Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Odpudivý paskvil.“ Známá režisérka čelí drsné kritice za film o uprchlících. Hollandová má i ochranku

Autor: ČTK - 
22. září 2023
18:00

Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) a místopředseda vlády Jaroslaw Kaczyński dnes kritizoval jako „ostudný a odpudivý paskvil“ film Hranice (Zielona granica) režisérky Agnieszky Hollandové, který se právě dnes začíná promítat v polských kinech. Nenávistné útoky proti režisérce a jejímu snímku se natolik vystupňovaly, že si musela najmout tělesnou stráž, aby ji chránila po 24 hodin denně, napsal list Gazeta Wyborzca na svém webu.

Film tento měsíc získal Zvláštní cenu poroty na filmovém festivalu v Benátkách. Snímek připomíná dramatické osudy uprchlíků na polsko-běloruské hranici, kteří se snaží dostat za lepším životem do Evropské unie. Vznikl s podporou českého Státního fondu kinematografie a v koprodukci České televize.

Kaczyński prohlásil, že film zaplatili hlavně ti, kdo stojí u základu hlavní síly polské opozice, tedy město Varšava a instituce Evropské komise. Na speciálně svolané tiskové konferenci, na které novináři nesměli položit žádnou otázku, tvrdil, že snímek „v politické rovině“ chystá půdu pro zničení plotu na polsko-běloruské hranici a pro přerozdělování migrantů v Evropské unii a že líčí obranu polské hranice „jako jeden velký zločin“.

Pro režisérku Hollandovou je podle něj příznačná „nenávist k vlastní zemi“ a její „paskvil“ uráží muže a ženy v polských uniformách, kteří brání hranice své vlasti. Příznivce filmu označil za podporovatele plánů ruského prezidenta Vladimira Putina a běloruského vůdce Alexandra Lukašenka. „Každý, kdo neodsoudí tento film, se ocitá na protipolské straně,“ prohlásil.

Film ukazuje migrační krizi na polsko-běloruské hranici ze čtyř hledisek: migrantů, pohraničníka, aktivistů a místní obyvatelky. „Už dlouho neměl žádný polský film ve světě tak veliký ohlas a nevěnovala mu tak detailní pozornost přední zahraniční média - a to je teprve na počátku cesty po festivalech,“ napsala Gazeta Wyborcza.

Ztráta lidskosti?

Snímek ovšem pobouřil protipřistěhovaleckou koalici vedenou Kaczyńským tím, že si klade otázku o ztrátě lidskosti nejen v Polsku, ale v celé Evropě. Sama režisérka o snímku americkému serveru Deadline řekla, že jsou v něm jedna či dvě scény zachycující sadistické chování, ale film se soustřeďuje na obyčejné lidi uvězněné v morální slepé uličce a ukazuje skvělé Poláky, kteří zachraňují životy lidí bez ohledu na riziko a barvu jejich kůže. Polská vláda se ale cítí „vinna“, což chce utajit před volbami, které se uskuteční v polovině října.

Film už dříve ostře napadl ministr spravedlnosti a generální prokurátor Zbigniew Ziobro, který jej přirovnal k „nacistické propagandě“. Prezident Andrzej Duda před novináři v New Yorku citoval v souvislosti s filmem heslo: „Jen svině sedí v kině“.

Hollandová: Vznikla nenávistná kampaň

Na středeční premiéru filmu ve Varšavě ale podle režisérky přišla spousta lidí, kteří vyjádřili tvůrcům podporu. Současně bylo vidět, že jimi snímek otřásl, že zasáhl jejich svědomí.

„To mi skýtá obrovské uspokojení, protože je těžké nyní natočit film, který něco znamená. Na druhé straně okolo filmu vznikla nenávistná kampaň, která pramení na vrcholu moci,“ řekla.

Video  Agnieszka Hollandová: O Šarlatánovi, uzavření kin i poklescích Hollywoodu  - Ivan Hladík, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

ginkognito ( 24. září 2023 08:15 )

Miluju větu - dostat se za lepším životem - a kdo ten lepší život někde vybudoval? Neschopných tupcu máme dost i tak. Nakonec se potopíme s těmi krysami všichni.

David ( 23. září 2023 13:10 )

Je to ***...

Velký Malý ( 23. září 2023 08:20 )

Kaczyński má pravdu.

dynaty ( 22. září 2023 21:26 )

krapotkin ( 22. září 2023 19:15 )

Česká televize, vedená komoušem, se podílela za nakradené peníze na mnoha ptákovinách. To se to rudochovi rozhazovalo. Ten novej nebude lepší a chce krást ještě víc.

Zobrazit celou diskusi