Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Královská svatba roku: V Jordánsku se žení korunní princ. Přijedou šlechtici z celé Evropy

Autor: ČTK - 
26. května 2023
21:30

Jordánsko se připravuje na velkolepou slavnost, příští týden se tamní korunní princ Husajn ožení se svou saúdskoarabskou snoubenkou Rádžvou. Mezi svatebními hosty budou i princové a princezny z evropských královských rodin, pravděpodobná je podle některých i účast zástupců britské královské rodiny.

Jordánské ministerstvo kultury na svatební den 1. června připravuje řadu kulturních akcí i ohňostroje po celé zemi a bezpečnostní služby už tento týden trénovaly na královskou jízdu novomanželů jordánskou metropolí. Slavit bude celá země, jordánská vláda dokonce vyzvala vládní úřady, aby daly zaměstnancům den volna.

V souvislosti s královskou svatbou se konají akce už několik týdnů. Tento týden například v Ammánu dělali pomocí dronů světelnou show a snoubenka korunního prince pořádala tradiční předsvatební večírek henny.

V pondělí se na stadionu v Ammánu koná velký koncert, na němž zahrají hudebníci z Jordánska, Libanonu či Egypta. V předvečer svatebního dne pořádá také jordánská královská rodina exkluzivní večeři pro čestné hosty, na pozvánce je speciální dress code - smí se přijít jen v národním či tradičním oblečení. Zakázané jsou mobilní telefony, uvedla televize Al-Arabíja.

Devětadvacetiletá snoubenka jordánského korunního prince je dcerou saúdskoarabského podnikatele a vystudovala architekturu ve Spojených státech. Je o dva měsíce mladší než její vyvolený. Zasnoubení oznámili loni v srpnu a pochlubili se tím i na sociální síti Instagram.

Tento týden se v některých italských médiích objevily informace, že novomanželé pojedou na svatební cestu mimo jiné na Sardinii. Na tomto ostrově se totiž objevila asi 50 metrů dlouhá a 30 metrů široká provizorní stavba, která má být podle spekulací italského tisku 10. června místem pro večírek jordánského korunního prince a princezny. Na to si podle deníku Il Messaggero stěžovali ekologové, protože jde o chráněnou oblast. Jordánský královský palác ale tyto spekulace popřel a zdůraznil, že všechny svatební oslavy se uskuteční pouze v Jordánsku.

Jordánský korunní princ se ožení necelé tři měsíce po svatbě své mladší sestry a krátce před 30. výročím svatby svých rodičů - krále Abdalláha II. a královny Ranji, kteří se brali 10. června 1993.

Video  God Save the King  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi