Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zuckerbergova nová síť Threads má za 5 dní přes 100 milionů uživatelů. Twitter hrozí žalobou

Autor: ČTK - 
10. července 2023
17:33

Sociální síť Threads má za necelých pět dní fungování 100 milionů uživatelů. Jako nejrychleji rostoucí aplikace tak předčila program ChatGPT, který této hranice dosáhl za dva měsíce. Uvedla to dnes stanice BBC, která se odvolává na údaje z datové platformy Quiver Quantitative.

Aplikaci Threads minulý týden zprovoznila ve stovce zemí americká společnost Meta Platforms, pod kterou spadají také sociální sítě Facebook či Instagram nebo komunikační aplikace WhatsApp.

V Evropě síť Threads není zatím k dispozici - firma vyhodnocuje unijní regulaci sdílení dat mezi novou platformou a sítí Instagram.

Šéf společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg uvedl, že aplikace měla za prvních sedm hodin fungování deset milionů uživatelů a že jejich počet do čtvrtečního rána přesáhl 30 milionů. Za dalších 24 hodin se počet uživatelů více než zdvojnásobil a podle údajů platformy Quiver Quantitative má aplikace už 100 milionů uživatelů.

Pro srovnání - síť Twitter, které nová platforma konkuruje, má kolem 350 milionů uživatelů. Firmu Twitter loni převzal podnikatel Elon Musk, který provedl řadu změn s cílem zlepšit hospodaření firmy. Někteří uživatelé jsou s tím nespokojeni a hledají alternativní platformy, nejčastěji se zmiňují sítě Mastodon a Bluesky.

Server CNBC v červnu s odvoláním na interní dokumenty Twitteru napsal, že počet zaměstnanců firmy od Muskova nástupu klesl o 82 procent zhruba na 1300 lidí. Musk tehdy reagoval tvrzením, že pro Twitter pracuje 2300 zaměstnanců a tisíce smluvních partnerů. Kritici poukazují například na rozvolněné moderování obsahu a část jich tvrdí, že síť je nespolehlivá.

Propojena s Instagramem

Nastupující platforma Threads vděčí za svůj raketový start propojení s platformou Instagram, která má více než miliardu uživatelů. Aby se uživatelé mohli zaregistrovat do aplikace Threads, musejí mít účet na Instagramu.

Profil na Threads není možné odstranit, aniž by byl odstraněn související profil na Instagramu. Deaktivací profilu Threads však nedojde k deaktivaci účtu Instagram. Deaktivace znamená, že daný profil Threads, příspěvky a interakce nebudou viditelné, uvedla Meta.

Twitter hrozí žalobou

Twitter hrozí kvůli spuštění sítě Threads žalobou společnosti Meta, a to za údajnou krádež obchodního tajemství.

Meta podle dopisu advokáta Twitteru za poslední rok začala nabírat bývalé zaměstnance Twitteru, kteří stále měli přístup k určitým datům, a jejich know-how použila k vytvoření nové sítě. Meta popřela, že je ve vývojářském týmu Threads nějaký bývalý zaměstnanec Twitteru.

Video  Mark Zuckerberg  - Videohub
Video se připravuje ...

viho ( 10. července 2023 18:13 )

Hlavní rozdíl mezi Twitterem a Instagramem+Threads je ve svobodě slova. Na Instagramu se může psát jenom "hezky", nic se nesmí kritizovat, jinak je účet bez možnosti odvolání zablokován a následně smazán. Instagram je růžový krásný svět polopravd a lží zavalený reklamou. Twitter s Muskem se dal cestou větší svobody slova, která vychází ze zákonů a nikoli z toho, co nějaké cenzorní oddělení uzná za vhodné psát dle požadavků platících inzerentů. Takže Twitter a Instagram+Threads jsou dva úplně jiné světy pro úplně jiný typ uživatelů a nelze je srovnávat podle počtu uživatelů. Myslících lidí toužících po pravdě a svobodě je na světě méně, takže drsná realita Twitteru má samozřejmě méně uživatelů než růžovoučký svět snů a klamů Instagramu.

Zobrazit celou diskusi