Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Afghánky přišly o jedno z posledních potěšení. Tálibán nařídil zavřít salony krásy

4. července 2023
20:36

Úřady v Afghánistánu, kterému vládne islamistické hnutí Tálibán, nařídily ženským salonům krásy, aby do měsíce ukončily svou činnost. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž jde o poslední z řady opatření, která omezují možnosti afghánských žen podílet se na veřejném životě.

„Lhůta pro uzavření salonů krásy pro ženy je jeden měsíc,“ uvedl mluvčí ministerstva pro podporu ctnosti a prevenci neřesti.

V Kábulu a dalších afghánských městech vznikla řada salonů krásy po odstavení Tálibánu od moci v roce 2001, jen několik týdnů po útocích teroristické sítě Al-Káida z 11. září 2001 na New York a Washington. Po návratu Tálibánu k moci před dvěma lety jich mnoho zůstalo otevřených, ale se zakrytými výlohami a nápisy, což některým ženám poskytlo práci a jejich zákazníkům služby.

Zahraniční vlády a představitelé OSN odsuzují rostoucí omezení pro ženy od chvíle, kdy se Tálibán v roce 2021 dostal zpět k moci. Afghánské úřady loni uzavřely většinu dívčích středních škol, zakázaly ženám studovat na univerzitách a zabránily mnoha afghánským humanitárním pracovnicím pracovat. Pro ženy také uzavřely řadu veřejných míst včetně lázní, tělocvičen a parků.

Západní představitelé naznačili, že omezení týkající se žen brání případnému pokroku k mezinárodnímu uznání vlády Tálibánu. Jeho správa tvrdí, že respektuje práva žen v souladu s výkladem islámského práva a afghánskými zvyky.

Video  Co je hnutí Talibán?  - Videohub
Video se připravuje ...

krapotkin ( 5. července 2023 06:05 )

Máš pravdu, ale na co jim jsou salony krásy, když musí chodit zakuklený v těch hadrech.

Zobrazit celou diskusi