Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Napětí mezi KLDR a USA? Kim poslal stíhačky k Bidenovu letounu

Autor: ČTK - 
18. srpna 2023
15:51

Severokorejská armáda dnes uvedla, že její stíhačky odstartovaly poté, co americký průzkumný letoun vnikl do její výlučné ekonomické zóny. Incident označila za provokaci, uvedla dnes podle agentury Reuters severokorejská státní agentura KCNA.

Událost, která se odehrála ve čtvrtek, představuje podle armády KLDR „nebezpečnou vojenskou provokaci“. Severní Korea v reakci na ni zvažuje opatření, která by do budoucna odradila nepřátele od podobných vpádů, uvedl v prohlášení generální štáb korejské lidové armády.

Incident u východního pobřeží Severní Koreje se odehrál před pátečním summitem Spojených států, Jižní Koreje a Japonska. Vysoce postavený jihokorejský zákonodárce dnes s odvoláním na zprávy tajných služeb varoval, že Pchjongjang může na protest proti summitu odpálit mezikontinentální balistickou raketu nebo podniknout jinou vojenskou akci.

Americký prezident Joe Biden se v Camp Davidu v americkém státě Maryland setká s jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem a jeho japonským kolegou Fumiem Kišidou v naději, že se mu v době severokorejských jaderných hrozeb a rostoucího vlivu Číny v regionu podaří upevnit vztahy mezi Soulem a Tokiem.

Jižní Korea a Spojené státy mají v pondělí rovněž zahájit jedenáctidenní společné vojenské cvičení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi