Obsah filmu Rychle a zběsile 10

V pátém díle série Dominic Toretto (Vin Diesel) se svou partou elegantně sejmul mocného brazilského narkobarona. Velkou úlohu v tom sehrály jeden most v Rio de Janeiro a obří sejf, který po něm Domovi parťáci táhli.

Nikdo z nich neměl tušení, že svědkem celé události byl zločincův syn Dante (Jason Momoa). Ten od toho dne osnuje plán pomsty, která má ošklivě postihnout nejen Toretta, ale i všechny jeho blízké, včetně Domova osmiletého syna. A protože na děti se nesahá, rozhodne se Toretto Danteho zastavit. Bohužel však příliš pozdě přijde na to, že tak odhodlanému a rafinovanému soupeři ještě nečelil.

Zvlášť když má Dante neskutečný organizační talent a vytvoří tým, který spojuje jediná věc – nenávist k Dominicu Torettovi a jeho kámošům. Opulentní bitva, kterou střet obou táborů vyvolá, se bude odehrávat po celém světě, přičemž asi nejvíc bude hořet asfalt pod koly rychlých a zběsilých aut v nádherných kulisách italské metropole. Římské koloseum se tak znovu stane svědkem soubojů na život a na smrt.

Obsazení filmu Rychle a zběsile 10

Herci Postavy
Vin Diesel Dominic "Dom" Toretto
Michelle Rodriguez Letty Ortiz
Tyrese Gibson Roman Pearce
Ludacris Tej Parker
John Cena Jakob Toretto
Nathalie Emmanuel Ramsey
Jordana Brewster Mia Toretto
Sung Kang Han Lue
Scott Eastwood Little Nobody
Daniela Melchior Isabel Neves
Alan Ritchson Aimes
Helen Mirren Magdalene "Queenie" Ellmanson-Shaw
Brie Larson Tess
Rita Moreno Abuelita Toretto
Jason Statham Deckard Shaw
Jason Momoa Dante Reyes
Charlize Theron Cipher
Joaquim de Almeida Hernan Reyes

Vin Diesel - Dominic "Dom" Toretto

Americký herec, producent, režisér a scenárista. Narodil se 18. července 1967 v Alameda County v Kalifornii. Rodné jméno Vina Diesela je Mark Sinclair, ale během své kariéry přijal umělecké jméno Vin Diesel. Široké uznání si získal rolí Dominica Toretta ve filmové sérii "Rychle a zběsile", jejíž součástí je od jejího vzniku v roce 2001.

Před průlomem ve filmu Rychle a zběsile hrál Vin Diesel ve filmech jako "Pitch Black" (2000) a "XXX" (2002). Kromě akčních filmů se objevil také v dramatech jako "Zachraňte vojína Ryana" (1998) a "Dokažte mi vinu" (2006), kde ukázal svou hereckou všestrannost.

Vin Diesel je známý svým hlubokým hlasem a svalnatou postavou, které se staly charakteristickými znaky jeho postavy na plátně. Kromě herectví se Diesel podílel na několika filmech, včetně série "Rychle a zběsile" také jako producent. Svůj hlas propůjčil postavě Groota ve filmech Marvel Cinematic Universe "Strážci Galaxie" (2014) a jeho pokračováních a také "Avengers: (2018) a "Avengers: Infinity War" (2018): Endgame" (2019).

Michelle Rodriguez - Letty Ortiz

Americká herečka známá svými divokými a silnými postavami na plátně. Narodila se 12. července 1978 v San Antoniu v Texasu. Rodriguezová se proslavila průlomovou rolí Letty Ortizové ve filmové sérii Rychle a zběsile, kterou si zopakovala v několika dílech.

Před úspěchem v Rychle a zběsile získala uznání kritiky za svůj výkon v nezávislém filmu Girlfight (2000), za který získala Independent Spirit Award za nejlepší debutový výkon. Michelle Rodriguez je známá svými rolemi v akčních filmech, kde často ztvárňuje drsné a neohrožené postavy, například ve filmech "Resident Evil" (2002) a "Avatar" (2009).

Svůj herecký rozsah předvedla také v dramatech jako "Oudové léto" (2002) a "Tomboy: Příběh pomsty" (2016). Rodriguezová je zastánkyní rovnosti pohlaví a hlasitě se vyjadřuje o důležitosti rozmanitosti a zastoupení v Hollywoodu. Zapojila se do několika filantropických aktivit, v rámci kterých podporuje například práva zvířat a ochranu životního prostředí. Kromě filmové práce se Michelle Rodriguez objevila v televizních seriálech, jako jsou "Ztraceni" a "SWAT".

John Cena - Jakob Toretto

Americký herec, profesionální zápasník a televizní moderátor. Narodil se 23. dubna 1977 ve West Newbury ve státě Massachusetts. Cena získal slávu a popularitu jako profesionální wrestler v organizaci WWE (World Wrestling Entertainment), kde se stal jednou z nejznámějších a nejúspěšnějších hvězd této organizace.

Cena, známý svou hláškou "You can't see me", se díky své charismatické osobnosti a zápasnickým dovednostem stal oblíbencem fanoušků. Cena úspěšně přešel k herectví a objevil se v řadě filmů, kde předvedl svůj komediální a akční talent.

Mezi jeho významné filmové role patří například "Vykolejená" (2015), "Bumblebee" (2018) a "Rychle a zběsile 9" (2021) v sérii "Rychle a zběsile". John Cena se pustil také do televize, kde moderoval pořady jako "American Grit" a hostoval v pořadu "Saturday Night Live".

Mimo oblast zábavy se Cena angažuje v mnoha charitativních aktivitách, včetně spolupráce s nadací Make-A-Wish Foundation, kde splnil více než 650 přání, čímž si vysloužil titul nejžádanější celebrity plnící přání této organizace. Je známý svou oddaností fitness a je autorem knih o cvičení a zdravém životním stylu.

Helen Mirren - Magdalene "Queenie" Ellmanson-Shaw

Slavná britská herečka známá svým pozoruhodným talentem a všestranností. Narodila se 26. července 1945 v Londýně. Mirren má za sebou bohatou kariéru trvající více než pět desetiletí, v níž se významně uplatnila ve filmu, televizi i na divadle. Mezinárodní uznání si získala ztvárněním královny Alžběty II. ve filmu Královna (2006), za které získala Oscara za nejlepší ženský herecký výkon.

Helen Mirren předvedla svůj herecký rejstřík v nejrůznějších žánrech, od dramat a dobových snímků až po komedie a akční filmy. Mezi její významné filmové počiny patří například "Gosford Park" (2001), "Poslední neděle" (2009) a "Red" (2010) a jeho pokračování. Velkého uznání se jí dostalo také za její práci v divadle, mimo jiné za účinkování ve hrách Williama Shakespeara a Antona Čechova.

Mirren získala během své kariéry řadu ocenění, včetně několika Zlatých glóbů, cen BAFTA a Emmy. Kromě svého hereckého umění je Helen Mirren známá svou elegancí, půvabem a vyrovnaností, což z ní činí respektovanou osobnost herecké branže.

Jason Momoa - Dante Reyes

Americký herec a model známý svým podmanivým vzhledem a drsným šarmem. Narodil se 1. srpna 1979 v Honolulu na Havaji. Momoa získal široké uznání díky roli Khala Droga v populárním televizním seriálu Hra o trůny (2011-2012), která mu pomohla prosadit se jako vycházející hvězda.

Dále se proslavil jako superhrdina Aquaman v rámci DC Extended Universe, kde debutoval ve filmu "Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti" (2016) a zahrál si v samostatném filmu "Aquaman" (2018). Momoa se díky své fyzické zdatnosti a impozantní postavě stal oblíbenou volbou pro role v akčních a fantasy filmech, jako jsou "Barbar Conan" (2011) a "Duna" (2021).

Kromě akčně zaměřených rolí předvedl svůj herecký rozsah v dramatech, jako jsou "Rudá cesta" (2014-2015) a "Frontier" (2016-2018). Dědictví Jasona Momoy je rozmanité, má původní havajské, německé, irské a indiánské předky. Je známý svým ekologickým aktivismem a je vášnivým zastáncem ochrany planety.

Kromě herecké kariéry je Momoa talentovaným umělcem a režíroval a produkoval své vlastní projekty, včetně filmu "Cesta do Palomy" (2014). Jason Momoa díky své jedinečné kombinaci charismatu, fyzické zdatnosti a talentu nepřestává okouzlovat diváky a upevňuje si pozici významného a oblíbeného herce v zábavním průmyslu.

Charlize Theron - Cipher

Jihoafrická a americká herečka a producentka, všeobecně uznávaná pro svůj výjimečný talent a všestrannost. Narodila se 7. srpna 1975 v Benoni v Jihoafrické republice.

Theron se v Hollywoodu proslavila průlomovou rolí ve filmu Zrůda (2003), za kterou získala uznání kritiky a Oscara za nejlepší ženský herecký výkon. Je známá svými proměnlivými výkony a ztvárnila širokou škálu postav v různých žánrech, včetně dramat, akčních filmů a komedií. Mezi její významné filmové role patří například filmy "Šílený Max: Zběsilá cesta" (2015), "Atomic Blonde" (2017) a "Šokující odhalení" (2019). Schopnost Theron ponořit se do složitých rolí jí vynesla řadu ocenění, včetně Zlatých glóbů a cen Screen Actors Guild Awards.

Je známá svou oddaností svému řemeslu, často podstupuje fyzické proměny a rozsáhlou přípravu na své role. Charlize Theronová se významně uplatnila také jako producentka, když založila vlastní produkční společnost Denver and Delilah Productions. Aktivně se věnuje filantropické činnosti a je Poslem míru OSN, kde se zaměřuje na úsilí o ukončení násilí na ženách.

Rychle a zběsile 10 - podrobné informace o filmu

Desátý film ságy Rychle a zběsile, zahajuje závěrečnou kapitolu jedné z nejznámějších a nejoblíbenějších světových filmových sérií, která je nyní ve svém třetím desetiletí stále silná a má stejné herecké obsazení a postavy jako na začátku.

Během mnoha misí a navzdory nemožnému Dom Toretto (Vin Diesel) a jeho rodina přechytračili, přelstili a porazili každého nepřítele, který se jim postavil do cesty. Nyní čelí nejsmrtonosnějšímu protivníkovi, jakému kdy čelili: Děsivá hrozba, která se vynořuje ze stínů minulosti, je poháněna krevní mstou a je odhodlána rozvrátit tuto rodinu a navždy zničit vše - a všechny - které Dom miluje.

Ve filmu Rychle a zběsile 5 z roku 2011 Dom a jeho parta zlikvidovali brazilského drogového krále Hernana Reyese a zničili jeho impérium na mostě v Riu De Janeiru. Nevěděli však, že Reyesův syn Dante (Jason Momoa z Aquamana) byl toho všeho svědkem a posledních 12 let připravoval plán, jak donutit Doma zaplatit nejvyšší cenu.

Danteho zápletka rozptýlí Domovu rodinu z Los Angeles do římských katakomb, z Brazílie do Londýna a z Portugalska na Antarktidu. Vzniknou noví spojenci a znovu se objeví staří nepřátelé. Vše se však změní, když Dom zjistí, že jeho vlastní osmiletý syn (Leo Abelo Perry, Black-ish) je konečným cílem Danteho pomsty. 

V režii Louise Leterriera (Souboj titánů, Neuvěřitelný Hulk) se do filmu Rychle a zběsile 10 vracejí herci Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris "Ludacris" Bridges, Nathalie Emmanuel, Jordana Brewster, Sung Kang, Jason Statham, John Cena a Scott Eastwood, s držitelkami Oscara Helen Mirren a Charlize Theron. 

Série Rychle a zběsile je již více než dvacet let celosvětovou senzací a každý nový film vyvolává mezi fanoušky očekávání. Série se vyvinula od pouličních závodů k loupežím a špionáži, přičemž si zachovala ústřední téma rychlých aut, napínavé akce a samozřejmě rodiny. V Rychle a zběsile 10 mohou fanoušci očekávat všechny tyto prvky a ještě více, a to na začátku epických závěrečných kapitol série.

"Kdybyste mi před 23 lety řekli, že budu tak požehnaný, že budu součástí mytologie, kterou svět přijal a podporuje, myslel bych si, že jste se zbláznili," říká hvězda a producent Vin Diesel. "Když jsme natáčeli první film, točili jsme ho v L. A. a byl to regionální příběh. Nikdy jsme nepředpokládali, že bude mít celosvětový dopad nebo ohlas. Rozhodně jsme nepředpokládali, že budeme cestovat po celém světě a přenášet kolem něj téma rodiny."

V průběhu historie série zůstalo neměnné, že fanoušci Rychle a zběsile jsou jiní než ostatní fanoušci. "Nikdo neposlouchá fanoušky víc než Vin," říká producent Jeffrey Kirschenbaum. "Neustále s nimi vede dialog. Říkají nám, že skutečnou hvězdou této série je smysl pro rebelii, svobodu a vyjádření, které začalo jako malý subkulturní film v L. A. o pouličních závodech."

Diesel slibuje, že věrní fanoušci série budou mít na konci těchto závěrečných kapitol pocit naplnění. "Tato sága má svůj konec," říká Diesel. "Bude to pocta lidem, kteří vyrostli, vychovali své děti a podporovali nás a žili s námi po celé čtvrtstoletí."

Producent franšízy Neal Moritz přiznává, že si nikdy nemyslel, že tu bude sedět více než 20 let po produkci filmu Rychle a zběsile z roku 2001 a diskutovat o filmu Rychle a zběsile 10. "Je to zvláštní, protože když jsem nedávno vjel na pozemek Universal Studios a viděl všechny ty nové scény, které tu před 23 lety nebyly, uzavřel se mi kruh - od natáčení prvního filmu v Los Angeles až po natáčení po celém světě," říká Moritz.

"Při natáčení filmu Rychle a zběsile 10 - od Londýna a Říma přes Turín, Portugalsko až po L.A. - jsme se dostali do úplného kruhu." Producenti dali do série Rychle a zběsile všechno, co měli. "Nepodceňujeme to, co to pro nás udělalo a co pouta mezi těmito postavami udělala pro diváky," říká Moritz. "Spousta lidí na Rychle a zběsile vyrostla a teď na něj vodí své děti. Vin si uvědomuje, jak je to důležité, stejně jako to, že tato blockbusterová série byla jednou z prvních, která spojila multikulturní obsazení."

Pro film Rychle a zběsile 10 si tvůrci přizvali režiséra Louise Leterriera, který je známý svými působivými akčními filmy od Kurýra po Neuvěřitelného Hulka. Bonusem navíc bylo, že byl oddaným fanouškem série Rychle a zběsile už od jejího počátku.

"Louisův temperament, osobnost, filmařské schopnosti a příprava z něj udělaly ideální volbu pro vedení Rychle a zběsile 10," říká Moritz. "Navíc to není tak, že bychom Louise museli vzdělávat a nechat ho shlédnout předchozích devět filmů. Ve skutečnosti mi o těch filmech říkal určité věci, které jsem já zapomněl. Byl velmi dobře vzdělaný o franšíze; znal zákoutí všech postav a dějových linií. Byl neuvěřitelně přínosný."

Bylo zřejmé, že pro Leterriera je to víc než jen práce. "Chtěl ctít mytologii," říká Diesel. "Tak moc, že po celodenní práci jsme ještě dvě hodiny dolaďovali a připravovali na další den, týden nebo měsíc. Bylo to, jako bychom hráli hru, ve které jsme budovali svět. Měli jsme obrovské štěstí, že se našel režisér jako Louis, který dokázal tak dokonale zapadnout do mytologie. Jeho superschopností je, že věří v laskavost, je to taková milá a velkorysá duše."

Leterrier vyrůstal na filmech Rychle a zběsile. "Nejdřív jsem je miloval a potom analyzoval, takže jsem o nich věděl všechno zevnitř i zvenčí," říká Leterrier. "Když jsem si přečetl scénář k Rychle a zběsile 10, připadal mi fantastický. Je to souhrn všeho, co jsem na sérii Rychle a zběsile miloval. A měl jsem to v rukou. Takže jsem telefonoval s různými lidmi a mé nadšení s každým dalším telefonátem rostlo, až jsem se nakonec dostal k hovoru s Vinem a Donnou (Langley, předsedkyní představenstva Universal Pictures). To 45minutové přiblížení bylo tak fantastické, že jsme doslova dokončovali věty jeden druhého. A to natolik, že na konci mi v tu chvíli nabídli práci. Bylo to neskutečné, protože 48 hodin předtím jsem nevěděl, že se mi změní život. Okamžitě jsem šel za rodinou a řekl jsem: "Myslím, že zítra odjedu do Anglie." A pak jsem se rozhodl, že se vrátím. A bylo to. Sedl jsem do letadla a o 48 hodin později jsem režíroval Vina Diesela, Michelle Rodriguez a Charlize Theron v největší franšíze všech dob." 

Po příjezdu na natáčení v Londýně byla Leterrierova vize filmu jasná. "Téma bylo silné - je to začátek konce cesty," říká Leterrier. "Soustředil jsem se na toto téma a provedl několik změn v příběhu, přidal nové postavy a nového padoucha se skutečnými sázkami. Protože jsem věděl, o čem tato franšíza je, mohl jsem si to všechno přebrat a opravdu se soustředit na důležité prvky, a to mi opravdu pomohlo. A přestože si celé série Rychle a zběsile hluboce vážím, chtěl jsem do tohoto filmu vnést vlastní tvůrčí nádech a ne jen vzdát hold jeho předchůdcům."

Stejně jako v předchozích dílech i ve Fast X cestují postavy po celém světě, což je z pohledu producenta pozoruhodný počin. Toto rozhodnutí však nakonec přineslo monumentální úspěch, o čemž svědčí obrovský dosah, který tato série stále má. "Ve Fast X jsme v Londýně, Římě a Portugalsku," říká Kirschenbaum. "V Římě jsme dělali věci, které podle mě na takové úrovni ještě nikdo nedělal. Pak se jede do Portugalska a pak už se pavoukem rozlétáme po celém světě. Ale duch této série není jen o splněném přání řídit tato auta a dělat neuvěřitelné kousky po celém světě, ale také sedět u toho rodinného torettovského grilovacího stolu a být součástí něčeho většího. To je franšíza Rychle a zběsile. Věnujeme pozornost srdci a duši těchto postav a jejich vztahům."

Podle Leterriera scénář a film představují vítr změn, který ve světě vyvolala série Rychle a zběsile, a připomínají lidem, aby drželi ruce na volantu, a to doslova i obrazně. "To je část toho, o čem jsme s Vinem diskutovali každý večer na place celé hodiny," říká Leterrier. "Je ohromující, co s touto franšízou vytvořil. Procestoval jsem celý svět a podílel jsem se na akčních filmech, ale nikdy ne na takovém panteonu akčních filmů, jako je Rychle a zběsile."

Vzhledem k dlouhé životnosti této franšízy se z ní stalo prostředí, kde se volně sdílejí nápady. "Každý z herců se podílel na kaskadérských kouscích, choreografii i příběhu," říká Leterrier. "Je to jako vaření z těch nejlepších ingrediencí, když nasloucháte radám všech, můžete vytvořit něco vynikajícího. Udělali jsme ten film největší a nejlepší, jaký mohl být, protože jsme ho dělali společně."

S každou novou kapitolou série je hlavním cílem tvůrců a dlouholetého vedoucího snímku Dennise McCarthyho rozšířit záběr automobilové kultury, která je neodmyslitelnou součástí DNA Rychle a zběsile. Představování divákům odvážných, inovativních výkonných vozů jediného druhu a zároveň zahrnutí opravdových klasik, ať už tunerů nebo muscle carů, udržuje ságu Rychle a zběsile bezpečně na svém místě na vrcholu automobilové kinematografie.

Již více než 15 let, počínaje filmem Tokyo Drift, se tvůrci filmů Rychle a zběsile obracejí na společnost McCarthy, aby pro tyto filmy vybírala a stavěla výjimečná vozidla, a Rychle a zběsile 10 nebyl výjimkou. "Pokud máte rádi auta, myslím, že na světě neexistuje lepší série," říká McCarthy. "Neexistují žádné jiné projekty, na kterých bych pracoval a které by mi dávaly takovou svobodu při vytváření aut, která miluji. S každým filmem zvyšujeme počet aut, akci, počet dílů, vlastně počet všeho."

V sérii Rychle a zběsile jsou auta rozšířením každé postavy. V Rychle a zběsile 10 jsou auta ještě chladnější, rychlejší a výkonnější než kdykoli předtím. Mezi charakteristická vozidla filmu patří:  Dodge Charger Daytona Banshee SRT  Doma Toretta, stoprocentně elektrický koncepční vůz. Krásné linie černého krasavce a linie značky Dodge McCarthyho zaujaly a dokonale se hodily k Domově povaze. – Tessin Nissan Z z roku 2023. – Cipherin chladný, technologický cit se dokonale snoubí s elegantním prototypem DeLoreanem s nahoru výklopnými dveřmi. – Dante jezdí na nejnovějším dobrodružném cestovním motocyklu Harley Davidson, modelu 2022 Pan America. Jason Momoa, vášnivý jezdec na motocyklu a sběratel historických automobilů, sladil barvu svých nehtů s motocyklem. – Romanova záliba v "big or go home" je ztělesněna s Pagani 2022 za 7 milionů dolarů. – Tejovým vozem je hyperauto americké výroby Hennessy Venom F5 Coupe z roku 2023 v hodnotě 2,75 milionu dolarů. – Hanův černo-barvený Datsun 240Z  z roku 1971 se shoduje s láskou Sung Kanga k historickým vozům.

Z rozhovoru s Vinem Dieselem – Dominicem Toretto & producentem:

Jaký je to pocit přinést finále této oblíbené a výjimečné série?

„O to se pokusíte, až když víte, že jste si získali důvěru publika. Je to čtvrt století a nastal čas konečně přinést finále. Je to slib, který jsem osobně dal svým hercům před deseti lety, a je to neuvěřitelně příjemný proces. Jestli někdy nastal okamžik, kdy bychom měli být tak odvážní, věřím, že jsme si ho po všech těch letech zasloužili; ale abychom mohli skutečně vyprávět finále, potřebovali jsme víc než jen délku jednoho filmu.“

Jak se vyvíjel vztah Dom-Letty?

„Vzpomínám si, když vyšel první film. Bylo to ještě v době, kdy jsem četl recenze, a v jednom článku se psalo, že jakkoli byl film skvělý, největším zločinem bylo, že v něm bylo málo Doma a Letty. No, netušil jsem, že o čtvrt století později budeme stále hrát tyto postavy, které představují nejdelší milostný příběh v kinematografii - na což jsem velmi hrdý. Zrovna jsem byl s Michelle na dovolené a někdo nám říkal, že bychom měli být v Guinnessově knize rekordů za to, že máme nejdelší milostný příběh v Hollywoodu, což mi přišlo velmi vtipné. Jednou z věcí, díky kterým je tato série tak výjimečná a pro lidi tak blízká, je to, že vztahy na plátně i mimo něj jsou postaveny na lásce. S přibývajícím věkem jsem se naučil o bratrství a rodině a velkou zásluhu na tom má úžasný člověk, jakým je Michelle Rodriguez.“

A co říkáte na nové postavy, které se k sérii připojují?

„Jsme nadšeni, že můžeme představit nové postavy. Jedna z nich se jmenuje Dante Reyes a hraje ji Jason Momoa. A přestože ho všichni znáte, na způsob, jakým Danteho ztvárnil, nikdy nezapomenete. Jednou z věcí, na které jsme hrdí, je umožnit umělcům prozkoumat své postavy jedinečným způsobem, a způsob, jakým Jason Momoa ztvárnil tuto postavu, opravdu krásně zapadá do mytologie. Jsme tedy velmi rádi, že vám ho představíme. Potřebovali jsme někoho, koho na první pohled považujete za důstojného a hrozivého protivníka. Je znervózňující ztvárnit postavu, která maskuje tak hmatatelnou bolest a přemýšlí tak děsivým způsobem. To je Jasonův výkon, a právě díky tomu je Dante tak zábavný.“

Jaké to bylo mít na palubě legendu kalibru Rity Moreno?

„Rychle a zběsile má ze všech sérií asi největší latinskoamerické publikum. Podporoval nás celý svět, ale naše latinskoamerické publikum bylo vždy něčím výjimečné. Vyrůstal jsem jako herec v New Yorku a byl jsem velkým fanouškem první latinskoamerické držitelky Oscara; což je samozřejmě Rita Moreno. Potkal jsem ji před několika lety, když jsme oba dostávali cenu Icon, a napadlo mě, že jsme spolu nikdy nepracovali a jak by bylo mým dětským snem s ní jednou pracovat. A nevím, jestli ona přišla první za mnou, nebo já za ní, ale ta myšlenka se velmi rychle rozrostla, a chlapče, měli jsme štěstí! Ale jakou postavu by mohla hrát taková ikona, královský a neuvěřitelný talent? No, shodou okolností jsme ji obsadili do velmi důležité role matriarchy rodiny: babičky, Abuelity. Je to pro mě splněný sen.“

Rodina, ať už pokrevní, nebo z vlastního rozhodnutí, je vždy v centru těchto filmů.

„Rodina je rodina, ať už pokrevní, nebo ne. V dřívějších letech této franšízy jsme zkoumali koncept bratrství, ctili a oslavovali rodinu. Pak, jak mytologie pokračovala a přirozeně se vyvíjela, jsme chtěli skončit u diskuse o otcovství a v Rychle a zběsile 10 uvidíte zobrazení rodičovství, kde jde o přežití. Je to něco, s čím se může ztotožnit každý otec a matka na světě. Všichni chceme, aby další generace byla lepší než ta předchozí - chceme, aby naše děti byly lepší než my, a to je ve filmu znázorněno. To je na této franšíze, které jsem měl to štěstí být součástí, tak skvělé: jak je vícegenerační. Život občas napodobuje umění a umění napodobuje život a jednou z věcí, na kterou jsem v tomto filmu tak hrdý, je skutečnost, že auto, které je v nejikoničtější garáži vůbec - v garáži Toretto -, je to, které jsem dal svému synovi k jedenáctým narozeninám. Samozřejmě ještě neumí řídit, ale jediné, co si k narozeninám přál, bylo mít projektové auto, na kterém by mohl pracovat se svým otcem. V tomto filmu přesně tohle Dom a jeho syn, Malý Brian, dělají. A když Dom vysvětluje Hanovi roli otcovství, řekne něco, co se dotkne každého a co podle mě patří k věcem, o kterých si budou otcové se syny povídat cestou z kina domů.“

Když se ohlédnete za různými vozy, které jste používal, je nějaký, který má zvláštní místo ve vašem srdci?

„Lidé se mě neustále ptají na ikonické vozy, které máme. Když si vzpomenu na Dodge Charger, vracím se k tomu okamžiku z prvního filmu v garáži Toretto, kde si Dom a Brian povídají od srdce k srdci a Dom zmiňuje význam tohoto konkrétního auta v jeho životě, jako by to byla živá, dýchající bytost - proto obsazujeme auta stejně, jako jiné filmy obsazují herce. Takže když si vzpomenu na to auto, vybaví se mi okamžik, kdy jsem v reálném životě získal bratra: Paul Walker. Každé auto má v této mytologii své místo, ale mně osobně Dodge Charger vždycky připomene mého bratra Paula. V mém srdci má prostě zvláštní místo.“

Jak se na celou sérii díváte nyní?

„Víte, nikdy mi neujde, jaké mám štěstí, že jsem součástí této série a že jsem jedním z vypravěčů mytologie, která trvá už téměř čtvrt století.“

Co je na něm podle vás tak jedinečného?

„Jedinečnost série Rychle a zběsile spočívá v tom, že nikdy neexistovali žádní dědicové. Neexistovaly žádné komiksy, videohry, televizní pořady, remaky filmů ani tolkienovští autoři, kteří by nám dali předlohu. Každý fanoušek, který kdy přijal tuto ságu za svou, přišel jen díky zásluhám filmů, které jsme vytvořili.“

A nyní, když se blížíme ke konci ságy, na co by se měli diváci po celém světě těšit, až ji budou sledovat?

„Všichni jsme věděli, že ten den nakonec přijde. U každého velkého příběhu, který se v historii vyprávěl, je někdy konec tou nejlepší částí. A my jsme věděli, že tato sága bude nakonec potřebovat svůj konec, ale nebyl to snadný úkol, protože v tomto vesmíru toho bylo vytvořeno tolik; takže aby se všechny dějové linie propojily, musel by být poslední film rozdělen do několika částí, abychom vzdali hold nesčetným neuvěřitelným talentům, které byly součástí naší série. Je vždycky hořkosladké přemýšlet o konci cesty, která pro vás tolik znamenala a byla tak důležitou součástí vašeho života. A pro nás jako filmaře je důležité vzdát hold všem, kteří jste tuto ságu přijali za svou, za světovou. Takže tento film je začátkem konce cesty. Jak víte, děláme tyto filmy srdcem a duší a jsme vám moc vděční, že jste tu vždy byli s námi, vždy jste nás podporovali a vždy jste nám věřili. Takže jen doufáme, že na vás budeme pyšní. Je to už třiadvacet let, co jsme tuto ságu začali, a nikdy by nás nenapadlo, že tu dnes budeme s desátým filmem, který se chystá do kin. Doufáme, že se teď fanoušci mohou pohodlně usadit a užít si Rychle X. Bude to pocta lidem, kteří vyrůstali, vychovávali své děti, podporovali nás a žili s námi čtvrt století.“

Video
Video se připravuje ...

Trailer filmu Rychle a zběsile 10 CinemArt

Fotogalerie
53 fotografií