Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Cenové stropy nepomohly, Maďarsko má nejvyšší inflaci z V4. Brutálně zdražily energie i jídlo

Autor: ČTK, swp - 
8. prosince 2022
13:53

Míra inflace v Maďarsku v listopadu vzrostla na 22,5 procenta, zatímco o měsíc dříve činila 21,1 procenta. Oznámil to dnes maďarský statistický úřad. Výsledek překonal očekávání analytiků. I nadále nejvíce zdražují energie a potraviny. Maďarsko má nejvyšší inflaci ze zemí Visegrádské skupiny (V4), kam patří i Česká republika. V meziměsíčním srovnání se ceny zvýšily o 1,8 procenta.

Nejvýraznější nárůst maďarští statistici registrují u kategorie elektřina, plyn a další paliva, kde se ceny meziročně zvýšily o 65,9 procenta. Na druhém místě je kategorie potraviny s meziročním růstem cen o 43,8 procenta. Například vejce jsou proti loňskému listopadu dražší o 102,9 procenta, chleba o 81,8 procenta a mléčné výrobky o 79 procent. O více než 70 procent zdražil také sýr, máslo nebo těstoviny, maso je dražší o více než 50 procent.

Analytici s růstem cen počítali, už ale jen s mírným. Odhady se většinou pohybovaly kolem 22 procent.

Maďarská vláda už dříve přijala opatření, jejichž smyslem bylo snížit ceny některých položek, například vepřového masa, stolního oleje a mouky, aby tak přispěla ke zmírnění inflace. Ta je přesto nejvyšší ze zemí visegrádské čtyřky, jejímiž členy je vedle Maďarska také Česká republika, Slovensko a Polsko.

Cenový strop maďarská vláda už loni zavedla také u pohonných hmot, když ale začala paliva docházet, byla nucena tento týden strop zrušit. Výsledkem byl silný růst cen, takže benzin se po doporučení maďarské petrochemické společnosti MOL nyní prodává zhruba za stejnou cenu jako v České republice. Podle maďarských médií se ale ceny u některých čerpacích stanic bezprostředně po zrušení cenového stropu zvýšily i více.

V České republice míra inflace v říjnu činila 15,1 procenta, kam se snížila ze zářijové hodnoty 18 procent. Na Slovensku naopak růst cen zrychlil a inflace vystoupila na 14,9 procenta. Data za listopad zatím nejsou ani v jedné z těchto zemí k dispozici. V Polsku inflace za listopad podle předběžných údajů klesla na 17,4 procenta.

Video  Jak děravý je vládní deštník proti drahotě? Sociolog o tom, koho krize v Česku nejvíce drtí.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

denisz ( 8. prosince 2022 16:18 )

Maďarsko zastropilo benzín na na 29,- Kč a občané byli nadšení. Nedávno došlo k embargu EU na dovoz ruské ropy. Jiní zahraniční dodavatelé dodávají do jiných zemí, např. do Česka, kde občany nechrání a benzin je za 39,- Kč. V Maďarsku nastal nedostatek benzinu a tak se zastropování zruší. Kapitalisté nejsou žádní dobromilové. I z Rusko jim už dodávají levný plyn za vysoké evropské burzovní ceny. Navíc se jim letos neurodilo. Inflace jim asi na čas stoupne na 25%. I Brusel je chce finančně ztrestal, že nejsou patřičně poddajně loajální. Čekají je těžké časy s drahotou, jakou lidi v Česku mají už delší dobu. Probruselští „experti“ jásají, že konečně došlo i na Maďarsko.

Jaryn19 ( 8. prosince 2022 14:23 )

prodávat pod běžnou cenu je ekonomický nesmysl, protože je toho zboží většinou nedostatek. To si vyzkoušel "ekonom" Orbán. Erdogan to zase zkouší rozdáváním levných peněz....

Zobrazit celou diskusi