Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kim Čong-Un na testu rakety poprvé ukázal dceru. Připravuje ji jako svého nástupce?

Autor: The Guardian, dn - 
19. listopadu 2022
10:41

Severní Korea v pátek podle vyjádření tamní tiskové agentury KCNA úspěšně otestovala novou balistickou střelu, zahraniční pozorovatele však více zaujaly fotky z události, na kterých je Kim Čong-Un doprovázen svojí dcerou. Jedná se o první případ, kdy byla její existence oficiálně potvrzena, podle analytiků by ji tak mohl severokorejský vůdce připravovat na nástup do vedení strany či jako svého nástupce, píše list The Guardian.

Když severokorejská tisková agentura KCNA v sobotu uveřejnila zprávy o úspěšném testu mezikontinentální balistické rakety Hwasong-17, která může podle vyjádření japonských autorit dosáhnout i území USA, zahraniční pozorovatelé si všimli, že na fotkách z odpálení rakety není severokorejský vůdce sám. Spolu s ním na fotkách totiž raketu obdivuje a drží Kim Čong-Una za ruku i jeho dcera.

Signál pro domácí publikum

Jedná se přitom o první oficiální potvrzení její existence. Podle zpráv jihokorejských médií by měl mít Kim Čong-Un se svojí ženou Ri Sol-Ju, která byla na pátečním testu také přítomna, tři děti, narozené v letech 2010, 2013 a 2017. Jejich jména nejsou oficiálně známa, v roce 2013 však bývalý americký basketbalista Dennis Rodman, který se se severokorejským vůdcem přátelí, prohlásil, že při své návštěvě totalitní země potkal i rodinu Kim Čong-Una a držel v náručí jeho tehdy malou dceru Ju Ae.

Podle dostupných informací zpráv by Ju Ae mělo být 12 až 13 let a za cca 5 let by měla nastoupit na vysokou školu či do armády, řekl Michael Madden, expert na Severní Koreu ze Stimson Center ve Washingtonu. „To by naznačovalo, že bude vzdělána a připravena na nástup do vedení země – mohla by se připravovat na převzetí pozice vůdce či se stát poradkyní a zákulisním hráčem jako její teta,“ prohlásil dále Madden. Podobně se vyjádřil i Čeng Seng-Čang ze severokorejského Sejong Institutu, který řekl, že pokud bude Kim svoji dcera i nadále brát na důležité události, mohlo by to ukazovat na to, že se má stát jeho nástupkyní.

Severní Korea totiž nikdy oficiálně neohlásila, jaký by byl postup, pokud by byl Kim neschopný vlády, a vzhledem k mládí jeho dětí analytici spekulovali o tom, že jeho sestra a loajální členi vedení strany by mohli zemi vládnout jako regenti do té doby, než bude Kim opět v pořádku či než děti dospějí. Přítomnost jeho dcery na této události tedy podle Maddena může signalizovat, že se připravuje čtvrtá generace vládnoucí dynastie. „Její přítomnost je pro elitní publikum,“ řekl dále.

Japonsko proti testu protestuje, USA příliš znepokojené nejsou

Samotná raketa přistála cca 200 km západně od japonské provincie Hokaido a nezpůsobila žádné škody, země vycházejícího slunce v reakci na to zdůraznila nepřijatelnost těchto testů. „Samozřejmě jsme podali silný protest proti Severní Koree, která své provokace opakuje s bezprecedentní frekvencí,“ řekl k tomu japonský premiér Fumio Kishida. „Sdělili jsme (Pchjongjangu), že tyto akce nemůžeme tolerovat. Japonsko, USA a Jižní Korea musí blízce spolupracovat a zajistit úplnou denuklearizaci Severní Korey.“ 

Podle vyjádření amerického prezidenta Joe Bidena pak raketa nepředstavuje přímé nebezpečí pro Spojené státy. To potvrdil i ředitel komunikace národní bezpečnostní rady John Kirby: „I přesto, že byl tento test nepokojující, jsme jej neklasifikovali jako ohrožení pro naši zem," prohlásil. 

Video  Kim Ir-sen. Krutý vůdce v nejizolovanější zemi světa  - Videohub
Video se připravuje ...

Pollo ( 19. listopadu 2022 14:56 )

Zhluboka nadechnout a držte se svého nicku. V poho!

verka1 ( 19. listopadu 2022 14:41 )

Prve nechá zabít svojí sestru a pak se jeho dcera stane vůdkyní.

apoho ( 19. listopadu 2022 14:34 )

až nebudete číst jenom propagandistické články českých pseudožurnalistů pod jhem amerického diktátu, tak se vám rozšíří obzory i vědomosti a nebudete se divit, kde berou věci o kterých si my ve "vyspělé" ČR myslíme, že je to pouze pro nás Evropany.

dulin ( 19. listopadu 2022 12:38 )

Jen nechápu kde tito hladoví a nad vůdcem jásající hladomoři berou palivo,motory a komponenty do těch raket.Myslím,že bez Ruska a Číny by neměli ani náboje do signální pistole.

Zobrazit celou diskusi