Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bavorsko kvůli migraci přitvrdí na hranicích s Českem: Namátkové kontroly platí do odvolání

Autor: ČTK - 
6. října 2022
13:51

Bavorsko kvůli rostoucí migraci od pátku zintenzivní namátkové kontroly na bavorských hranicích s Českem a Rakouskem. Dnes to oznámil bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. Své rozhodnutí, které bude platit do odvolání, zdůvodnil nedostatečnou ochranou vnějších hranic Evropské unie.

„Podle hodnocení našich migračních expertů je třeba v nadcházejících měsících počítat s dalším nárůstem nedovolených vstupů, především pak na takzvané balkánské cestě,“ řekl Herrmann. Balkánská migrační trasa vede přes Rakousko do Německa. Kvůli již četnějším kontrolám na rakousko-německé a rakousko-maďarské hranici se migranti snaží do Německa dostat přes Slovensko a Česko. Česká republika proto dočasně obnovila stálé kontroly na česko-slovenské hranici.

Šéf německých policejních odborů (DPolG) Heiko Teggatz na počátku září vyzval spolkovou ministryni vnitra Nancy Faeserovou, aby kvůli zhoršující se migrační situaci trvalou ostrahu hranic s Českem obnovila. Německo k takovému řešení prozatím přistoupit nechce, k vlastnímu postupu se ale nyní uchýlilo Bavorsko, které s Českem hraničí.

Také v Sasku, které je rovněž českým sousedem, sílí hlasy po obnovení hraničních kontrol. Frakce saské vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) v zemském sněmu požaduje více kontrol na pomezí s Českem. Vnitropolitický mluvčí frakce CDU v saském zemském sněmu Ronny Wähner podle deníku Sächsische Zeitung řekl, že důvodem pro takové kontroly jsou prudce rostoucí počty příchozích migrantů.

Citronel ( 6. října 2022 14:52 )

Každý stát si bude hlídat své hranice, neskutečná neschopnost EU a jejího vedení, dokud budou na vedoucích postech neschopné ženy, tak se to bude jen a jen zhoršovat, i když ten vysmátej, neschopnej Polák před von L. také nestál za nic.

Zobrazit celou diskusi