Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

První družice vypuštěné ze západní Evropy oběžné dráhy nedosáhly: Bransonova raketa selhala

Aktualizováno -
10. ledna 2023
13:33
Autor: ČTK, mah, mav - 
9. ledna 2023
23:46

První vyslání družic ze západní Evropy bylo neúspěšné. Raketa vypuštěná speciálně upraveným Boeingem 747 společnosti Virgin Orbit, který odstartoval z letiště u města Newquay v britském Cornwallu, kvůli "anomálii" nedosáhla oběžné dráhy. Na twitteru o tom informoval Virgin Orbit.

„Zdá se, že nám anomálie zabránila v dosažení oběžné dráhy. Vyhodnocujeme informace,“ napsala firma na sociální síti. „Odstraňujeme předchozí tweet o dosažení oběžné dráhy. O další informace se podělíme, jakmile to bude možné,“ dodala.

Branson a Rolling Stones

Británie už sestrojila vlastní raketu i družici a poslala ji na oběžnou dráhu (Prospero r. 1971), jenže z Austrálie - a pak spoléhala na USA. Napravit to chtěl britský miliardář Richard Branson (72). S velkou slávou vypravil misi pojmenovanou „Start Me Up“ (Nastartuj mě) po hitu Rolling Stones.

Právě tato kapela pomohla Bransonovi k milionům: „Pomohli nám stát se největším nezávislým labelem světa,“ připomněl Branson své byznysové začátky s Virgin Records. Pak se pustil do letectví s Virgin Atlantic a do vesmíru - Virgin Galactic vozí k hranici kosmu turisty (svezl se i Branson osobně), Virgin Orbit vynáší družice.

Upravený letoun nazvaný Cosmic Girl (to je zase hit britské kapely Jamiroquai) vypustil raketu LauncherOne nesoucí devět satelitů od britských firem i vlády v úterý po půlnoci SEČ, po hodině letu, ve výšce zhruba 10.700 metrů nad Atlantikem. 

Úspěšně fungoval první stupeň rakety, první zážeh zvládl po oddělení i druhý stupeň. Pak ale došlo k „anomálii“. Raketa buď shořela v atmosféře (letěla cca 18 000 km/h), nebo spadla do oceánu.

Takzvaný horizontální start nosné rakety katapultoval letovisko v jihozápadní Anglii, které má 20.000 obyvatel a proslulo díky spolehlivým vlnám Atlantiku, do centra pozornosti jako možné západoevropské centrum pro vypouštění malých družic. Letiště Newquay si k té příležitosti začalo říkat Kosmodrom Cornwall. Misi přihlíželo kolem 2000 lidí, lístky se rychle vyprodaly.

Rusko tak zůstává jediným místem v Evropě, odkud kdy úspěšně odstartovala družice, Francie a ESA mají kosmodrom Kourou ve Francouzské Guyaně v Jižní Americe. Branson to jistě zkusí z Anglie znovu, možná ho ale předstihne švédské vesmírné středisko Esrange.

Video  Druhý let VSS Unity  - Živě.cz
Video se připravuje ...

E M ( 20. června 2023 15:43 )

Jak to jen ti zaostalí a neschopní rusové dělají , že jim lítá všechno. Dokonce i Mir se udržela v luftě tak dlouho.
A geniální vše umějící amícoanglání nee. To je divný. To jim musí někdo dělat naschvál.

Zobrazit celou diskusi