Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Obrazy zkázy ve Slovinsku: 4 mrtví! Čech popsal útěk před povodněmi, velká voda děsí i Chorvaty

Aktualizováno -
5. srpna 2023
18:09
Autor: ČTK, ula, simao - 
4. srpna 2023
13:25

Slovinsko postihly bleskové povodně. Řada obcí na severu a severovýchodě země se po přívalových deštích v noci na pátek ocitla pod vodou. V okresech Kamnik a Komenda poblíž hlavního města Lublaně byl vyhlášen stav nouze. Povolána byla i armáda, informoval server N1. Ve Slovinsku byl na dovolené i Jakub se svojí ženou. Blesk Zprávám popsal svůj útěk na poslední chvíli. Špatné počasí ve Slovinsku si přitom již vyžádalo tři oběti, uvedla policie. Jeden člověk zemřel při povodni, dva turisty (†52 a †20) z Nizozemska zabil blesk při výletu na Veliki Draški vrh. Čtvrtou obětí je muž, jehož tělo bylo nalezeno na břehu rozvodněné Sávy v Lublani. Pohřešuje se přitom dalších pět Nizozemců, uvedlo nizozemské ministerstvo zahraničí.

Slovinský premiér Robert Golob dnes podle agentury AP prohlásil, že jeho země čelí největší přírodní katastrofě ve své historii. Záplavy zničily řadu silnic, mostů a domů a způsobily škody odhadem za půl miliardy eur.

Zasaženy byly dvě třetiny území Slovinska, dodal Golob po dnešním jednání bezpečnostní rady země.

Složité a rozsáhlé evakuace

Podle premiéra si lijáky a povodně vyžádaly evakuaci tisíců lidí, z nichž mnohé zachraňovaly čluny a vrtulníky. Záchranných operací se účastní i vojáci, především v oblastech na severu země, které jsou odříznuté od světa. Velká evakuační akce v sobotu proběhla v obci Jesenice, kterou ohrožuje sesuv půdy.

Mezi nejpostiženější obce patří město Škofja Loka, kde rovněž pomáhají s evakuací vojáci. Lidi uvízlé v jejich domech přepravuje do bezpečí vrtulník. V obci Mengeš hasiči evakuovali všech 22 dětí, které voda uvěznila v budově školky.

Obce Solčava a Luče na severovýchod od slovinské metropole jsou kvůli zaplavení silnic zcela odříznuty od okolního světa, voda tam zaplavila několik domů.

Hladina prudce stoupla na řece Kamniška Bistrica, kde proud strhl most, a velká voda nyní ohrožuje také níže položená města na řekách Dráva, Mura či Savinja. V části Lublaně zněly podle serveru N1 kvůli rozvodněné řece Sávě poplašné sirény. 

Záplavy ve Slovinsku, (4.08.2023). Záplavy ve Slovinsku, (4.08.2023). | Reuters

Meteorologové předpovídají další intenzivní srážky. Rozvodnila se rychle i řeka Kamniška Bistrica, kde proud strhl most, a velká voda nyní ohrožuje také níže položená města na řekách Dráva a Savinja.

Kvůli záplavám byly v některých částech Slovinska také uzavřeny důležité komunikace, včetně hlavní dálnice procházející zemí, sdělila agentura STA.

Úmrtí během záplav a špatného počasí

Podle policie zemřela v důsledku záplav v Kamniku, kde byl v pátek ráno vyhlášen stav nouze, slovinská státní příslušnice.

Případ dvou mrtvých nizozemských turistů se podle policie stal poblíž Kranje. „Bohužel byly také ztraceny lidské životy, vyjadřuji hlubokou soustrast příbuzným,“ uvedla podle N1 slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová. Poděkovala také všem, kdo se podílejí na záchranných pracích a odstraňování škod.

Na břehu rozvodněné řeky Sávy v Lublani pak bylo v sobotu nalezeno tělo mrtvého muže, informovala agentura APA s odvoláním na místní policii.

Jakub: Silnice se za námi propadla

Jakub a jeho žena vyrazili do rekreační oblasti na Slovinsku, do městečka Radegunda, na pozvání rodinného přítele.

„Přijeli jsme včera a večer začalo pršet. Byla bouřka a vedle domu, kde jsme bydleli, tekl potok. Druhý den nás kolem páté ráno vzbudil hluk. Kolem domu už tekla řeka. Vzali jsme co jsme měli po ruce, ještě jsme odtahali kmeny, pak jsme nasedli do auta a přejeli přes most, který byl zaplavený. Bylo to na poslední chvíli, za námi se propadla silnice,“  řekl Jakub Blesk Zprávám.

Dvojice se ujali místní a řekli, že mají zůstat na místě, protože oblast je zavřená. Po dvou hodinách Jakuba vyzvedl jeho přítel, aby si Jakub vzal z domu doklady. Zatím byl zatopený pouze sklep a Jakub se brodil po kolena ve vodě.

Místní něco takového nepamatují

„Pak jsme si mysleli, že se situace uklidnila, přestalo pršet. Náš kamarád ale řekl, že přichází déšť a úřady varují, že situace bude kulminovat následující tři dny. Kamarád nás pak vyvedl z oblasti tajnými cestami přes hory,“ pokračuje Jakub, který je momentálně v Rakousku. Tam prudké lijáky v noci na dnešek zasáhly Korutany a Štýrsko, přičemž nejdramatičtější situace je poblíž města Bad Eisenkappel, kde byly podle agentury APA zaplaveny veškeré příjezdové komunikace.

„Viděli jsme zaplavené vesnice, kempy, viděli jsme plavat kempigové vozy, všude létaly helikoptéry. Když jsem se ptal, zda je toto běžné, místní odpověděli, že ne, že něco takového nepamatují,“ pokračuje Jakub. 

Podle něj by se nyní nikdo na Slovinsko ani do Rakouska vydávat neměl. „Podle slovinských médií se přílivová vlna blíží po řekách Drávě a Sávě dále do vnitrození, k jihu,“ varuje Čech.

„Myslíme velmi na místní obyvatele, je nám to líto, všichni si pamatujeme, co se dělo v Čechách a na Moravě před 20 lety. Nechci to přivolávat, ale ten začátek vypadal velmi podobně. Bohužel předpověď počasí není příznivá, odpoledne má přijít ještě silnější déšť,“ uzavřel Jakub.

Záplavy v Korutanech

Bleskové záplavy jsou hlášeny i ze sousedního Rakouska, kde bylo ve spolkové zemi Korutany asi 80 lidí nuceno dočasně opustit své domovy, napsala agentura AP.

Na velkou vodu se připravují i v sousedním Chorvatsku

Varování před povodněmi přitom padlo také v sousedním Chorvatsku v oblatech, které leží nedaleko hranic se Slovinskem. Na řece sSáva se ostatně nachází i samotný Záhřeb.

U hraničního přechodu Babno Polje se pak po pátečních bouřkách objevují jž první informace o záplavách, které zasáhly i chorvatské území.

Chorvatská správa civilní ochrany v pátek oznámila, že kvůli očekávané povodňové vlně a vydatným dešťům aktivovala obchvatový kanál Sáva-Odra.

Místy už se Sáva ze svého koryta vylila. Kvůli vydatným srážkám se rozvodnila i řeka Čabranka. Kvůli sesuvům půdy pak byla uzavřena silnice Plešče-Čabar. Choratské úřady očekávají, že se výrazně zvednou hladiny nejen u Sávy, ale i Mury a Drávy. 

Video  Záplavy ve Slovinsku  - Pro Blesk Jakub Bielecki
Video se připravuje ...

Jan Kocián ( 5. srpna 2023 22:30 )

SHMÚ varoval žlutou bouřkovou výstrahou před maximálně 30 mm na Slovensku. A jak to dopadlo?
------------
"Veľmi silné búrky pokračujú! Zaznamenané sú aj obrovské krúpy s priemerom 6 cm, ako napr. zo supercely pri Poprade. Od juhu postupuje jedna búrka za druhou, aj s mimoriadnou elektrickou aktivitou. Zaznamenávame mimoriadne vysoké úhrny zrážok, ojedinele aj cez 100 mm," napsal teď SHMÚ.
------------
V Česku dokázali amatérští meteorologové naměřit prozatím 50 mm.

pisecanda ( 5. srpna 2023 18:37 )

Pro Celebrity- chachacha- To nemyslíš vážně… to jsi takový ubožák, že toto napíšeš?!! Jsi asi buran, co dřepím někde na dvorku u hnoje a nevíš, jaké jsou ceny za ubytování v ČR … tak někdy někam taky vyjeď a pak nebudeš´psát kraviny!!!!

Celebrity-chachacha ( 5. srpna 2023 14:23 )

No tak jim to v Chorvatsku spláchne ty jejich předražený apartmány.

Jan Kocián ( 4. srpna 2023 23:40 )

Extrémní povodně letos v Itálii měl na svědomí polární vortex/hurikán. Právě probíhající povodně má na svědomí další polární vortex/hurikán.

Evropští meteorologové sice toto nepotvrdili, ale ani v jednom z těchto dvou extrémních případů nehovořili o medikánu (středomořském hurikánu). Chválím evropské meteorology a klimatology. Každopádně meteorologická poučka je jasná: Pokud by se jednalo o medikán, následky by nebyly tak strašné jako následky po úderu polárního hurikánu.
------------
Tím že to evropští meteorologové neoznačili za medikán, čeští meteorologové nemají co papouškovat, takže ani oni nehovoří o medikánu.

Milly Melon ( 4. srpna 2023 19:22 )

Tajnymi cestami přes hory...

Zobrazit celou diskusi