Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Část záchranářů zastavila pomoc v Turecku: Ozvala se střelba. A první případy rabování

Aktualizováno -
11. února 2023
19:02
Autor: ČTK, swp - 
11. února 2023
08:09

Rakouští a němečtí záchranáři pozastavili záchranné práce po pondělním zničujícím zemětřesení v Turecku. V místě, kde pracovali, se totiž zhoršuje bezpečnostní situace, a obávají se proto o svou bezpečnost. Informuje o tom agentura APA s odkazem na podplukovníka rakouské armády Pierra Kugelweise a agentura DPA. Čeští hasiči v záchranných pracích pokračují - od pátku ze sutin v Adiyamanu vyprostili 12 obětí, celkem tak již 32. Dnes by měli ukončit zásah v obou původních domech. Ničivé pondělní zemětřesení v Turecku a Sýrii si vyžádalo nejméně 25.000 lidských životů. 

Mezi místním skupinami narůstá agresivita a v místě nasazení rakouských odborníků se podle Kugelweise ozývaly i výstřely. Riziko pro záchranáře je příliš vysoké a naděje na záchranu dalších lidských životů už poměrně malá, citovala Kugelweise agentura APA.

Rakouští vojáci a němečtí záchranáři jsou nyní na základně v místě svého působení v provincii Hatay s dalšími mezinárodními organizacemi a čekají na instrukce. Základna se nachází ve městě Kirikhan asi 50 kilometrů od syrských hranic.

Celkem 82 vojáků ze speciální jednotky rakouské armády v místě pomáhalo dostat přeživší z trosek od úterý. Vyhrabat se jim ze sutin zatím podařilo devět lidí. Od sobotního rána ale záchranné práce zastavili. Vrátit se do Rakouska mají přitom podle plánu až ve čtvrtek, na tom se podle agentury APA zatím nic nemění.

„Všichni jsme v pořádku,“ řekl Kugelweis. Nálada mezi pomocníky je podle něj přiměřeně okolnostem dobrá. “Rádi bychom pomáhali dál, ale okolnosti jsou takové, jaké jsou,„ dodal.

Bezpečnostní situace se v uplynulých hodinách v provincii Hatay zhoršila, řekla agentuře DPA také německá Agentura pro technickou pomoc (THW) a humanitární organizace I.S.A.R Germany. “Zdá se, že důvodem je mimo jiné nedostatek potravin a obtížné zásobování vodou v oblasti zemětřesení,„ uvedly obě společnosti.

“Je vidět, že smutek pomalu ustupuje hněvu,„ řekl provozní manažer I.S.A.R Steven Bayer. Mluvčí centrály THW v Bonnu Tamara Schwarzová mluvila o “bouřlivých scénách„.

Ochrana dobrovolníků je podle nich nyní prioritou. Týmy zůstávají v místě.

Pokud budou existovat konkrétní náznaky, že lze někoho zachránit živého, stejně vyjedeme, řekla na místě mluvčí THW Katharina Garrechtová agentuře DPA.

Čeští hasiči zůstávají

Čeští záchranáři v tureckém městě Adiyaman vyprostili od pátku ze sutin dalších 12 obětí pondělního zemětřesení. Dohromady tak zatím dostali z trosek 32 těl, zachránili dva přeživší a asistovali kolegům z jiného týmu při záchraně ženy. Dnes by měli ukončit zásah ve dvou budovách, které prohledávají od úterý. ČTK to sdělil mluvčí českých hasičů Jakub Kozák.

Ve městě Adiyaman jsou cesty většinou sjízdné, elektřina a voda zůstávají nedostupné. Tým je zdravotně v pořádku,“ uvedl mluvčí.

Čeští záchranáři jsou v bezpečí. „Podle informací velitele českého USAR odřadu je v naší lokaci bezpečnostní situace v pořádku, na místě je policie i četnictvo, část armády nebo jejích složek má tábor hned vedle nás. Probíhá úzká spolupráce, ke konfliktům nedochází,“ řekl Kozák.

Členové českého USAR (Urban Search and Rescue) týmu specializovaného na vyhledávání lidí v sutinách začali v Adiyamanu prohledávat dvě budovy o ploše zhruba 40 krát 40 metrů v úterý večer. „Dnes plánujeme zásah v nich ukončit. S koordinátorem se pak bude řešit další nasazení týmu,“ sdělil Kozák.

 Ničivé pondělní zemětřesení v Turecku a Sýrii si vyžádalo nejméně 25.000 lidských životů. Počet známých obětí katastrofy překročil tuto hranici poté, co dnes odpoledne turecký prezident Recep Tayyip Erdgoan aktualizoval bilanci své země na 21.848 obětí, informovala agentura Reuters.

Ze Sýrie dnes zatím nové údaje agentury neuvádí, v pátek nicméně vláda a opozice, ovládající části rozdělené země, hlásily dohromady 3553 mrtvých.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně a stovky následných otřesů zasáhly především jih Turecka, pocítil je však také severozápad Sýrie. Záchranáři stále prohledávají trosky domů, zatímco šance na nalezení přeživších klesají, i vzhledem k nízkým nočním teplotám.

V Sýrii pátrání a humanitární operace komplikuje složitá vnitropolitická a bezpečnostní situace. Obtížný je přístup zejména do regionů pod kontrolou povstaleckých skupin. I tam už pomoc v podobě stanů či přikrývek míří, podle záchranářské organizace Bílé přilby, která v oblastech působí, je však zatím zcela nedostatečná. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v pátek odhadl, že v Sýrii zemětřesení připravilo o střechu nad hlavou až 5,3 milionu lidí.

První případy rabování

Vláda podnikne rázné kroky proti lidem, kteří se podílejí na rabování a dalších zločinech v místech, prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Agentura AFP s odvoláním na turecká média uvedla, že v zemi bylo v souvislosti se zřícením budov zatčeno 12 lidí. Později informovala o nejméně 48 zadržených osobách, které úřady viní z rabování.

„Vyhlásili jsme výjimečný stav,“ řekl při návštěvě oblasti katastrofy Erdogan. „To znamená, že od nynějška by lidé, kteří se podílejí na rabování nebo únosech, měli vědět, že se na ně vztahuje pevná ruka zákona,“ uvedl turecký prezident. Nebylo ale jasné jaké případy únosů má na mysli, upozornily agentury.

Na jihovýchodě Turecka se při zemětřesení zřítily tisíce budov. Mezi osobami, které úřady v této souvislosti zatkly, je podnikatel z provincie Gaziantep a jedenáct podnikatelů z provincie Şanliurfa, uvedla podle AFP turecká agentura DHA. Později AFP s odvoláním na agenturu Anadolu informovala o zatčení pěti desítek lidí v osmi postižených provinciích v souvislosti s rabováním.

Video  Družicový pohled na spoušť po turecko-syrském zemětřesení  - Videohub
Video se připravuje ...

turista.z. ( 11. února 2023 20:54 )

Tak bohuzel teplota minimalizuje veskere śance na preziti. Preji kazdemu stesti, ale zakony fyziki, biologie bohuzel pusobi... 😕

Bublinaa ( 11. února 2023 18:57 )

Vraťte se hlavně všichni v pořádku domů!!!!

kaonkl ( 11. února 2023 17:56 )

Nesmí tam jen tak někdo, sype se to i na záchranáře. Chytráku.

kaonkl ( 11. února 2023 15:02 )

Tohle je obrovská tragédie. Věřím, že v těch sutinách jsou ještě stovky, možná i tisíce, kdo jsou stále naživu, přežívaj tam v kapsách a doufají, že je někdo přijde zachránit. Nemají ale vodu ani jídlo a pomalu a zcela jistě zemřou v beznaději, protože to by musela nastoupit hodně těžká technika a začít zcela odklízet trosky kus po kuse a sakra rychle a zároveň opatrně.
Je šílené, kolik je jen na tiktoku příběhů právě těch zasypaných lidí, co doufají a přitom už zřejmě ví, že pro ně nikdo včas nepřijde.

Uživatel_5082325 ( 11. února 2023 13:35 )

Záchranáři si proviant,vodu a vše vezou s sebou z ČR.

Zobrazit celou diskusi