Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Výbuch sopky na Jávě: Evakuovali 2000 lidí. Po svazích teče velké množství žhavé lávy

Aktualizováno -
4. prosince 2022
12:51
Autor: ČTK - 
4. prosince 2022
10:00

Úřady na indonéském ostrově Jáva vydaly po dnešní erupci sopky Semeru příkaz k evakuaci, domovy už opustilo téměř 2000 lidí. Informovala o tom agentura Reuters. Semeru, která je zároveň nejvyšší horou ostrova, vychrlila oblak popela a kouře do výšky 15 kilometrů a po svazích stékají proudy žhavé lávy. Úřady zatím nehlásí žádné zraněné.

Erupce začala dnes před 3:00 místního času (v sobotu před 21:00 SEČ). Podle vulkanologů ji nejspíš způsobily monzunové deště, kvůli nimž se po erozi zřítil lávový dóm na vrcholu sopky.

Místní úřad pro zvládání přírodních katastrof BNPB varoval obyvatele, aby se drželi od místa erupce na jihovýchodním svahu kráteru ve vzdálenosti alespoň osmi kilometrů. Oblaka sopečného popela ale zasáhla mnohem rozsáhlejší oblast v okruhu až 20 kilometrů.

Podle původních zpráv mrak popela ze sopky vystoupal do výšky 1,5 kilometru, podle novějších údajů japonské meteorologické agentury už dosáhl výšky 15 kilometrů. Leteckou dopravu zatím sopečná mračna nijak neovlivnila, úřady však informovaly blízká letiště, aby byla v pohotovosti, napsala agentura Reuters.

Podle BNPB se zatím evakuovalo 1979 obyvatel, kteří našli útočiště v 11 nouzových ubytovnách. Někteří obyvatelé odešli z bezprostředně ohrožených vesnic už před vydáním evakuačních příkazů.

Šéf indonéského střediska pro vulkanologii a geologii PVMBG Hendra Gunawan varoval, že na povrch se může dostat mnohem větší množství lávy než při předchozích erupcích v letech 2021 a 2020. „Proto také horká oblaka (prachu) letos dosáhnou dál a v té vzdálenosti stojí mnoho domů,“ řekl.

„Většina silnic je od rána zavřených. Teď prší vulkanický prach, který také úplně zakryl výhled na sopku,“ řekl agentuře Reuters jeden z místních dobrovolníků. Mnoho vesnic je zcela pokrytých sopečným popílkem a popílek smíchaný s deštěm snižuje viditelnost. Podle reportéra agentury AFP v oblasti nefunguje internetové připojení a problémy jsou i s mobilními sítěmi.

Japonská meteorologická agentura varovala před možným nebezpečím vzniku vlny tsunami, to se ale nakonec nepotvrdilo.

Sopka Semeru na východě Jávy naposledy vybuchla přesně před rokem, zahynulo přes 50 lidí a několik stovek dalších utrpělo zranění.

V Indonésii, kde žije přes 270 milionů obyvatel, je téměř 130 aktivních sopek. Oblast je součástí takzvaného ohnivého kruhu, což je pás kolem zlomových linií v Tichém oceánu s častým výskytem zemětřesení a sopečných erupcí. Sopka Semeru, známá také jako Mahameru, za posledních 200 let vybuchla již mnohokrát. Stejně jako na jiných indonéských vulkánech žijí i na jejích svazích desítky tisíc lidí.

Video  Zemětřesení v Indonésii si vyžádalo dvě desítky obětí, na 300 zraněných  -  BNPB Indonesia
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Lomikel ( 4. prosince 2022 15:58 )

von Der Leyno to zase zpackala.
Zapomněla té sopce napařit tučný poplatek za emisní povolenku...

Japan11 ( 4. prosince 2022 15:48 )

Jedna sopka, která vybouchla zdevastoval úsilí celé EU o snížení uhlíku CO2 za celé dva roky. A vzhledem k tomu, že každý rok vybouchne nějaká sopka, někdy menší jindy větší, je žabomyší snažení EU a všech zelených k smíchu. A až vybouchne Vesuv nebo Etna v Itálii, tak mohou zelení a ekoteroristé jásat. Všechno v EU bude hnědé nebo černé.

Zobrazit celou diskusi