Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bitka mezi skupinami migrantů skončila krveprolitím: Přes 100 zraněných v Tel Avivu

Autor: ČTK - 
2. září 2023
17:45

Nejméně 114 lidí včetně 30 policistů bylo dnes zraněno v Tel Avivu při střetech mezi znesvářenými skupinami eritrejských imigrantů, z nichž někteří útočili i na policii. Počet zraněných ještě může vzrůst, ale podle policie je již situace pod kontrolou, informoval server The Times of Israel (ToI). Podle jednoho z policejních důstojníků, jehož citoval deník Haarec, policie násilnosti očekávala, ale ne v takovém rozsahu.

Izraelští policisté uvedli, že se snažili dvě znesvářené skupiny Eritrejců rozehnat slzným plynem, ale i střelbou do vzduchu, protože měli obavy o svůj život. Podle ToI není jasné, zda měli střelné zbraně i Eritrejci. Na videích zveřejněných na sociálních sítích jsou vidět dvě skupiny emigrantů, které na sebe házejí kameny a bijí se holemi. Na některých záběrech je vidět, jak hází kameny i na policisty. Na fotografiích jsou vidět také zničená policejní auta a poničené předzahrádky místních restaurací.

„Byli jsme velmi překvapeni takovým násilím, podobné scény vídáme na Západním břehu,“ citoval Haarec jednoho z policistů, který připomněl izraelsko-palestinské střety na okupovaném Západním břehu. Jeden z eritrejských emigrantů deníku Haarec řekl, že neúspěšně žádali policii, aby zrušila dnešní akci organizovanou eritrejskou ambasádou. Ta chtěla oslavit 30. výročí nezávislosti africké země.

Majitel podniku v blízkosti dnešních střetů sdělil zpravodajskému webu Ynet, že když přijel na místo, vypadalo to tam jako „ve válečné zóně“.

Podle policie bylo při střetech mezi příznivci a odpůrci eritrejské vlády zatčeno 39 podezřelých, v ulicích už ale opět vládne klid. Policisté dále dohlížejí na pořádek a k návratu Eritrejců do jejich domovů využívají autobusy.

Tel Aviv zažil střety mezi eritrejskými příznivci vlády africké země a jejími odpůrci v minulých letech už vícekrát. Izraelské úřady při udělování azylu nerozlišují, zda jsou eritrejší migranti ve své zemi pronásledováni kvůli kritice režimu, či jsou vládními stoupenci. Mnozí chudou zemi opustili z ekonomických důvodů. V Izraeli žije asi 25.000 Eritrejců, kteří tvoří většinu afrických žadatelů o azyl v Izraeli, jichž je podle ToI něco přes 30.000.

Eritrea vznikla před 30 lety vyhlášením nezávislosti na sousední Etiopii a od té doby má stále stejného prezidenta, Isajase Afewerkiho. Tato chudá východoafrická země ležící u Rudého moře, v níž žije odhadem čtyři až sedm milionů obyvatel, je někdy označována jako „Severní Korea Afriky“. V Eritreji je totiž legální jen jedna politická strana, neexistuje tam svoboda slova a pro legální opuštění země je nutné povolení úřadů. Asi polovina Eritrejců jsou křesťané a polovina muslimové.