Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Karel III. se stal oficiálně králem! Potvrdila ho nástupnická rada, premiérka a poslanci mu složili přísahu

Aktualizováno -
10. září 2022
16:28
Autor: ČTK, mav, simao - 
10. září 2022
10:13

Nástupnická rada dnes oficiálně oznámila úmrtí královny Alžběty II. a prohlásila Karla III. novým britským králem. Oznámení poprvé v historii vysílala televize. Slíbil udržovat harmonii a prosperitu všem svým národům, poděkoval. Králem se stal automaticky ihned po smrti Alžběty II., dnešní ceremoniál to oficiálně potvrdil.

Nástupnická rada se sešla v 11:00 SELČ a poprvé v historii bylo možné její zasedání sledovat v televizním přenosu. Předsedkyně Penny Mordauntová formálně radě ohlásila úmrtí Alžběty II. 

„Zveřejňujeme a prohlašujeme, že princ Charles Philip Arthur George se nyní, úmrtím naší panovnice, na kterou šťastně vzpomínáme, stal naším jediným právoplatným lenním pánem Karlem III., z milosti Boží, Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a jeho dalších zemí a území,“ zazněla proklamace před členy Nástupnické rady - a před kamerami. „Král, hlava Commonwealthu, obránce víry, v nějž uznáváme veškerou víru a poslušnost, s pokornou náklonností. Žádáme Boha, z jehož milosti králové a královny vládnou, aby požehnal Jeho Veličenstvu dlouhou a šťastnou vládou nad námi. Bože, chraň krále!“

Karel III.: Má matka byla příkladem celoživotní lásky

Jako první pak proklamaci podepsal princ William, nový princ z Walesu. Následovala ho Camilla, nová královna-choť. Pak také premiérka Liz Trussová a arcibiskup z Canterbury, následovali další členové rady.

Poté přišel přímo nový král. Začátkem své přísahy Karel III. obřadně zopakoval, že jeho matka, královna Alžběta II. zemřela. „Je mi velkou útěchou, že mi, mé sestře a bratrům tolik lidí vyjadřuje soustrast a náklonnost,“ prohlásil. „Má matka byla příkladem celoživotní lásky a nesobecké služby. Její vláda neměla konkurenci ve své délce, v jejím odhodlání a obětavosti.“

Karel III. byl prohlášen králem. Karel III. byl prohlášen králem. | ČTK / AP / Jonathan Brady

„Jsem si důkladně vědom tohoto skvělého odkazu, jakož i povinností a velké odpovědnosti vlády, které nyní přešly na mě. Budu se snažit následovat inspirující příklad, který jsem měl, v udržování ústavní vlády a hledat mír, harmonii a prosperitu lidů těchto ostrovů i dalších zemí Společenství a území po celém světě. Vím, že mě v tom bude podporovat náklonnost a loajalita lidu, jehož panovníkem jsem byl povolán se stát. V plnění těchto povinností mě budou vést rady jejich volených parlamentů,“ slíbil svým národům.

„Hluboce mě v tom všem povzbuzuje neustávající podpora mé milované manželky,“ připomněl novou královnu Camillu.

Finance i skotská církev

Potvrdil též dohody o financích mezi státem a korunou a podle zvyklosti rovněž přísahal zachovat skotskou církev (tzn. aby ji neutlačoval coby hlava anglikánské církve). Posléze podepsal dvě kopie svého slibu, své podpisy pak přidal jeho následník, William, princ z Walesu, a královna-manželka Camilla.

Následně se prohlášení o novém králi přečetlo z balkónu Svatojakubského paláce, následované fanfárou a hymnou „Bože, chraň krále“.

Nástupnická rada se sešla ve Svatojakubském paláci v Londýně. Účastnit jejího zasedání se mohou všichni členové Státní rady (Privy Council), který je hlavním poradním orgánem panovníka. Tento orgán má ale nyní přes 700 členů, a tak byly vybrány pouze dvě stovky z nich, kteří byli na zasedání pozváni.

Mezi zúčastněnými byli i bývalí britští premiéři včetně Borise Johnsona, který odevzdal svou rezignaci ještě do rukou královny tento týden v úterý. Po jeho boku stáli i další expremiéři Konzervativní strany Theresa Mayová, David Cameron a John Major a labouristé Tony Blair a Gordon Brown. Přítomni byli i současní lídři opozice a nebo skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Poslanecká přísaha

Premiérka Trussová dnes spolu s ministry v Dolní sněmovně britské parlamentu složila novému králi přísahu.

Zachovávat věrnost jeho veličenstvu králi Karlovi, jeho dědicům a nástupcům,“ slíbil také sněmovní předseda Lindsay Hoyle a nejdéle sloužící poslanci, mezi nimi nechyběl ani služebně nejstarší poslanec Peter Bottomley.

Přísahu panovníkovi skládají poslanci po zvolení, nový slib v případě nového monarchy zákon nevyžaduje. Všech 650 členů parlamentu tak ale v následujících dnech může učinit, pokud o to projeví zájem. Parlament v období smutku přerušil svou běžnou činnost, dnes se poslanci podobně jako v pátek sešli, aby vzdali hold královně.

„Přísahám při všemohoucím Bohu, že budu loajální a zachovám skutečnou věrnost Jeho veličenstvu králi Karlovi, jeho dědicům a nástupcům, podle zákona. K tomu mi dopomáhej Bůh,“ zněl slib, který pronesla - ve své roli poslankyně - i čerstvá premiérka Liz Trussová, jak píše BBC.

Vlajky, které jsou po celé zemi kvůli úmrtí královny stažené na půl žerdi, se na oslavu nástupu nového panovníka na 26 hodin vrátily na své původní místo.

Král se po oficiálním programu za jásotu davu shromážděným před londýnským sídlem panovníka vrátil autem ozdobeným královskou standartou do Buckinghamského paláce.

Video  Co způsobí smrt britské panovnice Alžběty II?  - Business Insider
Video se připravuje ...

al.bunda ( 10. září 2022 22:28 )

Někoho ten hňupíik zajímá?? A vůbec ta jejich skvadra?? Kydyby za druhé světové neměli Winstona Churchilla tak by do dnes tak akorát Němcům pucovali botičky

soorry ( 10. září 2022 13:27 )

Ať si užije slávy, čekal tak dlouho. Camilu nemusím, ale je tu a s ním.

Hestia1 ( 10. září 2022 13:04 )

Do 5 let pak už nebude stářím moci kralovat

Zobrazit celou diskusi