Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Je to zrůda!“ Vrah 23 lidí z obchoďáku čelil u soudu zlobě pozůstalých, dostal 90 doživotí

Autor: ČTK - 
7. července 2023
19:55

Soud v El Pasu uložil Američanu Patricku Crusiusovi 90 doživotních trestů, píše agentura AP. Muž v roce 2019 ujel ze svého domovského Dallasu přes 1100 kilometrů, aby v obchodním domě Walmart ve městě El Paso zabil útočnou puškou 23 lidí a dalších 26 zranil. Útok byl rasově motivovaný, Crusius cílil především na Hispánce a ty, o nichž se domníval, že jsou imigranti.

V době činu jednadvacetiletý Crusius letos v únoru přiznal vinu před federálním soudem poté, co prokurátoři uvedli, že v jeho případě nebudou usilovat o trest smrti.

Soudní slyšení, během něhož nakonec padla výše trestu, začalo ve středu. Crusius se u soudu setkal s pozůstalými po lidech, které zastřelil. Přítomní jej označili za „ignoranta“, „zákeřného parazita“, „zrůdu“ a „rasistu“.

Mezi 36 lidmi, kteří odsouzeného oslovili, byla i nezletilá dívka s iniciály G. A., která střelbu v obchodě přežila. Dívka vzlykala a měla potíže hovořit; Crusiusovi nicméně řekla, že byla „obyčejný teenager, dokud se nějaký srab nerozhodl použít násilí proti nevinným,“ popisuje web stanice CNN.

Vyšetřovatelé v měsících po střelbě konstatovali, že Crusius před svým činem zveřejnil dokument, v němž hovořil o „hispánské invazi do Texasu“ a vyzval k rasové segregaci.

Policisté muže zadrželi krátce po střelbě necelý kilometr od místa činu, vůz zastavil na křižovatce a vzdal se s rukama nad hlavou. Podle detektivů tehdy prohlásil „Já jsem ten střelec,“ a popsal, že při útoku mířil na Mexičany.

Video  Střelba v obchoďáku ve městě El Paso  - Reuters / Victoria Balderrama
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi