Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Až 40 °C! Extrémní vedra čekají již tento týden jih Španělska, hrozí i požáry

Autor: ČTK - 
24. dubna 2023
21:13

Španělsko tento týden čekají extrémní vedra, ve čtvrtek tam meteorologové předpovídají teploty zhruba o 15 stupňů vyšší, než je obvyklé pro toto období roku. V pátek bude ještě tepleji, na jihu a jihovýchodě země by mohlo být až o 20 stupňů více nad normálem konce dubna. V Córdobě či Seville se může teploměr v pátek vyšplhat až na 40 stupňů Celsia. Informoval o tom deník El País.

„Čeká nás pravděpodobně nejteplejší období dubna od doby, co máme důvěryhodná měření, tedy od roku 1961,“ řekl Rubén del Campo, mluvčí španělské vládní meteorologické agentury Aemet. V pevninském Španělsku podle něj nebylo v dubnu více než 38,6 stupně, které byly naměřeny v roce 2011 ve městě Elche na jihovýchodě země.

Na řadě měřicích stanic očekávají meteorologové tento týden rekordy, které ty dosavadní překonají i o pět stupňů. To by bylo podle del Campa něco naprosto nevídaného, jelikož normálně rekordy rostou jen o několik desetin stupně.

Vedra zasáhnou téměř celou zemi, s výjimkou atlantického pobřeží Galicie a Kantábrie.

Rovněž minimální teploty budou ve druhé polovině pracovního týdne ve Španělsku vysoké, na jihu země, například v Málaze, Almeríi či Jaénu, čekají tropické noci, tedy s teplotami přes 20 stupňů.

Vysoké teploty, které přinese masa teplého vzduchu z Afriky, dále zhorší sucho ve Španělsku. „Pro příští dny očekáváme jen slabé a občasné srážky na severu země,“ řekl del Campo. V této souvislosti Aemet vydal také pro čtvrtek a pátek nejvyšší varování před lesními požáry.

Video  Top destinace pro rok 2023. Kam se letos vydat na dovolenou?  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi