Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Velký návrat expremiéra? Volby v Izraeli vyhrál podle odhadů drtivě Netanjahu

Aktualizováno -
1. listopadu 2022
22:05
Autor: ČTK - 
1. listopadu 2022
21:37

Strana Likud bývalého izraelského premiéra Benjamina Netanjahua podle prvních odhadů po uzavření volebních místností získala v dnešních parlamentních volbách spolu se svými spojenci z náboženských a krajně pravicových stran dostatek hlasů k zajištění parlamentní většiny potřebné k sestavení budoucí vlády. Jde o předběžný odhad, konečný výsledek se může v nadcházejících hodinách ještě změnit, píše agentura AP. Netanjahu byl nejdéle sloužícím izraelským premiérem, po 12 letech ve funkci skončil loni.

V Izraeli se dnes konaly páté parlamentní volby za tři a půl roku. Podle televizních prognóz získal Netanjahův Likud 30 až 31 křesel ve 120členném Knesetu a má spolu se svými spojenci šanci získat 61 až 62 mandátů, tedy potřebnou parlamentní většinu.

Druhou stranou s největším počtem mandátů je podle odhadů centristická strana Ješ atid dosavadního premiéra Jaira Lapida, té je přisuzováno 22 až 24 křesel. Podle odhadů spolu se spojenci získá 54 až 55 křesel.

Třetí nejsilnější formací je formace Náboženský sionismus (RZ) Bezalela Smotriče a Itamara Ben Gvira, které prognózy přisuzují 14 až 15 křesel.

Netanjahu, jenž je soudně stíhán kvůli korupci, ale vinu popírá, Ben Gvirovi a Smotričovi slíbil ministerská křesla. Podle serveru Axios se oba zavázali, že budou usilovat o zákon, který změní podmínky stíhání politiků za korupci. Ben Gvir patří ke stoupencům Meira Kahaneho, jehož rasistická strana Kach byla v Izraeli roku 1994 zakázána a ocitla se na izraelském a americkém seznamu teroristických organizací.

Jakmile budou známy oficiální konečné výsledky, prezident Jicchak Herzog určí, kdo bude pověřen sestavením vlády. Kandidát má poté čtyři týdny na sestavení koalice. Stejně jako po loňských volbách však může trvat týdny či měsíce, než bude ustavena nová vláda.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi