Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Překvapivá slova papeže Františka o abdikaci: Hlava církve promluvila o svých plánech

Autor: ČTK - 
12. července 2022
17:20

Pokud by papež František abdikoval, do rodné Argentiny se nevrátí a nezůstane ani ve Vatikánu. Zůstal by ale v Římě. Hlava katolické církve to řekla v dnes odvysílaném rozhovoru na stanici TelevisaUnivision. V posledních týdnech sílí spekulace, že se papež chystá podat demisi. Samotný pontifex ale nedávno řekl, že svatopetrský stolec v blízké době opustit nehodlá.

Na otázky, zda by v případě odchodu z funkce zůstal ve Vatikánu, nebo by se vrátil do Argentiny, papež odpověděl záporně. Z Vatikánu by ale daleko neodešel. Snažil by se najít římskou farnost, kde by se mohl dál věnovat zpovědím a útěše věřících.

„Jsem římský biskup, v tom případě bych byl emeritní římský biskup,“ řekl v rozhovoru. O podobném způsobu, jak trávit důchod, František uvažoval, když stál v čele arcibiskupství v Buenos Aires, uvedla agentura AP. Ačkoliv se František v dohledné době abdikovat nechystá, do budoucna tento krok nevyloučil, pokud by mu zdraví neumožňovalo vést katolickou církev.

Několik století dlouhou tradici, že papež ve své funkcí umírá, přerušil Benedikt XVI. v roce 2013. Po abdikaci se sice stáhl do ústraní, ale zůstal žít ve Vatikánu. To podle některých odborníků mohlo povzbudit názor nejkonzervativnější části katolíků, která vidí v Benediktovi XVI. opravdovou hlavu církve.

Stávající papež se už dříve vyjádřil pozitivně o rozhodnutí svého předchůdce abdikovat a nezůstat mermomocí v úřadě. „V budoucnosti by ale tato záležitost měla být definována jasněji,“ uvedl František.

Papež také v poslední době uvažuje o cestě na Ukrajinu a do Ruska. Šéf vatikánské diplomacie Richard Gallagher zmírnil své páteční vyjádření, že by papež mohl odjet do Kyjeva v srpnu.

„Papež určitě pojede do Kyjeva. Kdy a jak, to se zatím neví,“ řekl dnes novinářů Gallagher. V září by se pak mohl setkat v Kazachstánu s patriarchou ruské pravoslavné církve Kirillem.

Video  Blesk Podcast: Papež František na pozvání Zemana nepřijel. Proč dal přednost Čaputové?  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

frantacizek ( 12. července 2022 20:39 )

bratři omluva - Salesiani jsou Dona Bosca, faráře tuším z Torino..

frantacizek ( 12. července 2022 20:35 )

kdo ale po něm?? Pope je Jezuita..chtělo by to tam někoho proreformního, umírněného, až liberálního asi z toho karmelitanského křídla dona Bosca, které rádo pracuje s mladými a je tam vůle pro prosazení žen na místa farářek. Ale kdo ví, jak by se na tohle dívali právě Jezuité (za mě možná nejvzdělanější křídlo ortodoxních křesťanů), Františkáni, Kapucíni, Redemptisté, Salesiáni a snad jsem bratry ve zbroji vyjmenoval všechny..

Zobrazit celou diskusi