Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šetření hrůzného nálezu: V Bulharsku v souvislosti s 18 mrtvými migranty v kamionu zatkli 7 osob

Autor: ČTK - 
18. února 2023
19:52

V souvislosti s pátečním nálezem 18 mrtvých migrantů v odstaveném kamionu nedaleko Sofie bylo zatčeno sedm lidí, uvedly dnes podle serveru 24 Časa bulharské úřady. Běženci se podle vyšetřovatelů ve stísněném prostoru vozidla udusili.

Mezi mrtvými migranty v nákladním autě naloženém dřevem bylo také dítě. Vozidlo podle dřívějších informací policie převáželo 52 lidí původem z Afghánistánu do západní Evropy. Přes 30 běženců včetně pěti dětí bylo převezeno do nemocnice. O zadržení tří osob v souvislosti s případem informovaly bulharské úřady již v pátek.

Ředitel bulharské národní vyšetřovací služby Borislav Safarov uvedl, že se policii podařilo objasnit činnost převaděčského gangu, který vozil migranty v nákladních autech z hranice s Tureckem do Srbska. Podle něj bylo v malém úkrytu vytvořeném pod dřevem běženců tolik, že se udusili kvůli nedostatku kyslíku. Ministr zdravotnictví Asen Medžidiev řekl, že všichni převezení do nemocnice přežili.

Sarafov také sdělil, že migranti zahynuli deset až 12 hodin před nalezením kamionu v pátek odpoledne a že pašeráci z místa činu uprchli, když si zemřelých všimli. Sedm podezřelých bylo zadrženo na různých místech Bulharska, vyšetřovatelé se nyní snaží zjistit, zda je mezi nimi i řidič kamionu.

Bulharsko leží na trase, kterou migranti především z Blízkého východu a Afghánistánu využívají ke vstupu do zemí Evropské unie. Většina z běženců přitom nemá v plánu zůstat v nejchudším členském státě EU, ale snaží se pomocí propracovaných sítí převaděčů dostat do bohatších zemí západní Evropy. Bulharsko posílilo kontroly na své jižní hranici s Tureckem i v celé zemi, aby bojovalo s rostoucím přílivem migrantů a prokázalo, že je s to řádně střežit vnější hranici Evropské unie.

Th0r_z_h0r ( 18. února 2023 22:45 )

Tak kdyz si je zachranili, tak at si je taky nechaj

Zobrazit celou diskusi