Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zemřel podnikatel (†72), který inspiroval trhák Nedotknutelní. Postiženému muži pomáhal „mladý gauner“

Autor: Martin Valeš - 
3. června 2023
19:49

Ve věku 72 let zemřel v Marrákeši francouzský podnikatel postižený kvadruplegií Philippe Pozzo di Borgo, jehož dojemný příběh o přátelství s pečovatelem se stal mezinárodním filmovým hitem. Napřed ho chtěl mladík z ghetta okrást, pak si k němu našel cestu i respekt, místo dojímání se a lítosti mu vrátil smysl pro humor.

Potomek aristokratické rodiny z Korsiky, manažer přední značky šampaňského, se v roce 1993 těžce zranil při nehodě při paraglidingu, ztratil vládu nad všemi čtyřmi končetinami. Tři roky poté mu zemřela manželka. Přišly těžko zvladatelné deprese, pokusil se i o sebevraždu - chtěl se uškrtit kyslíkovou hadičkou.

Ve své knize Druhý dech (Le Second souffle) z roku 2001 popsal, jak mu chuť do života vrátil kriminálník Abdel Sellou - přitom měl v plánu ho okrást. Sellou, čerstvě propuštěný z vězení, totiž odpověděl na inzerát, že Pozzo di Borgo hledá pečovatele; po nepříliš příjemné práci netoužil, potřeboval ale úřadu práce prokázat nějakou činnost, aby nepřišel o dávky v nezaměstnanosti. Brzy se Sellouovi v hlavě vylíhl ještě zlotřilejší plán, zjistil totiž, že bezbranný muž je dost bohatý a snadno by mu mohl vyloupit jeho palác.

Ďábel strážný

„Byli jsme dva zoufalci, kteří hledali cestu ven: bohatý tetraplegik, šílený žalem ze ztráty manželky, a mladý gauner, který právě vyšel z vězení a chtěl všechno vyhodit do vzduchu. Dva chlápci na okraji společnosti, kteří se opírají jeden o druhého,“ popsal později magazínu Le Parisien Pozzo. Sellou si to ale rozmyslel a začal práci brát vážně.

„Je nesnesitelný, ješitný, pyšný, brutální, nestálý, lidský. Bez něj bych uhnil. Abdel se o mě staral jako o nemluvně. Pozorný k sebemenšímu znamení, přítomný během mé nepřítomnosti, osvobodil mě, když jsem byl vězněm, chránil mě, když jsem byl slabý. Rozesmál mě, když jsem se zhroutil. Je to můj strážný ďábel,“ charakterizoval Pozzo napraveného hříšníka v knize.

Deset let po knize jejich příběh zfilmovali scenáristé-režiséři Eric Toledano a Olivier Nakache coby Nedotknutelní (Intouchables). Hlavních rolí se zhostili François Cluzet (Philippe) and Omar Sy (pečovatel, jenž má ve filmu jméno Driss). Dojemný a zároveň rozverný příběh si získal kritiky i diváky ve Francii i ve světě - rozpustilým humorem (hulení marihuany, holení na Hitlera, honička a lhaní policajtům...), ale i vážnějšími kontrasty bohatého manažera se synem chudých imigrantů, urozeného snoba a kluka sídliště... 

Oba herci byli nominováni na francouzskou cenu César, vyhrál Sy. Snímek dostal i Českého lva za nejlepší zahraniční film.

Na několik let se Nedotknutelní stali nejúspěšnějším francouzským filmem v zahraničí (51,5 milionu platících diváků v kinech). Skuteční aktéři příběhu, Philippe Pozzo di Borgo a Abdel Sellou, se na filmu podíleli, sami se na konci ukážou - jejich přátelství totiž vytrvalo.

V dalších letech vznikly ve světě remaky - v Indii (Oopiri), Argentině (Inseparables) a v Hollywoodu (The Upside s Kevinem Hartem a Bryanem Cranstonem, plus Nicole Kidmanovou).

Pozzo di Borgo zatím využil úspěchu filmu a nabyté slávy k působení v několika mezinárodních charitách. Zemřel 1. června v Maroku.

„S velkým zármutkem jsme se dozvěděli o úmrtí našeho přítele Philippa Pozzo di Borgo,“ napsal nyní na instagram Omar Sy. „Tím, že souhlasil s adaptací svého příběhu pro film Nedotknutelní, změnil naše životy a životy mnoha zranitelných a křehkých lidí. Navždy na něj budeme vzpomínat jako na odvážného, důstojného, skromného a bojovného člověka. Bude nám chybět jeho humor a inteligence.“

Video  Nová verze Nedotknutelných sesadila Aquamana a půjde i do českých kin  - Bontonfilm
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zuzakirsch ( 4. června 2023 09:02 )

Ve filmu ho hraje Francois Cluzet, který je zeťem Jean-Louise Trintignanta.

Inka ( 4. června 2023 07:44 )

Tento srdcervoucí film jsem viděla několikrát. Smích, slzy... famózní dílo !

Zobrazit celou diskusi