Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Diktátor Kim vyslal k sousedům drony, jeden se dostal až nad Soul. Jižní Korea nasadila stíhačky

Autor: ČTK - 
26. prosince 2022
10:15

Jižní Korea dnes nasadila do akce stíhačky a bojové vrtulníky a vypálila varovné výstřely poté, co se v jejím vzdušném prostoru objevilo vícero severokorejských bezpilotních letounů. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informují světové zpravodajské agentury. Podobný incident byl z Korejského poloostrova hlášen naposledy před pěti lety.

Jihokorejský sbor náčelníků štábu oznámil, že přes hranici mezi dvěma částmi Korejského poloostrova dnes přeletělo několik bezpilotních letounů. Armáda je detekovala okolo 10:25 místního času (02:25 SEČ). Vypálila varovné výstřely a následně do vzduchu vyslala stíhačky a vrtulníky, aby drony sestřelily, uvedlo ministerstvo obrany podle agentury AP.

Zda se stroje podařilo zneškodnit, nebylo ihned jasné. Nejméně jeden z nich se dostal až nad jihokorejskou metropoli Soul, uvádí s odvoláním na nejmenovaný armádní zdroj agentura News1. Při zásahu zároveň havaroval jeden z jihokorejských letounů, řekl agentuře Reuters nejmenovaný pracovník ministerstva obrany. Dvojčlenná posádka z letounu před jeho zřícením unikla a je nyní v nemocnici.

Podle zahraničních agentur to bylo poprvé od roku 2017, co úřady oznámily výskyt dronů ze severu v jihokorejském vzdušném prostoru. Střet přichází na konci roku, který přinesl nový nárůst napětí mezi KLDR a Jižní Koreou. Pchjongjang letos provedl rekordní počet raketových testů, přičemž totalitní režim odpálil i interkontinentální balistické střely. Poslední test dvou raket byl hlášen v pátek.

Video  Děti diktátorů: Svět zná pouze její jméno. Kdo je dcera severokorejského diktátora?  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi