Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ničivé záplavy: Indie hlásí nejméně 50 obětí, Afghánistán 20. Voda smetla tisíce domů

Autor: ČTK - 
21. srpna 2022
15:09

Při záplavách a sesuvech půdy na severu a východě Indie během posledních tří dnů zemřelo nejméně 50 lidí. Informovaly o tom podle agentury Reuters místní úřady. Řada lidí se navíc stále pohřešuje. Při náhlých záplavách vyvolaných přívalovými dešti na východě Afghánistánu zemřelo 20 lidí, mezi oběťmi bylo také devět dětí. Voda způsobila i zásadní materiální škody, informovala dnes s odkazem na místní úřady agentura AFP.

Silné monzunové deště zaplavily stovky indických vesnic. Nejvíce obětí podle Reuters hlásí severoindický stát Himáčalpradéš, kde podle představitele místní vlády zemřelo nejméně 36 lidí.

„Nasadili jsme vrtulníky na záchranu lidí, kteří v důsledku dešťů uvázli v odlehlých oblastech,“ uvedl jeden z pracovníků úřadu pro řešení katastrof v severoindickém Uttarákhandu, kde podle vládní zprávy zemřeli čtyři lidé.

Východoindický stát Odiša zaznamenal minimálně šest úmrtí. Záplavy se v tomto státu dotkly téměř 800.000 lidí, deště narušily dodávky elektřiny i vody a poškodily silniční infrastrukturu. Stát zatím z postižených oblastí evakuoval 120.000 lidí. Několik mrtvých bylo hlášeno také z východoindického Džhárkhandu.

Záplavy v noci na dnešek postihly také východ Afghánistánu, kde za poslední den zemřelo minimálně 20 lidí a dalších 30 osob je raněných. Voda smetla 3000 domů, zničila desítky zavlažovacích kanálů a znehodnotila zhruba 5000 hektarů obdělávané půdy. Záplavy nepřežilo asi 2000 kusů dobytka, píše AFP.

S evakuací obyvatel do bezpečnějších oblastí začaly bezpečnostní složky státu i nevládní organizace. Afghánská vláda žádá mezinárodní společenství o pomoc, uvedl vládní mluvčí Bilál Karímí. Od loňského převzetí vlády v zemi radikálním hnutím Tálibán Západ výrazně omezil prostředky posílané do Afghánistánu, píše AFP.

Pro nadcházející dny meteorologové předpovídají silné deště a nebezpečí povodní pro 21 z celkem 34 afghánských provincií. Minulý týden při záplavách na severu země přišlo o život nejméně 31 lidí, napsala agentura AP.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi