Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zmizel čínský miliardář: Bankéř Pao Fan se neozývá, jeho podnik se bojí státního zátahu

Autor: tsv - 
17. února 2023
14:30

Jeden z nejproslulejších čínských bankéřů Pao Fan údajně zmizel. Společnost China Renaissance Holdings, jejíž je bankéř výkonným ředitelem, ve svém čtvrtečním prohlášení uvedla, že se miliardář již několik dní neozývá. Slavného makléře se snažili kontaktovat akcionáři společnosti, kteří se nyní obávají potenciálního státního zátahu na finančníky.

Rada společnosti dále ve svém prohlášení uvedla, že „nemá žádné informace, které by naznačovaly, že by Paova nedostupnost mohla být spojená se záležitostmi podniku“. Společnost ovšem neuvedla, jak dlouho je finanční makléř pohřešován, bližší informace přinesla až podnikatelská služba Caixin. Ta citovala zaměstnance holdingu, podle nichž se Pao neozývá po dobu dvou dnů.

Caixin dále upozornil, že prezident společnosti Cchung Lin byl minulý srpen zadržen na základě prohřešků, kterých se dopustil v době, kdy pracoval pro státní banku ICBC. China Renaissance Holdings situaci kolem svého prezidenta nijak veřejně nekomentovala, pouze ho přestala jako prezidenta veřejně evidovat, uvedl server BBC.

Pátrání po Pao Fanovi připomnělo pohřešování několika vysoce postavených podnikatelů, kteří v minulosti náhle bez vysvětlení zmizeli. Za poslední roky takto zmizelo asi šest osob poté, co se dostaly do konfliktu s tamní komunistickou stranou, informoval americký magazín Forbes. V několika případech byli vyšetřováni kvůli podezření z korupce, úniku daní a dalších prohřešků.

,

Video  Expertka o vztazích Putina s čínskými komunisty: Co dál čekat od Číny a Ruska?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi