Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Exprezident USA Carter (98) chce dožít s rodinou. Ukončil léčbu a bude dostávat jen paliativní péči

Autor: ČTK - 
18. února 2023
21:58

Bývalý americký prezident Jimmy Carter ukončil léčbu v nemocnici a dále mu bude poskytována již jen paliativní péče. Zbytek života chce 98letý prezident strávit doma s rodinou. V prohlášení to dnes uvedla jeho nadace Carter Center.

„Po řadě krátkých pobytů v nemocnici se bývalý prezident Spojených států Jimmy Carter dnes rozhodl strávit svůj zbývající čas doma s rodinou a dostává paliativní péči namísto dalších lékařských zákroků,“ uvádí se ve stručném prohlášení.

Podle nadace má Carter ve svém rozhodnutí plnou podporu své rodiny i lékařského týmu. „Rodina Carterova žádá o soukromí během této doby a je vděčna za starost, kterou projevují jeho obdivovatelé,“ uvádí prohlášení.

Carter vykonával prezidentskou funkci v letech 1977 až 1981, je zároveň nejstarší žijící hlavou Spojených států. Za sebou má několik zdravotních komplikací. V roce 2019 podstoupil operaci hlavy a ve stejném roce si při pádu ve svém domě přivodil zlomeninu pánve. Loni v červenci exprezident oslavil se svou 95letou manželkou Rosalynn Carterovou 76. výročí svatby.

makmark ( 20. února 2023 19:34 )

to nejdůležitější ale tady neni... za jeho vlady USA nevedly zadne vybojne valky, je nositelem Nobelovy ceny miru a proto jako Trump byl po prvnim obdobi uz znovu nezvolen zákulisními čachry

Zobrazit celou diskusi