Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Strach o bývalého papeže Benedikta (95): Jeho zdraví se náhle zhoršilo! Vatikán řekl víc

Aktualizováno -
28. prosince 2022
15:08
Autor: ČTK, Mii - 
28. prosince 2022
10:32

Zdraví emeritního papeže Benedikta se v posledních hodinách v souvislosti s jeho vysokým věkem náhle zhoršilo. Informoval o tom dnes mluvčí Vatikánu. Současný papež František ho navštívil a vyzval věřící, aby se za Benedikta modlili. Stav pětadevadesátiletého bývalého papeže neustále monitorují lékaři, podle agentury ANSA se jeho zdravotní stav zhoršil už před Vánoci.

Papež František navštívil svého churavějícího předchůdce dnes dopoledne ihned poté, co na závěr generální audience vyzval k modlitbám za duchovního, který byl jako Benedikt XVI. hlavou katolické církve v letech 2005 až 2013. Benedikt žije v klášteře Mater Ecclesiae ve vatikánských zahradách. K modlitbám za Benedikta vyzvalo i vedení církve v jeho rodném Německu. „Myšlenkami jsem s emeritním papežem,“ řekl agentuře DPA předseda německé biskupské konference Georg Bätzing.

„Rád bych vás všechny požádal o speciální modlitbu za emeritního papeže Benedikta, který v tichosti podporuje církev. Pamatujme na něj. Je velmi nemocný a prosíme Pána, aby ho utěšoval a podporoval v tomto svědectví lásky k církvi až do konce,“ řekl František v italštině.

„Ohledně zdravotního stavu emeritního papeže... mohu potvrdit, že v posledních hodinách došlo kvůli jeho vysokému věku ke zhoršení. Situace nyní zůstává pod kontrolou, neustále ji monitorují lékaři,“ uvedl v prohlášení mluvčí Vatikánu Matteo Bruni.

Agentura ANSA s odkazem na nejmenované dobře informované zdroje napsala, že Benediktovo zdraví se rapidně zhoršilo už před Vánoci a že za to mohly potíže s dýcháním.

Kdo je Benedikt XVI.

Na rozdíl od svého předchůdce Jana Pavla II., který v úřadě zbořil mnohá tabu, dostál emeritní papež Benedikt XVI., který se narodil jako Joseph Ratzinger, podle odborníků pověsti konzervativce a „strážce nehybnosti“. Proslul ale i tím, že se nebránil moderním technologiím a používal Facebook či si nechal zavést vlastní videokanál na síti YouTube. Za téměř osm let v čele katolické církve mu pokazilo renomé několik afér. 

Benediktova rezignace v únoru 2013 byla překvapením, stal se první hlavou katolické církve, která za posledních téměř 600 let ze své funkce odstoupila. V prohlášení vysvětlil, že dospěl k přesvědčení, že z důvodu stáří (v 85 letech) již nemá dost sil na dobré vykonávání své funkce.

Po svém odchodu z čela katolické církve získal úřad emeritního biskupa římského a žije v klášteře Mater Ecclesiae ve vatikánských zahradách. V čele římských katolíků stanul v březnu 2013 argentinský jezuita Jorge Mario Bergoglio, který jako papež přijal jméno František a je symbolem méně dogmatické a otevřenější podoby církve.

V září 2016 vydal Benedikt knihu Poslední rozhovory, ve které shrnuje své působení v čele katolické církve. Připustil, že praktické vládnutí nebylo jeho silnou stránkou, nicméně svůj pontifikát nepovažuje za neúspěšný. Zároveň poznamenal, že kvůli vysokému počtu placených zaměstnanců je v katolické církvi v Německu příliš „neduchovní byrokracie“ a málo „dynamiky víry“.

Video  Blesk Podcast: Papež František na pozvání Zemana nepřijel. Proč dal přednost Čaputové?  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

bizon_pepa ( 28. prosince 2022 18:18 )

Sakra a já myslel, ze je to už ten současný. Ten je daleko větší škodná.

JaNat ( 28. prosince 2022 18:09 )

Proč nám Vatikán neřekne co se stalo s Emanuelou Orlandi?

JaNat ( 28. prosince 2022 18:07 )

Je to téma které spolu souvisí. Zajímalo by mě, proč Benedikt to tehdy vzdal. Ve státě Vatikánu to jen průšvihy vře.

JaNat ( 28. prosince 2022 16:53 )

Pro nic za nic nemažou, leda že by tě někdo nahlásil.

dana lattova ( 28. prosince 2022 14:56 )

No tak se teste, trestaji tvrde ruzne urazlive keci a neposlusnost. To tady pak bude veselo. 🤔

Zobrazit celou diskusi