Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Netanjahu ustoupil. Odložil reformu justice, která vyhnala do ulic statisíce Izraelců

Aktualizováno -
27. března 2023
19:27
Autor: ČTK - 
26. března 2023
20:17

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil odložení kontroverzní justiční reformy o několik týdnů, do dalšího zasedání parlamentu. Chce o zákonu vést dialog a dosáhnout "širokého konsenzu". Netanjahu to uvedl ve svém dnešním večerním prohlášení k národu. Zároveň zdůraznil, že jeho vláda by nikdy nepřipustila občanskou válku. Země podle něj čelí krizi, která je skutečnou hrozbou pro národní jednotu Izraelců.

Osmidenní svátek pesach letos začíná 5. dubna a příští schůze Knesetu je plánována na začátek května, uvedl list The Times of Israel. Šéf strany Židovská síla Itamar Ben-Gvir je považován za největšího stoupence reformy. Netanjahu se zatím nevyjádřil.

Židovská síla informovala, že ministr národní bezpečnosti Ben-Gvir souhlasil s odložením projednávání reformy, „což premiéru Benjaminu Netanjahuovi poskytne čas prosadit plán prostřednictvím vyjednávání“, nejspíš s představiteli opozice. Výměnou za tento Ben-Gvirův krok Netanjahu podle Židovské síly souhlasil se vznikem civilní „národní gardy“, o kterou ministr národní bezpečnosti usiloval kvůli posílení bezpečnosti. Její existence bude potvrzena na příštím jednání vlády a nová garda bude spadat právě pod ministerstvo řízené Ben-Gvirem.

Šéf krajně pravicové strany Židovská síla původně hrozil, že odejde z vlády v případě, že Netanjahu odloží prosazení reformy justice. Odchod strany by ohrozil existenci kabinetu

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi