší.

S obavami vnímají LGBT+ lidé kampaň strany Směr-SD, která je podle průzkumů favoritem sobotních voleb. „Směr-SD se během kampaně nejen uchýlil k šíření nenávisti proti LGBT+ lidem, ale ve svém programu se také zavázal zavést zákaz, aby se na školách nemohlo mluvit o LGBT+ lidech,“ řekl agentuře AFP ředitel sdružení Inakosť Martin Macko. Podle něj je tak možné, že se tato strana bude snažit na Slovensku prosadit podobné zákazy, jak to udělal premiér Viktor Orbán v Maďarsku či guvernér Ron DeSantis na Floridě.

Jen dvě z 25 stran, jež kandidují do parlamentu, počítají s rozšířením práv sexuálních menšin, uvedla agentura AFP. Samotný Fico například nedávno v rozhovoru pro slovenská média odmítl možnost, že by se manželství rozšířilo i na stejnopohlavní páry. Proti LGBT+ lidem se vymezili také konzervativní politici či bývalý premiér Igor Matovič.

Rozšíření manželství pro homosexuální páry má v programu strana Progresivní Slovensko (PS), kterou průzkumy umisťují na druhém místě. S rozšířením práv pro LGBT+ lidi počítá také program strany Svoboda a Solidarita, která však nemá podle průzkumů jistý vstup do parlamentu.

„Aby vytvořili většinu v parlamentu, tak se (Progresivní Slovensko) musí spojit se stranami, které jsou více konzervativní, a na program ve prospěch LGBT+ lidí se zapomene,“ řekl agentuře AFP šéf marketingové agentury Juraj Martiny, který se hlásí k homosexuální orientaci. „Neočekávám žádnou změnu,“ dodává aktivistka Hana Fábry, která ale nechce věřit, že PS, pokud se dostane do vlády, vyhodí program ve prospěch LGBT+ lidí „do koše“.

Parlamentní volby na Slovensku se konají zhruba rok od útoku na gaybar v Bratislavě, při kterém zemřeli dva mladí muži. Útočník vyznával krajně pravicovou ideologii a nenávist vůči LGBT+ lidem. Po útoky zazněly výzvy, aby se ochrana práv lidí s menšinovou sexuální orientací na Slovensku zlepšila. Od té doby se však skoro nic nezměnilo, píše agentura AFP. V průzkumu, který zadala konference o bezpečnosti GLOBSEC, 63 procent respondentů ze Slovenska nesouhlasilo s tvrzením, že by LGBT+ lidem měla být přiznána práva, jako je manželství.

Video  Prezidentka Čaputová neudržela slzy: Pláč po chlapce popravené v Bratislavě  - Reuters
Video se připravuje ...

bullshit ( 1. října 2023 18:03 )

Přesně, kdo řve ten dostane co chce, ať je to lgbt nebo učitelé.

lucie13 ( 1. října 2023 15:55 )

Ano a nejdříve práva většiny a ne nějakých nudících se poflakovačů.
Biologicky existuje muž nebo žena, ve výjimečných případech hermafrodit a tím to končí.
Ať si klidně mají registrované partnerství s právními výhodami ale i povinnostmi manželů, ale tím to taky končí.
Ječící menšiny všeho druhu obtěžují většinu populace svými nároky na vše možné a nemožné.

Uživatel_5541614 ( 26. září 2023 21:22 )

Strach šíří jen média jako Seznam, Blesk a Česká televize

Uživatel_5500418 ( 26. září 2023 08:29 )

To je správné žádné 17 pohlavie registované manželstvo dvoch mužov a naopak nic víc rodina bola a bude vždy muž a žena .

Zobrazit celou diskusi