Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Život na měsících Jupitera? Evropa vysílá ambiciózní sondu Juice, startu přihlížel i král

Aktualizováno -
14. dubna 2023
15:51
Autor: ČTK, mav, inf - 
14. dubna 2023
14:03

Z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně úspěšně odstartovala raketa Ariane 5 se sondou Juice. Sonda zamíří prozkoumat Jupiter a tři z jeho největších měsíců, na nichž je ze sluneční soustavy největší šance, že by se mohly najít stopy života.

První startovací okno bylo ve čtvrtek 13. dubna ve 14:15; pár minut předtím se start odložil kvůli riziku blesku. O 24 hodin později už na kosmodromu Evropské vesmírné agentury (ESA) slavili úspěch. Oba stupně rakety Ariane 5 i pomocné motory (boostery) na tuhé palivo fungovaly bez problémů, necelou půlhodinu po startu se sonda oddělila od druhého stupně - za velkého poslechu všech přítomných ve velíně.

Po boku generálního ředitele ESA Josefa Aschbachera přihlížel i král Filip Belgický s princem Gabrielem, Belgie má na misi velký podíl. Poslední dramatickou chvilkou bylo čekání na signál sondy, i tento úkol splnila.

Cílem mise je prozkoumat planetární soustavu Jupiteru a ledové měsíce planety. Europa, Callisto a obrovský Ganymedes podle vědců pod ledovou krustou skrývají oceány, které by potenciálně mohly být místem pro vznik života. Juice je vybavena deseti přístroji včetně optických kamer, spektrometrů či čidel elektrického a magnetického pole.

K cíli poletí sonda osm let - v rámci šetření paliva cestuje „oklikou“, několikrát si pomůže gravitací Venuše a Země. K Jupiteru tak má dorazit v červenci 2031, aktivní část mise potrvá další čtyři roky. Nakonec úmyslně narazí do měsíce Ganymed, aby přinesla detailní snímky jeho povrchu.

ESA na projektu první evropské sondy, která prozkoumá Jupiter, pracuje už od začátku minulého desetiletí. Mise vyšla na zhruba 1,6 miliardy eur (37,6 miliardy korun). Na vývoji a testování sondy a zařízení se podle ESA podílelo přes 2000 lidí z 23 zemí včetně českých vědců.

Video  Sonda Juice k Jupiteru.  - ESA
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi