Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Teror v Džanínu: Nejméně 10 mrtvých a 100 zraněných si vyžádala izraelská operace proti radikálům

Aktualizováno -
4. července 2023
09:38
Autor: ČTK - 
4. července 2023
06:48

Rozsáhlá operace izraelské armády v Džanínu na severu okupovaného Západního břehu Jordánu si vyžádala nejméně deset životů, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na palestinské ministerstvo zdravotnictví. Kolem 100 Palestinců je podle něj zraněných, z toho 20 v ohrožení života. Akce je podle listu The Times of Israel největší na Západním břehu za zhruba 20 let, zapojilo se do ní přes 1000 izraelských vojáků. Podle izraelských představitelů by však mohla brzy skončit.

Operace zaměřená proti radikálům začala v noci na pondělí a pokračovala i v noci na dnešek. Izraelská armáda sdělila, že při ní zničila velitelství militantních bojovníků a zabavila množství výbušnin i zbraní. Zadrženo podle armády bylo v Džanínu 120 podezřelých, přičemž se odhaduje, že se tam ještě skrývá dalších 300 radikálů. Armáda dnes ráno uvedla, že v džanínském uprchlickém táboře musí prohledat dalších deset míst. Zároveň zveřejnila snímky podzemní skrýše výbušnin, kterou odhalila.

Palestinský Červený půlměsíc mezitím sdělil, že se sanitky těžko dostávají ke zraněným v džanínském táboře, jelikož tam izraelská armáda postavila zátarasy a poškodila infrastrukturu. Podle OSN byl v důsledku bojů v Džanínu poškozen přívod vody a elektřiny do tábora.

Šéf národní bezpečnostní rady Cachi Hanegbi dnes ráno prohlásil, že operace je blízko dosažení stanovených cílů a mohla by skončit ve středu. V pondělí večer izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že operace bude trvat tak dlouho, jak to bude potřeba.

Palestinská média v pondělí večer uvedla, že izraelské síly Palestincům nařídily, aby opustili zdejší uprchlický tábor, což izraelská armáda popírá. Na záběrech na sociálních sítích je vidět, jak řada lidí z tábora utíká. Podle místních činitelů ho opustilo kolem 3000 lidí, celkem jich tu žije na 18.000.

Izraelská armáda potvrdila devět úmrtí. Podle ní se ve všech případech jednalo o členy ozbrojených skupin. Hnutí Hamás a Islámský džihád uvedla, že během operace zemřelo pět jejich členů.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se nechal slyšet, že se Džanín v posledních měsících stal útočištěm pro teroristy a byly odtud prováděny zákeřné útoky na izraelské muže, ženy a děti. Vojenská operace podle něj bude pokračovat tak dlouho, dokud nebudou naplněny její cíle. 

Prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás se v reakci na izraelskou operaci rozhodl přerušit kontakt a bezpečnostní koordinaci s Izraelem. Na dnešek byla na Západním břehu Jordánu vyhlášena stávka na protest proti izraelskému zásahu.

Izrael obsadil Západní břeh Jordánu za války v roce 1967 a od té doby ho okupuje. Palestinci chtějí, aby toto území tvořilo hlavní část jejich budoucího státu, Izrael ale v oblasti staví stále více židovských osad.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi