Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nejméně 20 osob zemřelo při útoku na oblíbený hotel. Islamisté útočili v somálské metropoli

Autor: ČTK - 
20. srpna 2022
19:22

Nejméně 20 lidí zahynulo při útoku na hotel Hayat v Mogadišu, do něhož v pátek pronikli ozbrojenci, uvedla dnes agentura AP s odvoláním na policii a svědky. Na 40 lidí utrpělo zranění. K útoku se přihlásily somálské islamistické milice Šabáb. Střelba byla slyšet od hotelu i dnes večer a zásahy bezpečnostních složek proti posledním ozbrojencům, kteří se ukrývají v budově, pokračovaly.

Dopolední bilance agentury Reuters, která se odvolávala na pracovníka zpravodajské služby, činila nejméně 12 mrtvých. Zpravodajec uvedl, že útočníci ve druhém patře budovy shromáždili neznámý počet rukojmích, což brání bezpečnostním složkám v nasazení těžkých zbraní. Použili rovněž výbušniny na schodištích, aby znesnadnili přístup do některých pater.

Somálské síly se ještě dnes večer, tedy téměř 24 hodin od zahájení útoku, snažily ukončit obléhání hotelu. Z místa byla slyšet střelba a podle AP se bezpečnostní složky nyní snaží zneškodnit poslední ozbrojence, kteří se pravděpodobně skrývají v nejvyšším patře hotelu.

Nemocnice Medina v Mogadišu uvedla, že bylo hospitalizováno nejméně 40 lidí se zraněními z útoku. Devět z nich bylo po ošetření propuštěno a pět je naopak v kritickém stavu na jednotce intenzivní péče.

Dávali jsme si čaj u hotelové lobby, když jsme uslyšeli výbuch a potom střelbu. Hned jsem si pospíšil k hotelovým pokojům v přízemí a zamkl jsem se,“ popsal AP po telefonu Abdullahi Hussein, svědek z místa. „Útočníci šli rovnou nahoru a začali střílet. Zůstal jsem v pokoji, dokud nedorazily bezpečnostní složky a nezachránily mě,“ řekl agentuře dále stejný svědek. Popsal, že při přesunu do bezpečí viděl na zemi před hotelovou recepcí ležet několik těl.

Místo schůzek politiků

Hotel Hayat je oblíbeným místem schůzek vládních úředníků, politiků, novinářů a podnikatelů, napsala DPA. Svědci na sociálních sítích v pátek zveřejnili videa, na kterých je slyšet střelba a vidět stoupající dým.

Podobné útoky na hotely páchali v minulosti ozbrojenci z hnutí Šabáb často. Loni v lednu v hotelu Afrik zabili devět lidí, v srpnu 2020 se milice přihlásily k útoku na hotel Elite, kde zemřelo 12 lidí. Nyní ale jde o první útok v metropoli od nástupu nového somálského prezidenta Hassana Sheikha Mohamuda v půlce května.

Milice Šabáb bojují proti centrální somálské vládě. Po nasazení mise AMISOM byly sice roku 2011 vytlačeny z Mogadiša, ale v rukou mají rozsáhlé venkovské oblasti, kde útočí na vládní a armádní cíle.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi