Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kývl Kim na otevření hranic po covidu? Ne tak docela. Do KLDR se mohou vracet jen Severokorejci

Autor: ČTK - 
27. srpna 2023
09:33

Severní Korea po třech letech umožní, aby se její občané v zahraničí mohli vrátit do vlasti. KLDR uzavřela hranice na začátku roku 2020 kvůli obavám z šíření koronaviru, uvedla dnes agentura Kjódó, podle které se však rozhodnutí netýká cizinců. Lidé, kteří přicestují do Severní Koreje, budou muset strávit týden v karanténním zařízení.

Severokorejské úřady se podle státní agentury KCNA rozhodly uvolnit zákaz kvůli zlepšení epidemické situace ve světě. Opatření se bude týkat například několika desítek tisíců Severokorejců, kteří pracují v zahraničí, zejména v Číně a Rusku. Severokorejské státní aerolinky Air Koryo tento týden obnovily lety z Pekingu a ruského Vladivostoku.

Podle zdrojů agentury Kjódó se však opatření netýká zahraničních návštěvníků, pro něž cesty do KLDR zůstávají až na výjimky zapovězeny. Tomu, že KLDR uvažuje o uvolnění uzávěry svých hranic, nasvědčovala na konci července také účast ruské a čínské delegace na oslavách 70. výročí příměří v korejské válce. Šlo o první dvě známé zahraniční skupiny, které do země vstoupily po vyhlášení uzávěry hranic v roce 2020.

Kvůli covidu-19 Severní Korea zesílila svou už tak hlubokou mezinárodní izolaci. Severokorejské úřady se obávaly rozšíření nákazy, jíž by tamní zdravotnictví nedokázalo čelit.

Na jaře loňského roku severokorejské úřady přiznaly, že se zemí šíří „horečka“, jak nazývaly koronavirus, a nařídily tvrdé domácí uzávěry. Při této epidemické vlně se podle severokorejských úřadů v zemi nakazilo nejméně pět milionů lidí. Zemřely jich desítky. Podle mezinárodních expertů jsou však oficiální údaje o mrtvých zřejmě podhodnoceny.

DD22 ( 28. srpna 2023 15:46 )

Na některých fotkách je vidět, že ti vlez***ové neměli sešitky a nezapisovali si jeho moudra. Okamžitě zastřelit!!!

Zobrazit celou diskusi